Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ! [και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός! ]



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗ… ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΟΚΛΗΤΟ... ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ. ΤΡΥΦΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΣ"

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016


Σεβασμιώτατε, ευλογείτε. Δυστυχώς, πολύ λυπηρά γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην μητρόπολή μας τον τελευταίο καιρό. Με εντολή σας έχει παυθεί από ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Φιλώτα, ο π. Παΐσιος Παπαδόπουλος και καλείται να παραδώσει το μοναστήρι στον αρχιερατικό επίτροπο Αμυνταίου. Και σαν να μην έφθανε αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεχής συκοφαντική επίθεση και λασπολογία, όχι μόνο εναντίον του, αλλά και εναντίον όλων των χριστιανών που διαμαρτύρονται κατά της αιρέσεως του Οικουμενισμού, την οποία εσείς ο ίδιος έχετε καταδικάσει «ως τον μεγαλύτερο εχθρό της Ορθοδοξίας»!1

Πριν λίγες ημέρες, ο αρχιερατικός επίτροπος Αμυνταίου π. Σεβαστιανός Τοπάλης δημοσίευσε στις ιστοσελίδες της περιοχής μας ένα κατάπτυστο άρθρο2, με το οποίο εκφράζεται με απίστευτη απαξίωση και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, όχι μόνο κατά του πατρός Παϊσίου Παπαδόπουλου, αλλά και κατά των λαϊκών που αγωνιούν για τον Οικουμενισμό! Απορώ, σεβασμιώτατε, πώς ο αρχιερατικός σας κατόρθωσε μέσα σε ένα μόνο κείμενο να συμπυκνώσει τόση κακεντρέχεια, τόση μικροψυχία, τόσο μένος, τόση εμπάθεια και συκοφαντία!  Φοβάμαι, πως, αν το Ευαγγέλιο δεν απέτρεπε τους χριστιανούς από το να τρέχουν σε κοσμικά δικαστήρια και να καταφέρονται κατ’ αλλήλων3, αυτό το λιβελλογράφημά του θα πήγαινε κατ’ ευθείαν στον Εισαγγελέα.

Και πριν προλάβει η τοπική μας Εκκλησία να συνέλθει από αυτό το πλήγμα ήλθαν άλλα δύο …απανωτά! Ένας θεολόγος του Αμυνταίου, με οικουμενιστικά φρονήματα, με άρθρο του σε τοπικές ιστοσελίδες και συνέντευξή του στο FLASHυποστήριξε ότι όχι μόνο ότι ο Παπισμός αλλά και όλοι οι αιρετικοί και οι αλλόθρησκοι είναι Εκκλησία! Το θλιβερό είναι ότι άλλες δυο φορές διατύπωσε οικουμενιστικές κακοδοξίες, πρόσβαλε έναν Άγιο και τον Γέροντα Αυγουστίνο, βλασφήμησε το Άγιο Πνεύμα κ.ά., αλλά η μητρόπολη …εσιώπησε!  Θεολόγος κηρύττει αίρεση “γυμνῇ τῇ κεφαλῇ” μέσα στα όρια της μητροπόλεώς μας και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός!  Και όχι μόνο δεν αντιδρά κανένας αλλά και βρίσκονται και ιερείς μας που …τον επιδοκιμάζουν!

Αυτά, σεβασμιώτατε, είναι σημεία των καιρών. Είναι συμπτώματα που φανερώνουν ότι στη μητρόπολή μας υποβόσκει μια νοσηρή, πνευματικά, κατάσταση. Δεν είναι η πρώτη φορά που, επί των ημερών σας, εκφράζονται κακοδοξίες μέσα στην τοπική μας Εκκλησία. Και άλλοτε, κληρικοί έχουν, δημοσίως, πει ότι «ο Ρωμαιοκαθολικισμός είναι, κι αυτός, Εκκλησία του Χριστού με αποστολική διαδοχή και κανονικά μυστήρια!», «το βάπτισμα των ετεροδόξων είναι έγκυρο» και άλλα πλανεμένα και διεστραμμένα ρήματα που δεν είναι της ώρας να αναφέρουμε. Σας τα είχα καταθέσει και προφορικά στη συνάντηση που είχαμε τον περασμένο Απρίλιο.

Τα γράφω αυτά, διότι θέλω να καταδείξω ότι, τόσο εσείς, σεβασμιώτατε, όσο και κάποιοι συνεργάτες σας, μεταχειρίζεστε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αδιαφορείτε και ανέχεστε, σκανδαλωδώς, τα μείζονα και «ευαισθητοποιείστε» στα ελάσσονα. Διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον. Η ενέργεια του π. Παϊσίου να διακόψει τη μνημόνευσή σας είναι ένα …«κουνουπάκι», ενώ οι ειρημένες πλάνες κληρικών μας, η ένοχη σιωπή σας απέναντι στην προδοσία των Οικουμενιστών και ακόμη χειρότερα― οι ειδυλλιακές σχέσεις που σύναψε η μητρόπολη μαζί τους, δεν είναι απλώς μια «καμήλα» αλλά ένα καραβάνι από καμήλες που ξεκινάει από τη Φλώρινα και καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη, στο σβησμένο «Φανάρι»!

Εκτός αυτού, δέσποτα, σε συνέντευξή σας στο FLASH4, μολονότι είχατε θέσει κάποιες «κόκκινες γραμμές» απέναντι στη Σύνοδο της Κρήτης, τώρα τις έχει «ξεχάσει» και (αλλοίμονο!) ετοιμάζεστε στις 23 του μήνα, στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, να πάτε και να δώσετε θετική ψήφο, επικυρώνοντας και τυπικά τον Οικουμενισμό! Αυτό θα είναι το αποκορύφωμα μιας χρόνιας αντιπατερικής και αντιεκκλησιαστικής πορείας της μητροπόλεώς μας, για την οποία μεγάλη ευθύνη φέρουν και ο πρώην με τον νυν πρωτοσύγκελο.

Β΄   ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Ο θεολόγος από το Αμύνταιο, ο κ. Γιώργος Τρυφωνόπουλος «ξαναχτύπησε» και πάλι. Με νέο (τρίτο κατά σειρά!) άρθρο του απαντά, αυτή τη φορά, στον γέροντα Μάξιμο, τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Εορδαίας υπερασπιζόμενος τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και υποστηρίζει μια νέα κακοδοξία: ότι ο παναιρετικός Ρωμαιοκαθολικισμός δεν είναι αίρεση αλλά «Εκκλησία»! «Η Ορθόδοξη Εκκλησία», γράφει, «το 1054 μ.Χ., καταδίκασε δια των γνωστών Αναθεμάτων την Παπική. Όμως δεν έγινε δια Συνόδου Οικουμενικής, έτσι οι δυο εκκλησίες πορεύονταν αμφότερες με τα Αναθέματα τους»(!;). Οπότε, όταν «ο Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Παπάς Ρώμης Ιωάννης Παύλος ο ΣΤ΄, πήραν πίσω τα αναθέματα έβαλαν ξανά και τις δυο εκκλησίες σε διάλογο. Επομένως ξεκινούν από μηδενική βάση, δεν υπάρχει καταδίκη, όποια Σύνοδος κι αν έχει καταδικάσει, απλώς ως Τοπική μπορεί να ονομασθεί.»!5  Άκουσον Άκουσον! Τι να πει κανείς; Είναι φρικτά αυτά που γράφει ο νεαρός θεολόγος και, δυστυχώς, φυσική συνέπεια της χρόνιας φθοράς του ορθοδόξου αισθητηρίου του πιστού λαού στη μητρόπολή μας.

Αναρωτιέμαι, σεβασμιώτατε, ο θεολόγος αυτός δεν διδάχθηκε στη θεολογική σχολή όπου σπούδασε ότι, επί της ουσίας, ο Παπισμός έχει καταδικαστεί από Οικουμενική Σύνοδο;  Η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος είχε ορίσει ότι όποιος τολμήσει να προσθαφαιρέσει οτιδήποτε στο Σύμβολο της Πίστεως θα είναι αναθεματισμένος. Όταν η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον Νεστόριο, το 431 μ.Χ., κάποιοι επίσκοποι πρότειναν να προστεθεί στο “Πιστεύω” η λέξη «Θεοτόκος» για τη μητέρα του Κυρίου, ώστε αυτό να προφυλάξει, μελλοντικά, την Εκκλησία από τυχόν αναβίωση του νεστοριανισμού. Τότε, οι περισσότεροι επίσκοποι αντιτάχθηκαν σ’ αυτήν την πρόταση, λέγοντας ότι αν το πράξουν αυτό θα υποπέσουν στο «ανάθεμα» της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου! Κι έτσι, το άφησαν ως έχει. Δηλαδή δεν τόλμησαν να βάλουν μια ορθόδοξη προσθήκη στο Σύμβολο! Ποιος αμφιβάλλει, λοιπόν, ότι είναι αναθεματισμένοι από Οικουμενική Σύνοδο και οι Παπικοί, αφού είχαν το θράσος να προσθέσουν κάτι εντελώς αυθαίρετο και αιρετικό, την προσθήκη «…και εκ του Υιού», το γνωστό «Φιλιόκβε»;

Δεν διδάχθηκε ο θεολόγος αυτός ότι, επίσης, η Σύνοδος επί Μεγάλου Φωτίου το 879 μ.Χ. που καταδίκασε το «Φιλιόκβε», θεωρείται από μεγάλους Αγίους (Άγιο Νεκτάριο, Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα, κ.ά.) ως ισόκυρη με τις επτά Οικουμενικές Συνόδους; Τέλος, οικουμενικού κύρους θεωρούνται και οι ησυχαστικές Σύνοδοι του 14ου αιώνα, επί Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, που καταδίκασαν την παπική αίρεση της «κτιστής Χάριτος».  Όλες αυτές μαζί ονομάστηκαν «Θ΄Οικουμενική Σύνοδος». Αυτές οι δύο Σύνοδοι (του 879 και του 14ου αιώνα), κι εσείς ο ίδιος, σεβασμιώτατε, στη συνέντευξή σας στο FLASH, προτείνατε στην Ιερά Σύνοδο να αναγνωριστούν και τυπικά από την «Πανορθόδοξη» της Κρήτης ως «Μεγάλες Σύνοδοι» της Εκκλησίας. (Πράγματι, η ελλαδική Εκκλησία, μαζί με το Πατριαρχείο της Σερβίας έκαναν την πρόταση αυτή, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση απορρίφθηκε από την «Πανορθόδοξη» γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε …καταδίκη του Παπισμού, ενώ εκείνοι ήθελαν το ακριβώς αντίθετο, δηλ. να εκκλησιαστικοποιήσουν τις αιρέσεις· κάτι το οποίο και επέτυχαν!)

Δεν έχει διαβάσει, ο κ. Τρυφωνόπουλος, ότι πολλοί Άγιοί μας, διαχρονικά, καταφέρθηκαν κατά του Παπισμού; Δεν θα αναφερθούμε στους παλαιούς Αγίους. Θα μνημονεύσουμε δύο σύγχρονους: Ο ένας είναι ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, ο μεγάλος Δογματολόγος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Διετέλεσε Καθηγητής Δογματικής στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και ο οποίος έχει γράψει κάτι που συντρίβει τις ανοησίες των Οικουμενιστών περί «διηρημένης Εκκλησίας»: «Ἡ Ἐκκλησία δὲν εἶναι μόνο μία, ἀλλὰ καὶ μοναδική. Δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ ὑπάρχουν πολλὲς Ἐκκλησίες. “Διαίρεση”, “Σχίσμα” τῆς Ἐκκλησίας εἶναι ἕνα πράγμα ὀντολογικῶς ἀδύνατο. Δὲν ὑπῆρξε ποτὲ διαίρεση τῆς Ἐκκλησίας, καὶ δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ ὑπάρξη, πλὴν ὑπῆρξε καὶ θὰ ὑπάρξη ἔκπτωσις ἐκ τῆς Ἐκκλησίας. Κατὰ καιροὺς ἀποσπάστηκαν καὶ ἐξεβλήθησαν ἀπὸ τὴν μοναδικὴ ἀδιαίρετη Ἐκκλησία οἱ αἱρετικοὶ καὶ σχισματικοί. Ἔτσι ἔχουν κατ' ἀρχὴν ἀποκοπεί οἱ Γνωστικοί, κατόπιν οἱ Ἀρειανοί, κατόπιν οἱ Πνευματομάχοι, κατόπιν οἱ Μονοφυσῖτες, κατόπιν οἱ Εἰκονομάχοι, κατόπιν οἱ Ρωμαιοκαθολικοί, κατόπιν οἱ Προτεστάντες, …».6

(Για το «Σχίσμα» ο Άγιος Νεκτάριος έχει γράψει: «Ἐὰν δὲν ὑπῆρχε [ὁ Μέγας] Φώτιος, ἀληθῶς δὲν θὰ ὑπῆρχε Σχίσμα, ἀλλὰ δὲν θὰ ὑπῆρχε καὶ Ἑλληνισμὸς καὶ Ὀρθοδοξία, ἀλλὰ πνευματικὴ δουλεία καὶ φρόνημα θρησκευτικὸν καὶ ἐθνικὸν πεπλανημένον»7).

Άλλος λόγος του Αγίου Ιουστίνου, που κατακεραυνώνει τον Παπισμό είναι και ο εξής: «Καμμία αἵρεση δὲν ἐξεγέρθηκε τόσο ὁλοκληρωτικὰ κατὰ τοῦ Χριστοῦ καὶ τῆς Ἐκκλησίας Του, ὅπως ὁ Παπισμὸς».8

Ο άλλος Άγιος είναι ο Γέροντας Παῒσιος, ο Αγιορείτης. Πολλά έχει πει εναντίον του Παπισμού. Ένα λόγο του θα αναφέρουμε μόνο: «Θα παιδεύσει ο Θεός τους μεγάλους εχθρούς της Ορθοδοξίας, που είναι ο Ισλαμισμός και ο Καθολικισμός».9  Τώρα, σεβασμιώτατε, πώς είναι δυνατόν ο μεγαλύτερος «εχθρός της Ορθοδοξίας» να είναι, ταυτόχρονα, και Εκκλησία του Χριστού, αυτό μόνο μια θεολογία σατανική και διεστραμμένη θα μπορούσε να το εξηγήσει!

Γ΄   ΚΑΙ ΝΕΑ (ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ) «ΒΟΜΒΑ» ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ, ΣΥΝΕΡΓΟΥΝΤΟΣ ΕΝΟΣ ΙΕΡΕΑ!  «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ»!

Μια μέρα αργότερα, ο π. Αθανάσιος Καμπούρης, ιερέας της Πτολεμαΐδας, στην εκπομπή του «Λόγια αγάπης» που έχει στην τηλεόραση του FLASH TV, κάλεσε τον νεαρό κακοδοξούντα θεολόγο του Αμυνταίου για να …κατηχήσει τον πιστό λαό περί του «Τί είναι η Εκκλησία»(!;)10. Εκεί, ο Οικουμενιστής θεολόγος ανέπτυξε και πάλι όσα κακόδοξα έγραψε στο άρθρο για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως, καθώς και άλλα αιρετικά που έγραψε σε προηγούμενα άρθρα του, στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω. Επιπρόσθετα, είπε «ο Πάπας δεν είναι αιρετικός» και ότι «Εκκλησία είναι και ο αιρετικόςΕκκλησία είναι και ο αλλόθρησκος, όλος ο κόσμος είναι Εκκλησία»!10  Έδωσε τον ορισμό του Οικουμενισμού! Πλήρης κατεδάφιση του Χριστιανισμού!

Ακούτε σεβασμιώτατε; Ακούτε και δεν φρίττετε;

  Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο. Το πιο τραγικό είναι ότι ο π. Αθανάσιος όχι μόνο δεν έδειξε να διαφωνεί σε κάτι απ’ αυτά, αλλά, αντιθέτως, φάνηκε ότι συμφωνεί και τα αποδέχεται!

(Σας έχω αποστείλει, σεβασμιώτατε, και το DVD της εκπομπής για να το δείτε και μόνος σας)

Μεταξύ άλλων, είπε ο εφημέριος του Αγίου Στεφάνου:

●  «Δεν θα σώσουμε εμείς την Εκκλησία”. Μου άρεσε αυτό που είπατε!... Ο Κύριος κατευθύνει το καράβι και αν κλυδωνιζόμαστε ή νομίζουμε ότι ο Πατριάρχης δεν πηγαίνει καλά, θα έρθει η Εκκλησία συνοδικά αποφαινόμενη να τον καταδικάσει»! 

Τί θα πει «αν νομίζουμε»; Είναι υποκειμενικό το θέμα αν ο Πατριάρχης ορθοδοξεί ή κακοδοξεί; Πριν λίγα χρόνια ο π. Αθανάσιος ήταν απόλυτα σίγουρος ότι είναι αιρετικός και καταδίκαζε τις ενέργειές του. Τώρα αμφιβάλλει; Έχει σπουδάσει κι αυτός θεολογία. Ποια ήταν η στάση του πληρώματος της Εκκλησίας σε παρόμοιες εποχές; Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε αιρετικό Πατριάρχη Κων/λεως. Άλλοτε ήταν ο Νεστόριος, ο Ιωάννης Βέκκος, ο Ιωάννης Καλέκας, ο Σέργιος, και άλλοι. Ο πιστός λαός καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια και περίμενε να συνέλθει Σύνοδος για να τους καταδικάσει ή διαμαρτύρονταν εντονότατα;  

Δεν είμαι θεολόγος, σεβασμιώτατε, αλλά έχω διαβάσει πολύ εκκλησιαστική ιστορία και διαπίστωσα ότι κάθε φορά που εμφανιζόταν αίρεση (επί Αρειανισμού, Μονοφυσιτισμού κ.λ.π.) οι τοπικές εκκλησίες «έπαιρναν φωτιά» από τις ηρωικές διαμαρτυρίες του πιστού λαού, κάτι που είχε ως συνέπεια διωγμούς και μαρτύρια έως θανάτου που υφίσταντο οι χριστιανοί από τους αιρετικούς! Είχαμε όχι μόνο διακοπές μνημόνευσης επισκόπων αλλά και παύση εκκλησιαστικής κοινωνίας του ενός Πατριαρχείου με το άλλο! Μόνο σήμερα, που καλπάζει η αίρεση του Οικουμενισμού, «δεν κουνιέται φύλλο» μέσα στην Εκκλησία, γιατί οι περισσότεροι επίσκοποι και κληρικοί έχουν συμβιβαστεί και κοιτάζουν την καλοπέρασή τους!

●  Συμφώνησε με τις αθεολόγητες σοφιστείες του Τρυφωνόπουλου ότι τάχα ο Παπισμός δεν έχει καταδικαστεί από Οικουμενική Σύνοδο, άρα είναι κι αυτός Εκκλησία, λέγοντας «είναι πολύ προχωρημένο το γραφόμενό σας, δεν το είχα σκεφθεί, έτσι μάθαμε  από τα παιδικά μας χρόνια ότι είναι αίρεση ο Παπισμός»!

Πολύ καλά έπραξε, λοιπόν, ο εφημέριος του Αγίου Στεφάνου και κάλεσε τον νεαρό θεολόγο για να μας ανοίξει τα μάτια!  Πλανήθηκαν οι Άγιοι που πολέμησαν τον Παπισμό, πλανήθηκε ο Γέροντας Αυγουστίνος, πλανηθήκατε κι εσείς, σεβασμιώτατε, που μας διδάσκετε τόσα χρόνια ότι ο Πάπας είναι αιρετικός!

●  Πρόσβαλλε και τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό διαστρέφοντας ένα λόγο του κατά του Παπισμού: «Μήπως, τελικά, ήταν και προφητικός ο λόγος του “ τὸν Πάπα νὰ καταράσθε διότι αὐτὸς θὰ εἶναι ἡ αἰτία ”;  Ότι αντί να ασχολούμαστε με τη δική μας πνευματική προκοπή, θα ασχολούμαστε και θα πετροβολούμε τον Πάπα και έτσι ο Πάπας θα είναι η αιτία που θα βρεθούμε εκτός Εκκλησίας;»

Δεν έχετε ανατριχιάσει ακόμη σεβασμιώτατε; Δεν έχουν πέσει ακόμη τα μαλλιά σας; Πλήρης διαστρέβλωση των λόγων του Αγίου! «Θα βρεθούμε εκτός Εκκλησίας», λοιπόν, όσοι διαμαρτυρόμαστε κατά του Οικουμενισμού και του Παπισμού! Οφείλουμε να κάνουμε «υπακοή», να κοιτάζουμε τις αμαρτίες μας και να ασχολούμαστε με «έργα αγάπης». Αυτός ο λόγος του παπά Θανάση «είναι σατανικός»11 βεβαιώνει ο π. Αυγουστίνος στο βιβλίο του «Εκκλησιαστικός στρουθοκαμηλισμός». Σας παρακαλώ θερμά, σεβασμιώτατε, να διαβάσετε αυτά που γράφει ο Γέροντας (στις σελίδες 8-9) και θα καταλάβετε ότι αυτά που είπε ο π. Αθανάσιος και όσοι πνευματικοί και επίσκοποι συμφωνούν μαζί του δεν είναι απλώς εκτός Εκκλησίας, αλλά είναι συμβουλές δαιμονικές! (Όλο το απόσπασμα από το βιβλίο αυτό το γράφω στην παραπομπή 11)

●  Μόλις ολοκληρώθηκε η φρικτή οικουμενιστική εκπομπή με τον κακοδοξούντα θεολόγο, ο παπάΘανάσης είπε: «Βάλατε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, είπατε ρηξικέλευθα [=πρωτοποριακά] πράγματα τα οποία ίσως σε πολλά αυτιά θα είναι αιρετικές απόψεις»! 

Τί αυτά που λέει ο κληρικός σας, σεβασμιώτατε; Το αν, αυτά που είπε ο Τρυφωνόπουλος, είναι αιρετικά ή όχι επαφίεται στο αν αυτός που θα τα ακούσει είναι «οπισθοδρομικός» και «ζηλωτής» ή «ανοιχτό μυαλό» ή στο αν συμφωνούν ή όχι με την διαχρονική διδασκαλία της Εκκλησίας;

●  Και καταλήγει ο εφημέριος του Αγίου Στεφάνου: «…θα υπάρξουνε φωνές που θα ενοχληθούνε απ’ αυτά που σήμερα ακούσανε αλλά αυτή είναι η Εκκλησία, “πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής”. Και είναι αυτό που είπατε, ότι δεν θα “σώσουμε εμείς την Εκκλησία”, γιατί η Εκκλησία θα μας προλάβει και θα μας σώσει».

Σεβασμιώτατε, πείτε σας παρακαλώ, στον ιερέα σας ότι η Εκκλησία δεν κινδυνεύει, ούτε μάς έχει ανάγκη για να τη “σώσουμε”, είναι, όντως, ακατάλυτη, όπως βεβαίωσε ο Χριστός μας. Εμείς κινδυνεύουμε να χάσουμε τις ψυχές μας, αν, λόγῳ της αδιαφορίας, του βολέματος ή της προσωπολατρείας μας (στον πνευματικό, στον επίσκοπο ή στον Πατριάρχη μας) ή λόγῳ της επιδίωξής μας να φανούμε αρεστοί στον επίσκοπό μας, αδιαφορήσουμε απέναντι στην αίρεση που κυκλοφορεί ανάμεσά μας, χώνοντας το κεφάλι μας στην άμμο, σαν την στρουθοκάμηλο.

Είναι  θεολόγος, ο παπά Θανάσης, δεν διάβασε τι λέγει ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, ότι, ακόμη και ο πιο φτωχός άνθρωπος που κάνει αγώνα επιβίωσης κι έτσι δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτε άλλο παρά το πώς θα βρει λίγο ψωμί για να μην πεθάνει από την πείνα η οικογένειά του, ακόμη κι αυτός θα κολασθεί αν δεν διαμαρτυρηθεί όταν μέσα στην Εκκλησία κηρύσσεται αίρεση;12  Όλοι οι Άγιοι, όλη η Παράδοση της Εκκλησίας μας, αυτά διδάσκουν. Τα γράψαμε, τεκμηριωμένα, στο κείμενό μας: «Ποιοί “διασπούν” την ενότητα της μητροπόλεώς μας».13

Δεν μας έφτανε, σεβασμιώτατε, που διαχέονται οι κακοδοξίες αυτού του θεολόγου μέσα στη μητρόπολή μας, έπρεπε να τις εξάγουμε και εκτός των ορίων της σ’ όλη τη Δυτική Μακεδονία και σ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα;  Άραγε, πόσες αθώες ψυχές δηλητηριάστηκαν πνευματικά από το οικουμενιστικό δηλητήριο που έσταξε αυτή η εκπομπή; Πόσοι ανυποψίαστοι χριστιανοί μπερδεύτηκαν και πλανήθηκαν βλέποντας μια «ορθόδοξη», υποτίθεται, εκπομπή που την παρουσιάζει ένας κληρικός μιας «παραδοσιακής» μητρόπολης;

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο π. Αθανάσιος καλεί οικουμενιστή θεολόγο στην εκπομπή του. Στις άλλες δύο είχε καλέσει να «κατηχήσει» τους πιστούς σε «πνευματικά» θέματα τον Θεόφιλο Αμπατζίδη, γνωστό θεολόγο του «Καιρού», του «θεολογικού» συνδέσμου που σε συνεργασία με την εκκλησιομάχο κυβέρνηση προωθούν την μετάλλαξη του μαθήματος των θρησκευτικών από ορθόδοξο σε οικουμενιστικό. Αν συνεχίσει, ο παπά Θανάσης, να καλεί Ουκουμενιστές για να μας «ανοίγουν τα μάτια», τότε θα του πρότεινα να μετονομάσει την εκπομπή του από «Λόγια αγάπης» σε «Λόγια Οικουμενιστών».

Λυπάμαι, πραγματικά, για όλ’ αυτά που είπε ο π. Αθανάσιος, γιατί τον θεωρούσα παραδοσιακό κληρικό και τον είχα σε μεγάλη εκτίμηση. Το 2010, σεβασμιώτατε, ο γράφων είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο που ασκούσε κριτική στον νυν μητροπολίτη Προύσης.14 Εκεί μέσα γράφαμε ότι οι πατριαρχικοί μητροπολίτες, με επικεφαλής τον Πατριάρχη, «θα πρέπει, δια Συνόδου, να αποκοπούν από το Σώμα της Εκκλησίας» και τους αποκαλούσαμε «καταληψίες του Πατριαρχείου». Τον δε Πατριάρχη Βαρθολομαίο ονομάζαμε «αθεόφοβο» , «αιρετικό» κ.ά.  Λίγες ημέρες μετά, εκκλησιάστηκα στον Άγιο Στέφανο και θυμάμαι ότι την ώρα που έπαιρνα αντίδωρο από το χέρι του π. Αθανασίου, μου έδωσε θερμά συγχαρητήρια για το άρθρο!  Τρία χρόνια αργότερα, συναντηθήκαμε στην Ασβεστόπετρα, στο σπίτι της πεθεράς μου και εκεί μου άνοιξε μόνος του συζήτηση για τον Οικουμενισμό και μου έλεγε κάτι πράγματα που ούτε οι μοναχοί της Εσφιγμένου δεν τα λένε!  Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τι μεσολάβησε από τότε και έκανε στροφή 180 μοιρών; Επηρεάστηκε από τον νεαρό θεολόγο που του «άνοιξε τα μάτια»;  Τότε, ο παπά Θανάσης ήταν κι αυτός «οπισθοδρομικός» και «ζηλωτής» και τώρα έγινε «συνετός» ορθόδοξος;  Ή τότε ήταν ορθόδοξος και τώρα έγινε Οικουμενιστής; Νομίζω, πάτερ, ότι οφείλει κάποιες εξηγήσεις, τόσο απέναντί σας όσο και απέναντι στον πιστό λαό.

Σεβασμιώτατε, ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης είπε ότι σήμερα φτάσαμε στο σημείο «η αμαρτία να γίνει μόδα». Κατ’ αναλογίαν, μπορούμε να πούμε ότι στη μητρόπολή μας, σήμερα, φτάσαμε στο σημείο να είναι μόδα η …αίρεση! Ο Οικουμενισμός κηρύσσεται από θεολόγους και ιερείς μας ανοιχτά και τελείως ξεδιάντροπα! Παρακάτω θα αναφέρουμε κι άλλα φοβερά και κακόδοξα κι από άλλους κληρικούς μας! Γίνονταν τέτοια πράγματα επί πατρός Αυγουστίνου; Πώς νιώθετε, π. Θεόκλητε; Πλησιάζετε στο τέλος του επίγειου βίου σας. Νιώθετε αναπαυμένος με αυτήν την κατάσταση; Παραλάβατε μια μητρόπολη που ήταν προπύργιο της Ορθοδοξίας. Τί είδους μητρόπολη θα παραδώσετε στον διάδοχό σας; Ορθόδοξη ή κακόδοξη;

Δ΄   Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΚΟΔΟΞΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΡΥΦΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στις 30 Αυγούστου, ο θεολόγος από το Αμύνταιο, δημοσίευσε στις τοπικές ιστοσελίδες (σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα) ένα προκλητικό άρθρο με τίτλο: «Η εκκλησία κινδυνεύει… ψάχνει σωτήρες!»15  Στο άρθρο εκείνο, εξέφρασε τη «συμπαράστασή» του σ’ εσάς και καταφέρθηκε, με ειρωνεία και χλευασμό, κατά όλων αυτών των αδελφών, κληρικών και λαϊκών, που αγωνιούν και διαμαρτύρονται για την προδοσία της Εκκλησίας μας από τους αιρετικούς Οικουμενιστές. Τούς αποκαλούσε, ειρωνικά, όχι πιστούς, αλλά «οπαδούς» και αυτόκλητους «σωτήρες» που νιώθουν ότι «προδίδεται η αόριστη και γενική πίστη» τους, ότι «χάνεται η ορθόδοξη ιδεολογία» τους! (τα ίδια, περίπου, έχει γράψει και ο π. Σεβαστανός!).

Δεν είναι, όμως, αυτό το πρόβλημα. Γνωρίζετε, σεβασμιώτατε, ότι η συκοφαντία είναι κάτι το αναμενόμενο για τον χριστιανό. Η Καινή Διαθήκη γράφει: «Πάντες οἱ θέλοντες ζῆν εὐσεβῶς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διωχθήσονται» (Τιμ. Β΄3:12). Το πρόβλημα είναι ότι ο θεολόγος αυτός διατύπωσε απόψεις πλανεμένες και κακόδοξες, απέναντι στις οποίες  τόσο εσείς, προσωπικά, όσο και η μητρόπολή μας, δεν απαντήσατε, δεν τις αποδοκιμάσατε, αλλά σιωπήσατε!  (Εξ ίσου λυπηρό είναι και το γεγονός ότι βρέθηκαν ιερείς που επιδοκίμασαν τις κακοδοξίες του! Σε λίγο θα αναφερθούμε και σ’ αυτούς) 

Συγκεκριμένα, ο θεολόγος αυτός, υποστήριξε τα εξής:

1ον  Απέρριψε και ενέπαιξε την ενδεδειγμένη, σε καιρό αιρέσεως, στάση των χριστιανών, που είναι η Ομολογία και η διαμαρτυρία, προφανώς για να γελοιοποιήσει όσους αγωνίζονται σήμερα κατά της αίρεσης του Οικουμενισμού (το ίδιο έκανε και ο αρχιερατικός του Αμυνταίου!).

2ον  Αναδιατύπωσε την επισκοποκεντρική «θεολογία» του Οικουμενισμού!  Μια πλάνη που έχει εφεύρει ο μέγας Οικουμενιστής, μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας. Ο κ. Τρυφωνόπουλος, συμφωνώντας μαζί του, έγραψε τα εξής απίθανα: «Κέντρο της λατρείας είναι ο επίσκοπος» (και όχι ο Χριστός!), και ότι «δεν τελείται η Θεία Λειτουργία στο όνομα του Χριστού, αλλά στου επισκόπου»!

3ον  Υπερασπίστηκε τη ληστρική οικουμενιστική ψευτοσύνοδο της Κρήτης, υιοθετώντας το φαιδρό επιχείρημα ότι, τάχα, «αναγνωρίστηκαν τα άλλα δόγματα ως εκκλησία για ιστορικούς και καθαρά διαλογικούς λόγους».  Δεν τον προβλημάτισε καθόλου η λυσσώδης αντίσταση που συνάντησε η πρόταση της Ελλαδικής Εκκλησίας να ονομαστούν, οι ετερόδοξοι, «Ομολογίες» και όχι «Εκκλησίες».

4ον  Έγραψε, ακόμη, ότι «όλα όσα τελούνται χωρίς την μνημόνευση του επισκόπου είναι άκυρα και μη γινόμενα» και ότι «ο επίσκοπος, όταν λειτουργεί, δηλώνει την εκκλησιαστική αρχή που υπάγεται: Τον εκάστοτε Πατριάρχη, ή την Σύνοδο». Ο νεαρός θεολόγος συνελήφθη «αδιάβαστος», αφού αγνοεί (ή αποκρύπτει) τον 15ο Κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου που δίδει το δικαίωμα διακοπής του μνημοσύνου επισκόπου που κηρύττει αίρεση, «γυμνῇ τῇ κεφαλῇ» (όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος). Τέλος,

5ον  Εμμέσως, πρόσβαλλε τον  αείμνηστο επίσκοπό μας, τον π. Αυγουστίνο Καντιώτη, ο οποίος, το 1970, είχε διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Αθηναγόρα και όπως αποκαλύφθηκε από επιστολές που έστειλε στο Πατριαρχείο προειδοποιούσε και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι θα έκανε το ίδιο!16

E΄   Ο ΚΑΚΟΔΟΞΩΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΔΡΙΜΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ!

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ.

Αφού, σεβασμιώτατε, δεν του απαντήσατε εσείς, ο «καθ’ ύλην αρμόδιος», αναγκαστήκαμε να του απαντήσουμε εμείς. Δημοσιεύσαμε απάντηση17 στα όσα αθεολόγητα έγραψε ο θεολόγος του Αμυνταίου, ανασκευάζοντας τους ισχυρισμούς του. Αυτός όμως, λίγες μέρες αργότερα, με περισσό θράσος αφού δεν τον ήλεγξε η μητρόπολη, επανέρχεται και πάλι, εμμένει στις οικουμενιστικές κακοδοξίες που έγραψε και διατυπώνει και νέες, καινούργιες!

Στη νέα επιστολή του18:

1ον  Προσβάλλει βάναυσα και πάλι τον π. Αυγουστίνο Καντιώτη, επιβεβαιώνοντας, πλέον, ρητά και ξεκάθαρα, αυτό που τον κατηγορήσαμε ότι υπονοεί. Γράφει για τον άγιο Γέροντά μας, ότι, «ναι, όσο καιρό δεν μνημόνευε τον Πατριάρχη Αθηναγόρα οι Θείες Λειτουργίες που τελούσε ήταν άκυρες»!

2 ον  Κατά συνέπεια, βλασφημεί το Άγιο Πνεύμα!  Σύμφωνα με το νεαρό θεολόγο, μεταξύ 1970 και 1973, οι πιστοί στην Φλώρινα, το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα δεν κοινωνούσαν Σώμα και Αίμα Χριστού, αλλά… «απλώς ψωμί και κρασί»!19  Φρίξον ήλιε, στέναξον γη!

3ον  Προσβάλλει και τον Άγιο Θεόδωρο το Στουδίτη, κατηγορώντας τον ότι «κακώς διέκοψε το μνημόσυνο» του τότε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.  «Η ενέργειά του» αποφαίνεται, με απόλυτη βεβαιότητα, που θυμίζει αλάθητο Πάπα, «ήταν πέρα για πέρα αντικανονική. Όσα τελούντο από τον άγιο κατά την παύση του μνημοσύνου λογίζονται ως άκυρα»!   Και νέα βλασφημία του Αγίου Πνεύματος!

4ον  «Βγάζει λάδι» όπως κάνετε όλοι σας, δυστυχώς– τον μεγαλύτερο αιρετικό όλων των αιώνων, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και πλέκει το εγκώμιό του! 

5ον Εκφράζει και νέα κακοδοξία: ότι «κάποιος είναι αιρετικός όταν καταδικαστεί εν συνόλῳ από την εκκλησία, δια των αρμοδίων οργάνων αυτής». Επομένως, ο ασεβής Πατριάρχης μπορεί, ανενόχλητος, να ποδοπατεί το Ευαγγέλιο και τις Οικουμενικές Συνόδους και να ατιμάζει τους Αγίους! Εμείς οφείλουμε να κλείσουμε το στόμα, τα μάτια και τ’ αυτιά μας!  (σαν τις μαϊμούδες!)

6ον  Υπερασπίζεται και πάλι τη «Μεγάλη και Αγία» ψευτοσύνοδο της Κρήτης δικαιολογώντας την, πρωτοφανή στην εκκλησιαστική ιστορία, πρακτική να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών!

Σεβασμιώτατε, είναι, πραγματικά, απίστευτα και πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν στη μητρόπολή μας!  Και αυτή η δεύτερη επιστολή του κ. Τρυφωνόπουλου δημοσιεύθηκε στις τοπικές ιστοσελίδες της Φλώρινας, του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας, αλλά και στην εφημερίδα «Φωνή» της Φλωρίνης. Μολονότι ο θεολόγος του Αμυνταίου αναφέρεται και στο πρόσωπό μας, ο γράφων δεν απάντησε στην επιστολή αυτή, για δύο λόγους: Πρώτον, για να μη δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για μια διαπροσωπική αντιπαράθεση. Το θέμα είναι σοβαρότατο και θα υποβαθμιζόταν· «θα περνούσε στα ψιλά». Η πραγματικότητα είναι ότι  έχουμε έναν θεολόγο που μέσα στη μητρόπολή μας κηρύττει αίρεση, «γυμνῇ τῇ κεφαλῇ»! 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θέλαμε να δούμε τί θα πράξει η διοίκηση της μητροπόλεως. Είχαμε μια αφελή ελπίδα ότι οι φρικτές κακοδοξίες που διατύπωσε ο εν λόγῳ θεολόγος, θα έκαναν να λειτουργήσουν, επιτέλους, τα αγκυλωμένα ορθόδοξα αντανακλαστικά της μητρόπολης. Δυστυχώς γελαστήκαμε. Έχουν ήδη περάσει, σχεδόν, τρεις ολόκληροι μήνες από τότε και «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση»! Πατέρα Θεόκλητε, ειλικρινά, δεν περιμέναμε τόση αναισθησία και αδιαφορία!

ΣΤ΄   ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΡΥΦΩΝΟΠΟΥΛΟΥ;

Κύριος αρμόδιος για την αντιμετώπιση της διασποράς αιρετικών κακοδοξιών μέσα στα όρια της μητροπολιτικής μας περιφερείας είστε εσείς, ο μητροπολίτης μας. Γι’ αυτό, π. Θεόκλητε, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Ενημερωθήκατε, από τον Πρωτοσύγκελο ή από τους τρεις αρχιερατικούς, για τις κακοδοξίες Τρυφωνόπουλου;  Τα γνωρίζετε αυτά τα φρικτά πάτερ ή τα αγνοείτε; Αν ο γράφων ή ο Λ.Ν. από τη Φλώρινα γράψουμε κάποιο σχόλιο σε οποιαδήποτε χριστιανική ιστοσελίδα, κάποιοι φροντίζουν να σας ενημερώσουν σε χρόνο-μηδέν! Όταν κηρύσσεται αίρεση μέσα στην ίδια τη μητρόπολη δεν σας ενημερώνουν;  Έχει περάσει τόσος καιρός από τότε. Γιατί η  μητρόπολη δεν τοποθετήθηκε ακόμη απέναντι στα γραφόμενά του κ. Τρυφωνόπουλου; Τα καταδικάζει ή τα αποδέχεται; Σεβασμιώτατε, Θέλουμε μια υπεύθυνη απάντηση και θα περιμένουμε, υπομονετικά, μέχρι αυτή να δοθεί. 

Ειδικότερα, επειδή ο π. Σεβαστιανός Τοπάλης έχει την πνευματική ευθύνη της πόλης του Αμυνταίου, επιτρέψτε μου πάλι, δέσποτα, να ρωτήσω: Σας ενημέρωσε ο αρχιερατικός επίτροπος του Αμυνταίου; Αποδοκιμάζει τις κακοδοξίες Τρυφωνόπουλου;   Και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει αντιδράσει και επιτρέπει να μπερδεύεται και να πλανάται ο πιστός λαός πόλης του, αλλά και όλης της μητροπόλεως από κακοδοξίες;  Αυτά τα φοβερά δεν τον ενοχλούν, δεν ταράζουν την συνείδησή του και τον ενοχλεί μόνο ο π. Παΐσιος και οι χριστιανοί που διαμαρτύρονται κατά του Οικουμενισμού; Νομίζω ότι εδώ βρίσκει εφαρμογή ο λόγος του Κυρίου: «Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες!» (Ματθ. 23:23-24)  Πάντως, με το πρόσφατο άρθρο του, ο π. Σεβαστιανός δείχνει να συμφωνεί με το πνεύμα του κακοδοξούντος θεολόγου του Αμυνταίου, αφού πλέκει το εγκώμιο του επικεφαλής της αιρέσεως του Οικουμενισμού, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ζ΄   ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ!

Σεβασμιώτατε, ο κ. Τρυφωνόπουλος δεν είναι ο μοναδικός, αυτό το χρονικό διάστημα, που, μέσω της αρθρογραφίας του, προσέβαλε τον π. Αυγουστίνο. Δυστυχώς, κανένας από τα γραφεία της μητροπόλεως δεν αντέδρασε για την ατίμωση της μνήμης του αγίου Γέροντά μας!  Αλλά δεν βρέθηκε και κανένας ιερέας να υπερασπίσει τον άνθρωπο που τον χειροτόνησε! Απεναντίας, μάλιστα, εμφανίστηκαν τρεις (3) ιερείς που, μέσω Facebook, έσπευσαν να συγχαρούν τον οικουμενίζοντα θεολόγο του Αμυνταίου και για τα δύο κείμενά του! Πρόκειται για κληρικούς της Πτολεμαΐδας: τον π. Χρήστο Καραφουλίδη εφημέριο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον π. Αθανάσιο Καμπούρη εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου και τον π. Χρυσόστομο Τσίρη εφημέριο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Μάλιστα, ο τελευταίος, δεν αρκέστηκε σε ένα απλό «Like», αλλά έβγαλε όλο το μένος που έχει εναντίον μας, ίσως γιατί θίξαμε τον Γέροντά του, τον μέγα Οικουμενιστή Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο. Ας μας συγχωρέσει ο π. Χρυσόστομος, αλλά νομίζω ότι δεν φταίμε εμείς που είμαστε ορθόδοξοι, αλλά ο Γέροντάς του που είναι Οικουμενιστής.

Όταν ο κ. Τρυφωνόπουλος δημοσίευσε το πρώτο κακόδοξο κείμενό του, ο π. Χρυσόστομος σχολίασε: «Γιώργο μου, εύγε! Χάρηκα πολύ που έδωσες υγιή ομολογία πίστεως. Σε καμάρωσα!»   Τί να πει κανείς, σεβασμιώτατε; Όντως ζούμε στα έσχατα, αφού βλέπουμε να εκπληρώνεται ο λόγος του Προφήτη Ησαΐα: «Οὐαὶ οἱ λέγοντες τὸ πονηρὸν καλόν, καὶ τὸ καλὸν πονηρόν, οἱ τιθέντες τὸ σκότος φῶς, καὶ τὸ φῶς σκότος» (Ησ. 5:20)  Κι όταν μια προβληματισμένη κυρία διατύπωσε το εύλογο ερώτημα: «Εγώ πάντως στεναχωριέμαι πολύ για αυτόν τον εμφύλιο που έχει δημιουργηθεί.. Γελάνε μαζί μας όλοι οι αιρετικοί..», ο εφημέριος της Μεταμορφώσεως έσπευσε να την καθησυχάσει και να την αναπαύσει πνευματικά, δίδοντας την συνετή του εκτίμηση: «Δεν είναι εμφύλιος Βάσω! Μονομερής πόλεμος από άρρωστους ανθρώπους είναι!»

Όταν απαντήσαμε στα όσα αθεολόγητα έγραψε ο νεαρός θεολόγος του Αμυνταίου, ο π. Χρυσόστομος Τσίρης έσπευσε και πάλι να στηρίξει το φίλο του: «Ε, τί νόμιζες αγόρι μου! Στους δασκάλους της εκδίκησης και της Ιεράς Εξέτασης έπεσες. χαχαχαχαχαχαχαχα». 

Σας ερωτώ, σεβασμιώτατε,: Είναι αυτή σοβαρή συμπεριφορά ιερέα του Υψίστου;

Και τέλος, όταν ο κ. Τρυφωνόπουλος ενθαρρυμένος και από την πνευματική στήριξη ενός αρχιμανδρίτη!– δημοσίευσε και το δεύτερο κακόδοξο κείμενό του, ο π. Χρυσόστομος έσπευσε πάλι να δώσει τη διακριτική του νουθεσία: «Γιώργο μου, Like κατ' αρχάς, αλλά γνώμη μου είναι να μην ασχοληθείς άλλο... είναι άνθρωποι που δεν θα δεχτούν λόγο, απλά ζουν να κάνουν φασαρίες!».

Τα γνωρίζατε όλ’ αυτά, σεβασμιώτατε; Αν όχι, τώρα που τα μάθατε, τί σκοπεύετε να πράξετε;  Συγχωρήστε με, δεν θέλω να σας προκαταλάβω, αλλά πιστεύω ότι αν ήταν ο π. Αυγουστίνος, θα καλούσε, χωρίς καθυστέρηση, όλους τους φιλοοικουμενιστές κληρικούς στα γραφεία της μητροπόλεως και θα τους έλεγε ξεκάθαρα: «Ή αλλάζετε φρονήματα ή αλλάζετε μητρόπολη».

Εγώ, πάντως, π. Θεόκλητε, από μια μεριά, δικαιολογώ τον π. Χρυσόστομο και το θεολόγο φίλο του. Είναι δυό νεαρά παιδιά που πρόσφατα αποφοίτησαν από μια κακόδοξη θεολογική σχολή. «Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις», λέει η παροιμία. Το είχαμε γράψει, άλλωστε, και σε κείμενό μας:  «Οι θεολογικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν μεταλλαχθεί σε κακοήθη οικουμενιστικό καρκίνο που κάνει μεταστάσεις σ’ όλο το Σώμα της Εκκλησίας, στέλνοντας στα σχολεία και στις ενορίες θεολόγους και ιερείς με οικουμενιστικά φρονήματα».20  Ας τα βλέπουν αυτά και ας έχουν το νου τους οι γονείς που το παιδί τους έχει πόθο να σπουδάσει τα ιερά Γράμματα. Είναι πολύ πιθανό να το στείλουν με ορθόδοξα φρονήματα και να το παραλάβουν …«παρα-μορφωμένο», όπως έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος. 

Ας τα όψεσθε κι εσείς, οι μητροπολίτες μας, που αδιαφορείτε εντελώς για το γεγονός ότι οι θεολογικές σχολές συμπλέουν με τη Μασονία και κατήντησαν σφηκοφωλιές της αίρεσης! Όταν, το 2007, είχε έρθει στο Πνευματικό κέντρο της Πτολεμαΐδας ο π. Γεώργιος Μεταλληνός για να μας μιλήσει με θέμα τη Μασονία, αποκάλυψε στο κοινό μια προσωπική του εμπειρία: Στα πρώτα χρόνια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας, τον κάλεσαν στο γραφείο τους δυο Καθηγητές της θεολογικής σχολής που τον συμπαθούσαν και του είπαν τα εξής φοβερά: «π. Γεώργιε, δεν έχεις καταλάβει ακόμη γιατί παραμένεις καθηλωμένος στη θέση του λέκτορα; Γιατί δεν είσαι Μασώνος»!

Ένα άλλο σοβαρότατο ζήτημα, σεβασμιώτατε, για το οποίο, επανειλημμένα, έχουμε  διαμαρτυρηθεί (και το θέσαμε και σ’ εσάς, όταν σας συναντήσαμε) είναι και το ότι από τη μητρόπολή μας μοιράζεται στους ιερείς μας το κακόδοξο περιοδικό «Θεολογία», που τους κατηχεί στον Οικουμενισμό! Και τώρα που τα σκέφτομαι αυτά, π. Θεόκλητε, θυμήθηκα ένα περιστατικό: Πριν από ένα χρόνο, συνάντησα έξω τον π. Χρυσόστομο Τσίρη (απέναντι από τη θρακική εστία και το Καπή, στο δρόμο που πάει προς το Ανατολικό). Έσπευσα να πάρω την ευχή του, αλλά τη στιγμή που του φιλούσα το χέρι, παρατήρησα ότι με το άλλο χέρι του κρατούσε το εν λόγῳ έντυπο!

Ο π. Χρυσόστομος έχει άριστες σχέσεις και με τον ηγούμενο της Βατοπεδίου, μιάς από τις αγιορείτικες Μονές που έχει συμβιβαστεί με τον Οικουμενισμό. Ο π. Εφραίμ χάρισε στο Ναό της Μεταμορφώσεως μια Εικόνα θαυματουργή, ιστορική και ανεκτίμητης πνευματικής αξίας: «Την Παναγία την Εσφαγμένη»!  Δέσποτα, ο Θεός να με συγχωρήσει ―ας με συγχωρήσει και ο π. Χρυσόστομος―, αλλά θα πω το λογισμό μου: Υπό άλλες συνθήκες, η παρουσία μιας τέτοιας Εικόνας θα ήταν μεγάλη ευλογία για την Πτολεμαΐδα, αλλά, πιστεύω, ότι ακόμη κι αν όλες οι θαυματουργές Εικόνες της Ελλάδος έλθουν στην ενορία μας (η Παναγία της Τήνου, η Σουμελά, η Πορταΐτισσα, η Παντάνασσα, κ.ά.) σε τίποτα δεν θα μας οφελήσουν, αν εμείς, παράλληλα, τιμούμε και τους Εχθρούς της Υπεραγίας Θεοτόκου. Απεναντίας, μάλιστα, φοβάμαι ότι θα παροργίσουμε την μητέρα του Κυρίου.

Ως προς αυτό, θα σας υπενθυμίσω, σεβασμιώτατε, ένα αληθινό θλιβερό περιστατικό που συνέβη στο Άγιο Όρος το 1274 επί Πατριαρχίας Ιωάννου Βέκκου. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης Βέκκος είχε τα ίδια, ακριβώς, αιρετικά φρονήματα με τον κ. Βαρθολομαίο· ήταν λατινόφρων (δηλ. φιλοπαπικός). Τελικά, από Σύνοδο, το 1283, καθαιρέθηκε από Πατριάρχης και καταδικάστηκε. Για να γίνει όμως αυτό, επί χρόνια, όλη η Εκκλησία, σ’ όλη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ―κληρικοί και λαϊκοί― διαμαρτύρονταν εντονότατα για τις κακοδοξίες του (όπως διαμαρτυρόμαστε κι εμείς, σήμερα, αλλά ο π. Σεβαστιανός μάς υβρίζει, εγκωμιάζοντας τον σύγχρονο Βέκκο!). Ανάμεσα στους χριστιανούς που έδιναν τον αγώνα της Ομολογίας ήταν και οι αγιορείτες μοναχοί της μονής Ζωγράφου του Αγίου Όρους. Το Πατριαρχείο και ο αυτοκράτορας, εξοργισμένοι από τη σθεναρή ομολογητική στάση των πατέρων, έστειλαν στο Άγιο Όρος αντιπροσωπεία από λατινόφρονες ορθόδοξους επισκόπους και στρατιωτικούς, με την εντολή, με το καλό ή με τη βία, να μεταπείσουν τους αγιορείτες ώστε να αποδεχτούν την ενωτική Σύνοδο της Λυών. Τους ορθοδόξους λατινόφρονες συνόδευαν και φίλοι τους παπικοί.  Τότε, σε ένα κοντινό κελί εμφανίστηκε η Παναγία σε έναν Γέροντα ασκητή και του είπε να τρέξει να ειδοποιήσει τους μοναχούς της μονής και όσοι δεν ήταν έτοιμοι για μαρτύριο να φύγουν για να κρυφτούν «γιατί έρχονται οι εχθροί μου και οι εχθροί του Υιού μου»21, είπε η Παναγία. Πράγματι, οι μοναχοί ειδοποιήθηκαν. Όσοι δείλιασαν έτρεξαν και κρύφτηκαν στο δάσος, ενώ ο ηγούμενος και άλλοι 28 γενναίοι μοναχοί παρέμειναν στη Μονή. Οι ορθόδοξοι λατινόφρονες προσπάθησαν, στην αρχή, με κολακείες και υποσχέσεις να τους δελεάσουν, αλλά όταν είδαν ότι οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες, έβαλαν φωτιά στο μοναστήρι και τους έκαψαν ζωντανούς! Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τους στις 10 Οκτωβρίου.

Ας ακούσει ο π. Σεβαστιανός (και ο π. Χρυσόστομος με τον θεολόγο φίλο του, αλλά και ο π. Αθανάσιος), πώς βλέπει η Παναγία, τότε και τώρα, τους λατινόφρονες (Βέκκο, Βαρθολομαίο, Σύρου, Προύσης, κ.ά.) Τους θεωρεί «Εχθρούς» της και «Εχθρούς του Υιού» της. Αντί, όμως, σεβασμιώτατε, να τα βάλετε με τους εχθρούς της Θεοτόκου, εσείς και οι συνεργάτες σας, τούς επαινείτε και πνέετε τα μένεα κατά των χριστιανών που αγωνιούν!

Σε ένα αξιολύπητο άρθρο του, ο π. Χρυσόστομος Τσίρης καταφέρθηκε (κι αυτός, όπως κι ο π. Σεβαστιανός), με πρωτοφανές μένος, κατά του π. Παϊσίου και όσων τον στηρίζουν. Μεταξύ άλλων, έγραφε: «…Άνθρωποι αγνώμονες, απομονωμένοι, κλεισμένοι σε φανταστικούς κόσμους, βλέπετε εχθρούς, διώκτες, κινδύνους και αιρέσεις. Δεν είστε οι διωγμένοι, είστε οι διώκτες, δεν είστε οι κυνηγημένοι, είστε οι κυνηγοί, δεν είστε οι αντιαιρετικοί, είστε μία αίρεση από μόνοι Σας. Φονιάδες και σύμμαχοι των Τούρκων στην εξολόθρευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου…»!22 Εκτός των άλλων ανεκδιήγητων συκοφαντιών, ο φιλοπατριαρχικός αρχιμανδρίτης, μάς θεωρεί συμμάχους των «γκρίζων λύκων» της Τουρκίας που θέλουμε να καταβροχθίσουμε το Πατριαρχείο! Δεν έχει καταλάβει ακόμη, ο καημένος, ότι ο νοητός λύκος, που πλάνησε της Εύα, έχει κατασπαράξει, προ πολλού, τους ενοίκους του ιστορικού Θρόνου και δεν έχει απομείνει ...ούτε κοκκαλάκι!  Όσον αφορά αυτή τη γελοία καραμέλα που πιπιλίζουν κάποιοι, ότι, τάχα, «το Πατριαρχείο μας βρίσκεται μέσα στην Τουρκία, είναι σε πολύ δυσχερή θέση και αυτά που κάνουν οι Πατριαρχικοί αρχιερείς τα κάνουν από διπλωματία. Επομένως, είναι ασύνετο και αντεθνικό να τα βάζουμε μαζί του», έχουμε απαντήσει τεκμηριωμένα σε προηγούμενο άρθρο μας.23

Τέλος, σεβασμιώτατε, παρατηρούμε στο λογαριασμό του Facebook του κ. Τρυφωνόπουλου ότι είναι (κι αυτός) θαυμαστής του Πατριάρχη, αλλά και των μεγάλων Οικουμενιστών μητροπολιτών Προύσης και Μεσσηνίας! Επίσης του Νίκου Καζαντζάκη, του συγγραφέα που εξύβρισε τον Θεάνθρωπο όσο κανείς άλλος!24 Θυμόσαστε, π. Θεόκλητε, πόσα άρθρα είχε δημοσιεύσει και πόσους αγώνες είχε κάνει ο Γέροντας Αυγουστίνος εναντίον των όσων βλάσφημων είχε γράψει ο εν λόγῳ λογοτέχνης;  Ακόμη, βλέπουμε (στο Facebook) ότι  ο θεολόγος αυτός έχει σχέση με την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αμυνταίου. Αναρωτιέται κανείς: Τί σχέση μπορεί να έχει ένας χριστιανός με ένα άθεο και εκκλησιομάχο κόμμα;

Αυτό το διάστημα, δέσποτα, ο πρωτοσύγκελός σας γράφει πολύ συχνά άρθρα στις τοπικές ιστοσελίδες της Εορδαίας. Δεν τον έχουν ενοχλήσει καθόλου τα γραφόμενα του κ. Τρυφωνόπουλου; Πριν λίγες μέρες (στις 5 του μηνός) ο Οικουμενιστής θεολόγος ήταν ο συντονιστής σε μια παρουσίαση βιβλίου στο Αμύνταιο και ο π. Νικηφόρος καθόταν δίπλα του στο πάνελ!  Και βέβαια, ο θεολόγος αυτός, εξακολουθεί να ψάλλει …ανενόχλητος στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, στο Αμύνταιο! Σα να μην συνέβη τίποτα! Εν τέλει, σεβασμιώτατε, μόνο ο π. Παΐσιος και οι χριστιανοί που διαμαρτύρονται είναι το πρόβλημα μέσα σ’ αυτή τη μητρόπολη;

Η΄   ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ, ΕΧΕΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ, ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΝΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΤΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ

Σεβασμιώτατε, στο σημείο αυτό θα κάνω μια μικρή παρένθεση για να επιμείνω στο κρίσιμο θέμα της «Μεγάλης και Αγίας Συνόδου», επειδή είναι πάρα πολύ σοβαρό και επειδή, σε λίγες ημέρες, θα κληθεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας να την αποδεχτεί. Όλοι σας, γνωρίζετε πολύ καλά, πάτερ, την κυρία Κυριακή Αθανασιάδου (τη λεγόμενη «κυρά-Κίτσα»). Πρόκειται για μια ευλαβέστατη αγία γερόντισσα 90 ετών που έχει, στην κυριολεξία, μετατρέψει το σπίτι της σε οίκο δημόσιας προσευχής και χαίρει του σεβασμού της περιοχής μας (και όχι μόνο). Είχε πνευματική σχέση με την Αγία Σοφία, την ασκήτρια της Κλεισούρας, η οποία και της έδωσε, λίγο προ της κοιμήσεώς της, την μανδήλα της. Η μανδήλα αυτή ευωδιάζει και είναι θαυματουργή. Ένας γνωστός μου, λοιπόν, ρώτησε την κυρά-Κίτσα για την Σύνοδο της Κρήτης και η απάντησή της ήταν η εξής: «Προσευχήθηκα πολύ στην Παναγία γι’ αυτό το θέμα και ένιωσα μέσα μου την απάντησή της: “Η Σύνοδος αυτή είναι ένα τίποτα. Είναι ένα βδέλυγμα”».

Αυτό το «βδέλυγμα», λοιπόν, π. Θεόκλητε, δεν πρέπει να το ψηφίσετε, ούτε να το αποδεχθείτε μετά την ω μη γένοιτο!– επικύρωσή του. Γνωρίζετε την εκκλησιαστική ιστορία πολύ καλύτερα από εμάς: Πολυπληθείς Σύνοδοι με 300 επισκόπους χαρακτηρίστηκαν ως «ληστρικές», όχι γιατί οι επίσκοποι που τις αποτελούσαν δεν ήταν κανονικοί επίσκοποι, αλλά γιατί οι αποφάσεις που έλαβαν ήταν αντίθετες με την αγιοπατερική Παράδοση της Εκκλησίας (π.χ. η Σύνοδος της Ιέρειας, το 754 μ.Χ.). Θυμόσαστε, επίσης, ότι πάντοτε υπήρχαν μεμονωμένα πρόσωπα, επίσκοποι και πατριάρχες, που εμφορούνταν από αιρετικές κακοδοξίες. Η Εκκλησία τούς ανεχόταν «άχρι καιρού», χάριν του πληρώματος της Εκκλησίας. Όσες φορές, όμως, κάποιες Εκκλησίες αποδέχονταν, συνοδικά, αιρετικές θέσεις, αυτό δεν ήταν καθόλου ανεκτό και οδηγούσε σε άμεσες διακοπές εκκλησιαστικής Κοινωνίας ολόκληρων Εκκλησιών με άλλες Εκκλησίες!

  Ο Θεός να φυλάξει να μην φτάσουμε σε τέτοια σημεία!  Πάντως, αν ω μη γένοιτο! σεβασμιώτατε, υπογράψετε την ψευτοσύνοδο, αυτό θα σημάνει ότι και τυπικά θα συμπορεύεστε με τους αιρετικούς Οικουμενιστές, οπότε, χωρίς πλέον κανέναν ενδοιασμό, όλοι οι ιερείς θα δικαιούνται να διακόψουν τη μνημόνευσή σας, και μάλιστα όπως βεβαιώνει ο σχετικός 15ος Ιερός Κανόνας της Πρωτοδευτέρας Συνόδου θα είναι και αξιέπαινοι για την πράξη τους!

Σεβασμιώτατε, ο Θεός γνωρίζει ότι σας αγαπούμε ειλικρινά και θέλουμε να ειρηνεύσουμε μαζί σας. Γι’ αυτό κάνω θερμή, ικετευτική έκκληση, να αφουγκραστείτε τον πόνο και την αγωνία του πιστού λαού και να καταψηφίσετε τη Σύνοδο. Σε θέματα διοικητικά δεν μας πέφτει λόγος. Σε θέματα Πίστεως, όμως, έχουμε λόγο. Αυτά μας δίδαξε ο π. Αυγουστίνος, γιατί αυτά διδάσκει, επί 2000 χρόνια, η Εκκλησία!

Στην επιστολή που είχατε απευθύνει στον γράφοντα, διατυπώνατε την αμφιβολία σας για το αν σας θεωρούμε επίσκοπό μας. Εμείς, π. Θεόκλητε, πάντοτε σάς θεωρούσαμε πατέρα και επίσκοπό μας. Εσείς, όμως, μάς θεωρείτε ποίμνιό σας; Πώς, λοιπόν, πήρατε την απόφαση να εγκρίνετε την σύνοδο των Οικουμενιστών ερήμην του πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας;  Γνωρίζετε πολύ καλά, πάτερ, ότι μια μητρόπολη δεν ταυτίζεται με το πρόσωπο του μητροπολίτη, ούτε και περιορίζεται από τα τέσσερα ντουβάρια του μητροπολιτικού κτιρίου. Η τοπική μας Εκκλησία είναι Σώμα Χριστού, δηλαδή κλήρος και λαός και οι κληρικοί και λαϊκοί της μητροπόλεώς μας, οι γαλουχημένοι από την πατερική τροφή του αγίου Γέροντα Αυγουστίνου Καντιώτη, ΔΕΝ σας έχουν εξουσιοδοτοτήσει να αποδεχθείτε τη ληστρική ψευτοσύνοδο! Είναι δυνατόν η μητρόπολη του πατρός Αυγουστίνου να πει «ναι» στην βδελυρή «σύνοδο» της Κρήτης και να αποδεχθεί τον Οικουμενισμό; Αυτό θα είναι το Σκάνδαλο των Σκανδάλων!  Σε επιστολή διαμαρτυρίας που είχε στείλει ο π. Αυγουστίνος, το 1993, στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τού έγραφε ότι ακόμη και αν ήθελε να αποδεχθεί ή να ανεχτεί κάτι το αντορθόδοξο, δεν θα του το επέτρεπε ο ευσεβής λαός διότι ακόμη και «ἐὰν ἡμεῖς σιωπήσωμεν, ὁ ἀφανὴς ἀλλὰ πιστὸς λαὸς θὰ γίνῃ ὁ ἄγρυπνος φύλαξ τῆς Πίστεώς μας»25 έγραφε.

Αν αμφιβάλλετε, π. Θεόκλητε, για το ότι η δήθεν, «Πανορθόδοξη Σύνοδος» ήταν, όντως, ληστρική και αιρετική, σας παρακαλώ θερμά να διαβάσετε τα κείμενα που σας έχω ταχυδρομήσει, τα οποία υπογράφουν μητροπολίτες, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, σεβαστοί ηγούμενοι μοναστηριών, αγιορείτες Πατέρες, Γέροντες ασκητές και άλλοι.26

Θ΄   ΕΠΙΛΟΓΟΣ – «ΑΔΙΚΟΙ, ΘΕΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΝ ΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΣΙΝ»

Κλείνοντας, σεβασμιώτατε, επιτρέψτε μου να σας ερωτήσω:

●  Θα ζητήσει, η μητρόπολη, από τον κ. Τρυφωνόπουλο, να ανακαλέσει όσα κακόδοξα διατύπωσε;

●  Θα καλέσει σε απολογία τον π. Χρυσόστομο Τσίρη και τον π. Αθανάσιο Καμπούρη;

●  Θα υποχρεώσει τον τελευταίο να ζητήσει δημοσίως συγνώμη από τους τηλεθεατές του FLASH TV για την αντιχριστιανική εκπομπή που παρουσίασε;

●  Θα ζητήσει από τους κληρικούς της που, κατά καιρούς, έχουν εκφράσει κακοδοξίες και πλάνες, να τις αποπτύσσουν;

●  Τέλος, θα απαιτήσει από τον αρχιερατικό επίτροπο του Αμυνταίου να ζητήσει δημόσια συγνώμη για το επαίσχυντο λιβελλογράφημα που δημοσίευσε και το οποίο κατασκανδάλισε και πλήγωσε όλη την τοπική μας Εκκλησία;

Σεβασμιώτατε, επιτρέψτε μου, σας παρακαλώ, να σας πω τη γνώμη μου: Πιστεύω πως αν η μητρόπολή μας σκοπεύει να ξεκινήσει διώξεις κατά κληρικών ή λαϊκών, το δίκαιο είναι να ξεκινήσει πρώτα από εκείνους που έχουν διαπράξει τα «εγκλήματα» και αφού τους τιμωρήσει, όπως προβλέπουν οι Ιεροί Κανόνες, μετά να ασχοληθεί μ’ αυτούς που έκαναν τα «πλημμελήματα» (στην πραγματικότητα, δεν έπραξαν τίποτα το επιλήψιμο). Να ασχοληθεί πρώτα με τις «Καμήλες» και ύστερα με τα «κουνουπάκια». Αν ξεκινήσει ανάποδα ή ακόμη χειρότερα– αν αμνηστεύσει τους πρώτους και ασκήσει διώξεις μόνο στους δεύτερους, τότε θα διαπράξει μεγάλη αδικία και, όπως λέγει και η Αγία Γραφή: «ἄδικοι, Θεοῦ Βασιλείαν οὐ κληρονομήσουσιν» (Α΄ Κορ. 6:9)

Σεβασμιώτατε, αν ήταν “ειρηνική” η χρονική περίοδος που διανύουμε, είχαμε ορθόδοξους Προκαθημένους και δεν κηρυσσόταν αίρεση μέσα στην Εκκλησία θα είχατε απόλυτο δίκιο για τη στάση σας απέναντι στον π. Παΐσιο. Δυστυχώς, όμως, έχουμε τον ΟικουμενισμόΕιδικά, μάλιστα, μετά την σύνοδο της Κρήτης που εκκλησιαστικοποίησε τις αιρέσεις, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Ένας Πανεπιστημιακός Καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου, ο κ. Κυριαζόπουλος, έχει τεκμηριώσει, με εκτενή γνωμοδότησή του, ότι αυτό που έπραξε ο π. Παΐσιος είναι, Κανονικώς, κατοχυρωμένο27

Η διακοπή της μνημονεύσεως δεν σημαίνει ότι δεν σας αναγνωρίζει ως νόμιμο μητροπολίτη· είναι μια πράξη διαμαρτυρίας και μη συμμετοχής στην αίρεση.

Ως προς το τελευταίο, επιτρέψτε μου, πάτερ, να σας φέρω ένα αληθινό παράδειγμα: Ο ομ. Καθηγητής θεολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης π. Θεόδωρος Ζήσης, πρόσφατα επισκέφθηκε τη Μολδαβία και αυτό που του έκανε εντύπωση, απ’ αυτό το ταξίδι, ήταν το εξής γεγονός: Κάποιοι επίσκοποι της χώρας διέκοψαν την μνημόνευση του αρχιεπισκόπου Μολδαβίας ως διαμαρτυρία για το ότι ο αρχιεπίσκοπος συνεχίζει να μνημονεύει τον μέγα Οικουμενιστή Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλο, ο οποίος στις αρχές του χρόνου συνυπέγραψε με τον Πάπα μια προδοτική «Κοινή Δήλωση» στην Κούβα28Ωστόσο, ο αρχιεπίσκοπος Μολδαβίας όχι μόνο δεν τιμώρησε τους επισκόπους που διέκοψαν την εκκλησιαστική κοινωνία μαζί του αλλά και παρακάθεται σε τράπεζες μαζί τους, συζητώντας φιλικά!  Πρόκειται για παρόμοια περίπτωση με αυτή του π. Παϊσίου. Γιατί, λοιπόν, να  μη συμβεί κάτι ανάλογο και στην (άλλοτε) «παραδοσιακή» μητρόπολή μας;

Φοβάμαι, σεβασμιώτατε, ό,τι, προκειμένου, αφ’ ενός, να μετριάσετε τις αντιδράσεις των πιστών και, αφ’ ετέρου, να μην δυσαρεστήσετε το Φανάρι, θα ακολουθήσετε την τακτική του Ποντίου Πιλάτου: θα παραδώσετε τον ευλαβή ιερομόναχο στα χέρια της Ιεράς Συνόδου. Μιάς Συνόδου όμως που, έμπρακτα και επανειλημμένα, έχει αποδείξει ότι είναι σκληρή και αδυσώπητη σε «παραπτώματα» κληρικών και μοναχών, αλλά «τυφλή», «κωφή» και ελαστική σαν πλαστελίνη όταν πρόκειται για «εγκλήματα» Αρχιερέων!  Εύχομαι η Παναγία και ο Υιός της να σας φωτίσουν να κάνετε τα θεάρεστα και όχι αυτά που επιθυμεί «ο κόσμος τούτος».

Με σεβασμό και αγάπη Χριστού,

Βασίλειος Π. Κερμενιώτης

Πτολεμαΐδα, 17/11/2016

Αγίου Γενναδίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, που τίμησε τον ιστορικό Θρόνο αγωνιζόμενος κατά των ―καταδικασμένων από τη Δ΄Οικουμενική Σύνοδο― Μονοφυσιτών, τους οποίους αναγνωρίζει ως Εκκλησία ο νυν Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

1.  Από το κήρυγμα του σεβ. μητροπολίτη μας την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 2008.

2.  Αρχιμ. Σεβαστιανού Τοπάλη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αμυνταίου, «Η ιδεολογική τυραννία και το πολεμικό μένος»     http://neaflorina.gr/tag/archimandritis-sevastianos-topalis

3.  Βλ.  Α´Κορ. 6: 1–7 και σε συνάφεια με τα Ματθ. 18:15-17,  Α´ Κορ. 4:12.

4.  Ήταν η εκπομπή του FLASH «"Αυτοψίες" με το δημοσιογράφο Κώστα Μαυρίδη και καλεσμένο το Μητροπολίτη Θεόκλητο»   Δείτε από το 1:11:30  

5.  Γεώργιος Τρυφωνόπουλος, θεολόγος, «Απάντηση στον πανοσιολογιώτατο καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου αρχιμ. π. Μάξιμο Καραβά» http://www.eordaia.org/index.php?start=60

6.  Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, «Δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας», Λωζάνη 1995, Τόμος 4ος, σελ. 181.

7.  Ἁγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, «Τίνες οἱ λόγοι τῆς μήνιδος τῶν Δυτικῶν κατὰ τοῦ Φωτίου», Θεοδρομία 3 (2001) τεύχος 2, Απρ. - Μάϊος, σελ. 29-32.

8.  Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, «Άνθρωπος και Θεάνθρωπος», εκδόσεις “Αστήρ”, Αθήνα 1970, σελ. 159.

9.  «Λόγοι χάριτος και Σοφίας» Αγιορείτη Μακάριου Αγιαννανίτη, Άγιο Όρος, 2004, σελ. 101.

10.  «Λόγια Αγάπης εκπομπή FLASH TV 2016 2017 με τον π. Αθανάσιο με τον θεολόγο Γιώργο Τρυφωνόπουλο»  

11.  Αυγουστίνου Καντιώτου, Εκκλησιαστικός στρουθοκαμηλισμός, εκδ. Σταυρός, Αθήναι 1973, σελ. 8-9. Ιδού το σχετικό απόσπασμα (με μεταγλώττιση στη δημοτική): «Οι συνειδητοί χριστιανοί, παρά την ανθρώπινη ατέλεια και αμαρτωλότητά τους, συνιστούν την “Ζώσαν και Ελευθέραν” Εκκλησία και αποτελούν πνευματική δύναμη ανίκητη, την οποία δεν μπορούν να συντρίψουν οι σκοτεινές δυνάμεις που δρουν εντός και εκτός της Εκκλησίας. Δυστυχώς, όμως, σήμερα, οι επίσκοποι και οι εξομολόγοι κατά κανόνα καλλιεργούν θρησκευτική και ηθική ζωή, όχι όμως και το εκκλησιαστικό φρόνημα. Και αν κάποτε πνευματικό τους τέκνο εκδηλώσει ανησυχία και ενδιαφέρον για τα εκκλησιαστικά πράγματα, τού λένε, στερεότυπα: “Παιδί μου την ψυχή σου μόνο να κοιτάς εσύ και μη σ’ ενδιαφέρει τι κάνουν οι ιερείς και οι επίσκοποι [και οι Πατριάρχες]. Αυτούς θα τους κρίνει ο Θεός”.  Έτσι, με τη διδασκαλία τους, δημιουργούν ένα πλέγμα ενοχής στις ψυχές των χριστιανών. Πώς από τέτοιους διδασκάλους είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί εκκλησιαστική συνείδηση; Δεν είναι, λοιπόν, παράδοξο ότι οι χριστιανοί, οι ζηλωτές των ιερών Παραδόσεων της Ορθοδοξίας με αγωνιστική διάθεση, είναι τόσο λίγοι!  Γι’ αυτό, είναι σατανικός ο λόγος “Δεν μ’ ενδιαφέρει τι κάνουν οι παπάδες και οι δεσποτάδες· εγώ κοιτάζω μόνο την ψυχή μου και εκτελώ τα θρησκευτικά μου καθήκοντα”. Διότι “χριστιανός” που αδιαφορεί για το υπόλοιπο σώμα της Εκκλησίας δεν είναι χριστιανός!»

12.  Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, Επιστολή προς Παντολέοντι Λογοθέτη,  PG 99, 1321Α.Β, PG 99,1321A-C.

13. Βλέπε παλαιότερο κείμενό μας με τίτλο: «Ποιοί “διασπούν” την ενότητα της μητροπόλεώς μας;» και τα κεφάλαια: «ΚΑΚΗ ΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗ», «ΠΙΣΤΟΣ ΛΑΟΣ, Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ» και «ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ: “ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΑΙΡΕΣΕΩΣ, Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ”». https://drive.google.com/open?id=0B1rFS_QTfNudWjVXYjUyR25zZzg

14.  «Αποθρασύνθηκε ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου!» http://misha.pblogs.gr/2010/04/o-fanariwths-ypotaktikos-toy-papa-mainomenos-enantion-twn-esfigm.html

15.  Γεώργιος Τρυφωνόπουλος, θεολόγος, «Η εκκλησία κινδυνεύει… ψάχνει σωτήρες!»  http://neaflorina.gr/2016/08/ekklisia-kindynevi-psachni-sotires/

16.  «Χριστιανική Σπίθα», αρ. φύλ. 632, Σεπτέμβριος 2005, σελ. 4.

17.  «Απάντηση στα όσα έγραψε ο θεολόγος Γιώργος Τρυφωνόπουλος», http://neaflorina.gr/2016/09/apantisi-sta-osa-egrapse-o-theologos-giorgos-tryfonoopoulos/

18.  Γεώργιος Τρυφωνόπουλος, θεολόγος, «Η εκκλησία κινδυνεύει… ψάχνει σωτήρες (εξηγήσεις – αναλύσεις)»  http://neaflorina.gr/2016/09/ekklisia-kindynevi-psachni-sotires-exigisis-analysis/

19.  Βλέπε παραπομπή 15.

20.  «Ποιοί “διασπούν” την ενότητα της μητροπόλεώς μας;» https://drive.google.com/open?id=0B1rFS_QTfNudWjVXYjUyR25zZzg  

21.   Πρωτ. Δημητρίου Αθανασίου, «Πάντων Άνασσα – Φανερώσεις και θαύματα της Θεοτόκου», εκδ. «Άθως», 2009, σελ. 59-63.

22.  Αρχιμ. Χρυσόστομου Τσίρη «Ημέρες θλίψης ζούμε όλοι στην αγωνιστική Φλώρινα» http://anapodoi.blogspot.gr/2016/09/blog-post_70.html

23.  «Απάντηση σε κριτικές του άρθρου: “Ποιοί διασπούν την ενότητα της μητροπόλεώς μας;”»  https://drive.google.com/file/d/0B1rFS_QTfNudU1dJUUZFMUh6YzA/view

24.   Μπορείτε να διαβάσετε κάποιες από τις φρικτές βλασφημίες του Νίκου Καζαντζάκη στις ιστοσελίδες:   http://anti-ecumenist.blogspot.gr/2012/07/blog-post_2.html και http://anti-ecumenist.blogspot.gr/2012/07/blog-post_75.html

25.  Βλέπε παραπομπή 16.

26.  α) Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Υπόμνημα επί της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) στις 23-24/11/2016  http://aktines.blogspot.gr/2016/11/23-24112016.html

β) Σύναξις Ορθοδόξων κληρικών και μοναχών: Ανοικτή επιστολή -Ομολογία για τη «Σύνοδο» της Κρήτης  https://katanixis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_159.html

γ) «Είχε θετικά αποτελέσματα η “Σύνοδος” της Κρήτης;» (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)  http://aktines.blogspot.gr/2016/09/blog-post_210.html

δ)  Ο Μητροπολίτης Κυθήρων για τα Θρησκευτικά και για τη Σύνοδο της Κρήτης http://aktines.blogspot.gr/2016/10/blog-post_559.html

ε)  Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Η «Σύνοδος» της Κρήτης νόθος καρπός εξωσυζυγικών σχέσεων  http://aktines.blogspot.gr/2016/08/blog-post_104.html  καθώς και «Η “Σύνοδος”της Κρήτης σε σύγκριση με την Ορθόδοξη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης (1273)»  http://aktines.blogspot.gr/2016/09/1273.html

στ) Δημήτριος Τσελεγγίδης Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ., «Επιστολή στους Ιεράρχες - Αποτίμηση της " Αγίας και Μεγάλης Συνόδου" της Κρήτης»  http://aktines.blogspot.gr/2016/07/blog-post_198.html  καθώς και «Θεολογική Τριλογία με αφορμή την Μεγάλη Σύνοδο»  http://aktines.blogspot.gr/2016/09/blog-post_47.html 

ζ) Αρχιμ. Αθανάσιος Μετεωρίτης: «Ἡ “Σύνοδος” τῆς Κρήτης, Τό χρονικό μιᾶς προμελετημένης ἐκτροπῆς»  http://aktines.blogspot.gr/2016/09/blog-post_157.html

η) Ἐπιφάνιος μοναχὸς Καψαλιώτης- Ἅγιον Ὄρος – «Κριτικὴ ἐπὶ τῶν τελικῶν κειμένων τῆς λεγομένης Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου τῆς Κρήτης» http://aktines.blogspot.gr/2016/09/blog-post_303.html 

θ) Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος «Η “Μεγάλη Σύνοδος” της Κρήτης πλήγωσε το Σώμα της Ορθοδοξίας»  http://mkka.blogspot.gr/2016/10/blog-post_18.html

ι) Αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος, «Το εκκλησιολογικό και κανονικό ολίσθημα της Συνόδου του Κολυμπαρίου»  http://aktines.blogspot.gr/2016/10/blog-post_508.html

ια) Μοναχός Παΐσιος Αγιορείτης  Ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της (λυκο)Συνόδου; http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/08/blog-post_7149.html

ιβ) Πρωτοπρ. Ἀναστάσιος Κ. Γκοτσόπουλος, «Ἡ Σύνοδος τῆς Κρήτης καὶ τὸ Παγκόσμιο Συμβούλιο τῶν Ἐκκλησιῶν (ΠΣΕ)»  http://aktines.blogspot.gr/2016/09/blog-post_612.html  

ιγ) Αγιορείτου μοναχού Νικολάου, «Η Σύνοδος της Κρήτης απέθανε και θάπτεται εκτός ορθοδόξου κοιμητηρίου»  http://aktines.blogspot.gr/2016/10/blog-post_20.html

ιδ) Πρωτοπρ. Άγγελος Αγγελακόπουλος, «Ο άγιος Κυπριανός Επίσκοπος Καρχηδόνος απαντά στη “Σύνοδο” της Κρήτης»  http://aktines.blogspot.gr/2016/10/blog-post_49.html

ιε) Χωρεί οικονομία στα της πίστεως; (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)  http://aktines.blogspot.gr/2016/09/blog-post_172.html

ιστ) Τί έκαναν οι Ορθόδοξοι Πατέρες της Ζ' Οικουμ. Συνόδου, και τι κάνουν οι Κακόδοξοι Πατέρες της Συνόδου της Κρήτης και όσοι συμπορεύονται μαζί τους!  https://paterikiparadosi.blogspot.gr/2016/10/blog-post_76.html

27. Κυριάκου Κυριαζόπουλου, καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Α.Π.Θ., Θεολόγου «Η διακοπή μνημοσύνου στοιχειοθετεί το εκκλησιαστικό ποινικό αδίκημα του σχίσματος;»   http://aktines.blogspot.gr/2016/10/blog-post_902.html 

28.  Κοινή Δήλωση Πάπα Φραγκίσκου και Πατριάρχου Κυρίλλου, 12-2-2016 http://lotsiosioannis.blogspot.gr/2016/02/joint-declaration-of-pope-francis-and.html#more