Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

ΘΕΜΑ: ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΚΑΓΚΕΛΑ)

κ. Δήμαρχε, Αγαπητοί συμπολίτες,
Ως ευαίσθητοι και ενεργοί πολίτες της ιστορικής πόλεως Πτολεμαΐδας που πρόσφατα γιόρτασε τα Ελευθέριά της από τον τουρκικό ζυγό  (15η Οκτωβρίου του 1912) τολμούμε να θίξουμε ένα θέμα που έχει σχέση με την όψη ορισμένων σχολείων και πιο συγκεκριμένα με την πολύχρωμη βαφή – στα χρώματα του ουράνιου τόξου - της περίφραξης (κάγκελα) αυτών. Από πρώτης όψεως η πολυχρωμία αυτή εναρμονίζεται άριστα με το φυσικό περιβάλλον και ομορφαίνει τη ζωή όλων των μελών της σχολικής κοινότητας αλλά και των συμπολιτών μας που θαυμάζουν το γεγονός τόσο από αισθητικής απόψεως όσο και  λόγω ευαισθησίας της δημοτικής αρχής για ποιότητα ζωής των πολιτών αυτής. Αλήθεια όμως, μήπως η υπόθεση αυτή των πολύχρωμων σχολείων έχει άλλη όψη και ποια είναι αυτή; Χωρίς διακρίσεις και σεβόμενοι πρωτίστως την εν πόλη ταυτότητά μας, εθνική και θρησκευτική, καταθέτουμε την άποψή μας για το θέμα αυτό, ελπίζοντας πως δεν θα παρεξηγηθούμε εις το ελάχιστον.



Α΄
Αρχικά ας ακούσουμε τι λένε οι εμπνευστές των «πολύχρωμων σχολείων» για την εαυτού ταυτότητά τους: «Το «Πολύχρωμο Σχολείο» λειτουργεί από το 2009 και αποτελείται από επαγγελματίες που ασχολούνται με την παιδική ηλικία, κυρίως από εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικούς ψυχικής υγείας. Αρχικά ο στόχος μας ήταν να σπάσουμε τη σιωπή και να ανοίξουμε τον διάλογο γύρω από ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου στον χώρο της εκπαίδευσης. Στην παρούσα φάση ετοιμάζουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα απευθύνονται σε σχολικές κοινότητες που επιθυμούν να διαμορφώσουν το σχολικό τους πλαίσιο σύμφωνα με τις αρχές της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης» [1].

Β΄
Μία ακόμη ζωηρή εικόνα που αποκαλύπτει την ταυτότητα των πολύχρωμων εν Ελλάδι σχολείων είναι και αυτή:  «Το «Πολύχρωμο Σχολείο» είναι η καλύτερη απάντηση στον σχολικό εκφοβισμό:  Το Πολύχρωμο σχολείο έχει ως αρχικό σκοπό να σπάσει τη σιωπή στον εκπαιδευτικό χώρο και να αναδείξει το θέμα των διακρίσεων γύρω από ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου. Τον Νοέμβριο του 2009 μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών αποφάσισε εθελοντικά να τολμήσει το αυτονόητο. Να προσπαθήσει, δηλαδή, να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά [εννοεί όλα τα παιδιά που προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλα] να νιώθουν ασφαλή και αποδεκτά μέσα στα σχολεία τους. Καθώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και τα σχολικά βιβλία αποκλείουν πληροφορίες που αφορούν τους μη κυρίαρχους ως προς το φύλο σεξουαλικούς προσανατολισμούς, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου, σημαντική μερίδα παιδιών [εννοεί αποκλειστικά τα παιδιά που προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλα] περιθωριοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις δέχεται σωματική και λεκτική βία. Η ομάδα ξεκίνησε βήμα βήμα με το όνομα «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση». Για αρκετό καιρό κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η ενδυνάμωση των μελών της, ενώ παράλληλα στους στόχους της ήταν η ευαισθητοποίηση θεσμών και φορέων που συνδέονται με την εκπαίδευση ώστε να ανοίξει η συζήτηση για θέματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα και το φύλο στα σχολεία της χώρα μας. Μέσα από δράσεις, όπως σεμινάρια που διοργανώθηκαν από την ομάδα, συμμετοχή μελών της σε διοργανώσεις τρίτων, καθώς και επαφές και συνεργασίες με θεσμούς και φορείς, ο στόχος επετεύχθη σε σημαντικό βαθμό. Κατά τη διαδρομή αυτή προστέθηκαν κι άλλα μέλη, εκτός εκπαιδευτικού τομέα, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, που στήριξαν το έργο της ομάδας μέσα από το δικό τους επιστημονικό πεδίο. Το 2016 η ομάδα μετονομάστηκε σε «Πολύχρωμο Σχολείο» και έκανε αισθητή την παρουσία της στο διαδίκτυο μέσω του ιστότοπού της, με υλικό που απευθύνεται σε έφηβες/ους, γονείς και εκπαιδευτικούς.» [2].

Γ΄
Η Τρίτη εικόνα που ο σύλλογός μας εμφανίζει έμπροσθεν των οφθαλμών όλων μας έχει σχέση με τον θεσμό της «Θεματικής εβδομάδας» που υλοποιήθηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2016 - 2019) σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας και είχε ως πρώτο «υγιή» καρπό της τη νομιμοποίηση της αλλαγής φύλου από το 15ο έτος (νόμος 4491/2017). Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή της «θεματικής εβδομάδας» ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τα παιδιά εν αγνοία φυσικά των γονέων τους αλλά και των δημοτικών υπαλλήλων των υπευθύνων σε θέματα Εκπαίδευσης.

Μία ακόμη εικόνα που αποκαλύπτει την άλλη όψη της ταυτότητα των πολύχρωμων εν Ελλάδι σχολείων έχει σχέση με ΕΡΕΥΝΑ που έγινε στο τέλος του σχολικού έτους 2016 - 2017 «για το κλίμα που επικράτησε στα Γυμνάσια κατά την προετοιμασία και υλοποίηση του άξονα «Έμφυλες Ταυτότητες» της Θεματικής Εβδομάδας» Στο τέλος του σχολικού έτους 2016 - 2017, δηλαδή όταν για πρώτη φορά οι «καλοί» μας εκπαιδευτικοί εφάρμοσαν τον εν λόγω Θεσμό χωρίς την ελάχιστη αντίδραση και δίδαξαν σε μαθητές ηλικίας 12 έως 15 ετών το ΔΙΚΑΙΩΜΑ τους να προσδιορίζονται όχι με το βιολογικό του φύλο (ενν. αγόρι ή κορίτσι) αλλά με το «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΥΛΟ». Ως γνωστό, η θεωρία του «Κοινωνικού φύλου» που συμπεριλαμβάνει 69 επίσημες ταυτότητες φύλου - να μην τις αναφέρουμε χάρη συντομίας - δεν είναι αναγνωρισμένη από την επιστημονική κοινότητα, δεν διδάσκεται σε κανένα Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και επιπλέον είναι ακριβώς αντίθετη από την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, εννοείται αντίθετη από την Πίστη όλων των παιδιών – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - που φοιτούν στα Γυμνάσια της πόλεώς μας. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γονέων είναι δε, ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ! Αλλ, ιδού η «Έρευνα»:  «Στο τέλος του σχολικού έτους 2016 - 2017 διεξήχθη έρευνα για το κλίμα που επικράτησε στα Γυμνάσια κατά την προετοιμασία και υλοποίηση του άξονα «Έμφυλες Ταυτότητες» της Θεματικής Εβδομάδας, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν δημοσιευθεί στον ιστότοπο του Πολύχρωμου Σχολείου. Ως συνέχεια αυτής, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη έρευνα, που αφορά το σχολικό έτος 2017 - 2018 και τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν μέσα στο 2019. Μια άλλη σημαντική έρευνα που έτρεχε από το 2010 και έκλεισε το 2018 αποσκοπούσε στην καταγραφή των περιστατικών ομοτρανσφοβικής βίας στη σχολική ζωή από ενήλικα πλέον άτομα τα οποία καταθέτουν την εμπειρία που βίωσαν κατά τη φοίτησή τους στο σχολείο ως ΛΟΑΤΚΙ »[2].
Ως γνωστό, "ΛΟΑΤ (αγγλικά: LGBT) είναι ένα αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς… Το ΛΟΑΤΚ (LGBTQ) εμφανίστηκε το 1996. Κάποιοι συμπεριλαμβάνουν τα ίντερσεξ άτομα [ενν. που γεννιούνται με διάφορες παραλλαγές στα φυλετικά χαρακτηριστικά τους (χρωμοσώματα, γονάδες ή γεννητικά όργανα) οι οποίες "δεν παραπέμπουν στον κλασικό ορισμό των αρσενικών και των θηλυκών σωμάτων"], με αποτέλεσμα την επέκταση ΛΟΑΤΙ (LGBTI). Το αρκτικόλεξο μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυασμένα ως ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQI)" [3].
Ο νοών νοείτω… και ο Θεός βοηθός πάντων ημών.

Δ΄
Τον επίλογο της επιστολής μας αυτής προς όλους τους συμπολίτες μας βάζει ο πατήρ Αθανάσιος Μυτιληναίος. Λέγει πως «Ο άγιος Ιερώνυμος είπε το εξής: Όταν  - στους χριστιανικούς λαούς - πληθύνει η ομοφυλοφιλία τότε να γνωρίζετε ότι είναι πλέον το τέλος της ιστορίας κατά τον τύπον των Σοδόμων που κατεστράφησαν. Έτσι μπορώ να σας πω - δεν το λέω εγώ - ότι, εφόσον η  ομοφυλοφιλία διαρκώς αυξάνει αδιάντροπα, να σου φοράει από εδώ ένα σκουλαρίκι, τώρα αν φοράει ένα αριστερά ή ένα δεξιά ή και τα δυο, τι σημαίνουν, τον κωδικό δεν τον ξέρω αλλά  δηλωτικά φιγουράρουν στην κοινωνία, στους δρόμους που περπατούν.

–Ξέρεις άνθρωπε, ξέρετε άνθρωποι, εγώ είμαι απ’ εδώ, είμαι απ’ εδώ.

Θεός να φυλάξει! Και δεν ντρέπονται! Την περασμένη Τρίτη κάπου σταθμεύσαμε στη Λάρισα μέσα… και πέρασε ένας νεαρός… φορούσε λοιπόν κάτι πράματα. Βρε παιδιά, τι είναι αυτός;  τι είναι αυτός; Δεν ντρέπεται;  ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ; Αυτό δε, σας ξαναλέγω είναι ένα κατάντημα, κατάντημα! Όντως σημείο παρακμής. Βεβαίως χριστιανικής παρακμής, ούτε κουβέντα. Βεβαίως και κοινωνικής παρακμής. Και τότε δεν είναι παρά ένα σημάδι των εσχάτων, όπως μας το είπε ο άγιος Ιερώνυμος.

Ο Θεός να φυλάει τα παιδιά σας. Και τα αγόρια σας, και τα κορίτσια σας. Ο Θεός να φυλάει τα παιδιά σας. Διότι δεν ξέρετε, τα παιδιά σας μεγαλώνοντας τι δρόμο θα πάρουνε. Και τότε οι γονείς να έχουν ένα κάρβουνο μες στην ψυχή τους: το αγόρι μου είναι ομοφυλόφιλος; Δεν είναι κάρβουνο μες στην ψυχή; Ο Θεός να φυλάει τα παιδιά σας. Ευχαριστώ που με ακούσατε.» (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος) [4].

Αγαπητοί, πιστεύοντας πως μπορέσαμε να ρίξουμε λίγο φως στο δύσκολο αυτό θέμα σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε και σας ευχόμαστε, Καλή φώτιση.

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος – Δημήτριος Εμμανουήλ
Ο γραμματέας – Χρήστος Ελευθεριάδης

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Εορτή,  Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου και Αδελφοθέου πρώτου επίσκοπου Ιεροσολύμων

.                                                                                 .
[1] https://www.facebook.com/RainbowSchoolGR/
[2] https://avmag.gr/103393/103393/
[3] https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%9F%CE%91%CE%A4
[4] https://www.youtube.com/watch?v=h2wg2ytu0Kg