Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Νεκτάριος Δαπέργολας, Δεν εφησυχάζουμε ούτε για μια στιγμή

"Γιατί, δυστυχώς για σας, έχετε μεν εσείς τα σχέδιά σας, έχει όμως κι ο Θεός τα δικά του. Και στο τέλος θα γίνει αυτό που θέλει Εκείνος (ενν. ο Ιησούς Χριστός)..."

Νεκτάριος Δαπέργολας

Νεκτάριος Δαπέργολας, Δεν εφησυχάζουμε ούτε για μια στιγμή


του Νεκτάριου Δαπέργολα,
Διδάκτορος Ιστορίας
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών αποτελεί αναμφίβολα μια ηχηρή αποκατάσταση της αλήθειας, μια δικαίωση όσων αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια για το σοβαρό αυτό θέμα, ταυτόχρονα όμως και δικαίωση της απλής λογικής που κάποιοι βάλθηκαν να βιάσουν κατάφωρα, μετατρέποντας το άσπρο σε μαύρο.

Η αναμφίβολη αυτή δικαίωση πάντως είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνοδεύεται από την παραμικρή υποψία εφησυχασμού. Όσοι στοιχειωδώς γνωρίζουμε πού ζούμε και τι διενεργείται πολιτικά και πνευματικά στην πατρίδα μας εδώ και πολλά χρόνια, οφείλουμε και να γνωρίζουμε ότι πράγματι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επαναπαυόμαστε με την αναμφίβολα σημαντική αυτή εξέλιξη. Απλώς πρέπει να αναμένουμε άγρυπνοι το επόμενο χτύπημα.
Γιατί θα θυμάστε βεβαίως ότι εν πρώτοις το ΣτΕ είχε αδειάσει τον υπουργό Φίλη για τα νεοεποχίτικα παλιόχαρτα που μας τα βάφτισαν Θρησκευτικά, όμως οι τότε θεομάχοι μισέλληνες επανήλθαν αμέσως (επί Γαβρόγλου) με αστείες μικροαλλαγές και ανεκδιήγητα σοφίσματα και πήγαν να τα επιβάλουν (με τον γνωστό τους δημοκρατικό τρόπο) ως δήθεν νέο μάθημα, αποφαινόμενοι ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούσαν μόνο το παλιό.
Τώρα έρχεται ξανά το ΣτΕ και αδειάζει και τις μεθοδεύσεις Γαβρόγλου, με εκκωφαντικό τρόπο και χαρακτηριστικά ξεκάθαρο σκεπτικό.
Μοιραία συνεπώς δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε τι θα σκαρφιστούν οι τωρινοί για να παρακάμψουν τον νέο κόλαφο και να μας πείσουν σε λίγο καιρό πως και πάλι οι απαιτούμενες αλλαγές έγιναν και πλέον το μάθημα είναι σύννομο με τις δικαστικές αποφάσεις. Νέα αλλαγή ΦΕΚ; Προσωρινή απόσυρση και σύντομη επαναφορά με… διαφορετικά εξώφυλλα; Νέα αρίθμηση σελίδων; Αφαίρεση μιας άνω τελείας στο βιβλίο της Γ΄ Δημοτικού κι ενός κόμματος στο βιβλίο της Ε΄; Πιο… πάλ χρώματα σε εικονογραφημένες αθλιότητες, όπως η παραπάνω; Κάτι ακόμη πιο αστείο;
Δεν το γνωρίζουμε, αλλά είναι σίγουρο πως κάτι θα σκαρφιστούν. Οψόμεθα. Αυταπάτες πάντως δεν έχουμε, γι’ αυτό χαιρόμαστε βέβαια για την δικαστική δικαίωση, απολαμβάνουμε τις συμπλεγματικές αντιδράσεις των ελληνεπωνύμων γενιτσάρων, διασκεδάζουμε με τις παραληρηματικές δηλώσεις περί σκοταδισμού και οπισθοδρόμησης αλλά ταυτόχρονα επαναλαμβάνω: δεν εφησυχάζουμε ούτε για μια στιγμή.
Δεν εφησυχάζουμε, ό,τι κι αν ψελλίσουν οι νυν κυβερνώντες (σαν την προ ολίγων ημερών αμήχανη ανακοίνωση του Υπουργείου περί μελέτης της απόφασης και προσπάθειας εναρμόνισης προς αυτήν).
Μέχρι να δούμε ωστόσο το πώς θα…εναρμονιστούν, μία υπενθύμιση προς όλους τους νεοταξίτες (όπου κι αν ανήκουν πολιτικά και απ’ όπου κι αν προέρχονται): «σκληρόν ὑμῖν πρὸς κέντρα λακτίζειν». Σκληρό κι επώδυνο να κλωτσάτε τα καρφιά. Νομίζετε πως θα πολεμήσετε τον Θεό; Τα πόδια σας απλώς θα ματώσετε και θα καταπληγιάσετε. Ό,τι κι αν κάνετε, όσα κι αν βυσσοδομήσετε, όσο κι αν φρυάξετε, κάτι θα γίνει πάλι (δικαστικό ή άλλο) που θα σας χαλάσει τα σχέδια εν τέλει.
Γιατί, δυστυχώς για σας, έχετε μεν εσείς τα σχέδιά σας, έχει όμως κι ο Θεός τα δικά του. Και στο τέλος θα γίνει αυτό που θέλει Εκείνος. Ακόμη κι αν προσωρινά το επιτρέψει να φανείτε πως υπερισχύετε και πιστέψετε πως έχετε νικήσει. «Ἐὰν γὰρ πάλιν ἰσχύσητε, καὶ πάλιν ἡττηθήσεσθε. Ὅτι μεθ‘ ἡμῶν ὁ Θεός».
Στο τέλος θα γίνει αυτό που θέλει Εκείνος. Γι’ αυτό να είστε απολύτως βέβαιοι…