Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ANOIKTH EΠΙΣΤΟΛΗ Προς π. Μάξιμο Καραβά

 


ΒΟΛΟΣ 27/08/21

ANOIKTH EΠΙΣΤΟΛΗ

Προς π. Μάξιμο Καραβά

Καθηγούμενο Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής Μηλοχωρίου (Ι. Μ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ)

 

Σεβαστέ π. Μάξιμε, ευλογείτε

 

Σε περίοδο (σήμερα) που οι διωγμοί κατά της Εκκλησίας αναζωπυρώνονται εσχατολογικά – αποκαλυπτικά και οι αντιστάσεις κλήρου και λαού μειώνονται, είναι πράγματι ένα θαύμα που η μικρή Ι. Μονή σας προασπίζει Αγιοπατερικά την Ορθοδοξία και τον άνθρωπο.

Είναι μικρή η Ιερά Μονή σας μόνο κτιριακά – πληθυσμιακά απέναντι στα τεράστια συγκροτήματα άλλων Ι. Μονών, της Ι. Μ. Δημητριάδος για παράδειγμα, που κινούνται στο περιθώριο των σημερινών εκκλησιαστικών πραγματικοτήτων, επηρεασμένες προδοτικά – θανάσιμα από την αίρεση του οικουμενισμού.

Οι ιερές εκλάμψεις ανάτασή σας, καθιστούν την Ι. Μονή Αγ. Παρασκευής ένα γνήσιο κέντρο Ορθοδοξίας, που αγκαλιάζει τους απανταχού Ορθοδόξους, αφήνοντας πίσω τον «ευσεβή» ατομικισμό και τον ρηχό εγκεφαλισμό πολλών Επισκόπων και γεροντάδων.

Απ’ αρχής του Μοναχισμού, η ορθόδοξη ακτινοβολία των Μοναχών – Αναχωρητών υπήρξε ισχυρός – καθοριστικός παράγοντας της επεκτάσεως του Χριστιανισμού.

Είσθε, π. Μάξιμε, σε μια ανοδική διαρκή (συνεχή) Ευαγγελική – Αγιοπατερική θεμελίωση των κανόνων σκέψεως και ζωής της Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής, την οποία γνωρίζω βιωματικά – ιστορικά από τα φοιτητικά μου χρόνια καθώς και εσάς προσωπικά.

Στην πραγματικότητα λειτουργείτε ως θέση επισκόπου στην περιοχή σας, ως συνδυασμός Μοναχισμού, Ιεραποστολής και προβολής της Ορθοδοξίας, ποθούντες τον συντονισμό των πιστών στα Ευαγγελικά παραγγέλματα.

Οι παρεμβάσεις σας, δείγμα υγιούς φρονήματος – ζωής, αποτελούν δείκτες πορείας και τυγχάνουν μιμήσεως από τους ορθοδόξους.

Σήμερα η Ι. Μονή σας αποκρυσταλλώνει θεολογικές – ιστορικές εμπειρίες, ως παράγωγα της Αγιοπατερικής διδασκαλίας.

Βιώνουμε την Ι. Μονή σας ως συναίσθηση του ευρύτερου εκκλησιαστικού – ιστορικού χρέους, ως την ορθή στάθμιση – θεμελίωση της πατερικής διδασκαλίας εν καιρώ διωγμού και αιρέσεως, όπως δηλ. συμβαίνει σήμερα.

Αποτελεί ένα βασικό πνεύμονα ορθόδοξης αναπνοής, που μας ζωοποιεί.

Ενθυμούμεθα τα λόγια του Κυρίου:

«καθώς απέσταλκέ με ο Πατήρ, καγώ πέμπω υμάς» (Ιωάν. 20, 21).

Με τη συνειδησιακή αυτή αποδοχή των λόγων του Κυρίου δείχνετε, ότι το «καθώς» σημαίνει:

Ταπείνωση, κένωσι, υπακοή στο Θεό μέχρι θανάτου Σταυρού (Φιλιπ. 2, 7 – 8).

Σήμερα, π. Μάξιμε, άρση σταυρού. Αύριο καρποφορία – ανάσταση.

Ζητώ τις προσευχές σας, ενός δηλ. γνήσιου πνευματικού συνεχιστή του π. Αυγουστίνου Καντιώτη.

Μετά σεβασμού και αγάπης Χριστού

ΝΙΚΟΣ Ε. ΣΑΚΑΛΑΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ