Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΥΦΛΟΥΣ...

ΣΧΟΛΙΟ: ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΣΕ ΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ... ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΤΥΦΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ/ΑΘΕΪΑΣ/ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ... ΜΙΑ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΗ "ΕΥΡΩΠΗ"/ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ-ΑΓΑΠΗΤΙΚΗ! 

Καταδίκη Ελλάδας από ΕΔΑΔ για τα Θρησκευτικά: Το σύστημα απαλλαγής παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση


Την απόφαση ότι το ελληνικό σύστημα απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έλαβε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ). 

Το ΕΔΑΔ κλήθηκε να εξετάσει, ειδικότερα, προσφυγές που αφορούσαν στο υποχρεωτικό μάθημα των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε, ομόφωνα, ότι έχει παραβιαστεί το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου αρ. 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ερμηνευόμενο υπό το φως του άρθρου 9 (ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκειας)».
Το Δικαστήριο, συγκεκριμένα, έκρινε ότι οι Αρχές δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν άτομα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους.
Στην απόφασή του Δικαστηρίου θίγεται και ο τρόπος, με τον οποίο γίνεται η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε και εξηγεί την απόφαση του ΕΔΑΔ, «το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα για την απαλλαγή των παιδιών από το μάθημα των Θρησκευτικών επιβάλλει στους γονείς να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, λέγοντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι».
«Αυτή η προϋπόθεση επιβάλλει ένα απαράδεκτο βάρος στους γονείς, να αποκαλύψουν πληροφορίες, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύπτει ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους έχουν ή δεν έχουν συγκεκριμένη θρησκευτική πεποίθηση», σημειώνεται.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, «αυτό το σύστημα θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τους γονείς να υποβάλλουν αίτηση εξαίρεσης, ιδίως σε μια περίπτωση όπως των προσφευγόντων που ζουν σε μικρά νησιά όπου η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένο θρήσκευμα και ο κίνδυνος του στιγματισμού είναι πολύ σοβαρότερος».