Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: ''[...]Το διαμάντι δεν φοβάται όπου και να το βάλετε. Και η δική μας η προσπάθεια, όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι να προδώσουμε τίποτα. Αλλά είναι να ζήσουμε πιο βαθιά αυτό το οποίο ζούμε, να το ακτινοβολήσουμε και να το μοιραστούμε με τους άλλους'' (

ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ:

 ''Να πάμε και στους άλλους!''

Με «νοοτροπία γενεοδώρου»

ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;

 ''Να πάμε και στους άλλους. Αυτό ήταν και αυτό είναι"...





‘’[…]άλλους Χριστιανούς. Μετά από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, άρχισαν να ακούγονται διάφορες φωνές. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι πάντα θέτουν το ερώτημα. Μα τι έχουμε να πάρουμε από τους άλλους; Η δική μας η απάντηση είναι’ μα τι έχουμε να δώσουμε στους άλλους! Γιατί αδιάκοπα αυτή η νοοτροπία, που θα την ονόμαζα «νοοτροπία φιλαργίου», τι έχω [δηλαδή] να πάρω από τον άλλο, και όχι «νοοτροπία γενεοδώρου», ο οποίος λέει τι έχω να προσφέρω στον άλλον! Θα ‘των λάθος να μην είμαστε μέσα σ’ αυτήν την αναζήτησημ τη σύγχρονη, και να μείνουμε μ’ αυτήν την φοβία, μήπως χάσουμε. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.
Το διαμάντι δεν φοβάται όπου και να το βάλετε. Και η δική μας η προσπάθεια, όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι να προδώσουμε τίποτα. Αλλά είναι  να ζήσουμε πιο βαθιά αυτό το οποίο ζούμε, να το ακτινοβολήσουμε  και να το μοιραστούμε με τους άλλους.

Δεν είμαστε φτωχοί, είμαστε πλούσιοι πνευματικά, και πολιτιστικά, και αυτό θα πρέπει να το μοιραστούμε, χωρίς  υπεροψίες, χωρίς μεγάλες κουβέντες, απλά με όλη τη σεμνότητα, τη ταπείνωση, αν όχι την βεβαιότητα ότι έχουμε ένα θησαυρό που προέρχεται από τα βάθη των αιώνων και το οποίο οφείλουμε να μοιραστούμε.
Και ξέρετε αυτή είναι τελικώς η όλη αντίληψη περί της λεγομένης Εξωτερικής Ιεραποστολής.
Κατ’ αρχήν οι όροι αυτοί είναι μετάφραση γερμανικών όρων. Οι Γερμανοί για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν το «ιν εριβισιον», το οποίο σπεύσαμε εμείς αμέσως να το υιοθετήσουμε. Εσωτερική Ιεραποστολή. Είναι μία η αποστολή της Εκκλησίας, είναι αυτό το οποίο ο Κύριος μας είπε, και όπως το έχει διασώσει καλύτερα ο Λουκάς στο Α’ Κεφάλαιο των Πράξεων, και  «λήψεσθε δύναμιν επελθόντος του Αγίου Πνεύματος», όχι για να καθίσετε  στα Ιεροσόλυμα και να γίνετε πνευματικοί και πολύ καλοί,  σαν τους Εσσαίους,  «αλλά λήψεσθε δύναμιν» με συνέπεια «καὶ ἔσεσθέ μου μάρτυρες ἔν τε Ἱερουσαλὴμ καὶ ἐν πάσῃ τῇ Ἰουδαίᾳ καὶ Σαμαρίᾳ καὶ ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς». Δεν λέει ή, ή, ή…, λέει και, και, και… 

Και η δική μας η θέση, την οποία μεταφράζω αυτήν την στιγμή, μεταφέροντας τη φωνή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι’ Μάρτυρες! Κοστίζει αυτή η λέξη. Δεν είναι απλώς η μαρτυρία, η κατάθεση μιας βεβαιότητας, αλλ’ είναι ταυτόχρονα η προθυμία για κατάθεση αίματος. Αυτό λοιπόν το πράγμα, πρέπει να ‘χει-στην Ελλάδα ακούσατε πολλά πράγματα και σας κουράσαμε μα αυτά τα…. της μετοχής εδώ και ‘κει-και ‘κει. 

Το πράγμα είναι πολύ απλό. Είναι απλώς η προσπάθεια μεσ’  την Ελλάδα να μοιραστούμε αυτήν την χαρά και την βεβαιότητα ότι πιστεύουμε. Ότι πιστεύουμε όχι σε ένα Θεό Παντοδύναμο, αόριστο, αλλά πιστεύουμε σ’ ένα Θεό της αγάπης. Λοιπόν, αυτό το μοιραζόμαστε! 

Στην Ελλάδα..[…] γιατί μόνο στην Ελλάδα; Οι άλλες οι χώρες, που ακόμη δεν έχουν ακούσει τίποτε γι’ αυτό το Ευαγγέλιο, εμείς πολλές φορές το σνομπάρουμε το Ευαγγέλιο εδώ. Οι άλλοι δεν το άκουσαν ποτέ.
Να πάμε και στους άλλους! Αυτό ήταν τελικώς και αυτό είναι!
Και σε όλα αυτά τα συνέδρια, τα διεθνή και τα άλλα, τι κάνουν αυτοί….[…] Δεν φοβόμαστε, γιατί να φοβηθούμε; Ούτε αισθανόμαστε αλαζονικά, ότι εμείς είμαστε και οι άλλοι δεν είναι. 

Κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, παραμένει εικόνα του Θεού, μπορεί να είναι τραυματισμένη, μπορεί να είναι επηρεασμένη απ’ άλλα πράγματα, αλλά είναι η εικόνα του Θεού. Αυτό το λέω επειδή βλέπω ότι δυστυχώς στην Ελλάδα που είναι…. Έπρεπε να ‘ναι στην πρωτοπορία όλων αυτών των αναζητήσεων, γίναμε γκρινιάρηδες  και φοβόμαστε πότε το ένα πότε το άλλο.

 Θυμούνται ίσως οι παλαιοί φοιτητές και νομίζω ότι είναι εκτός από τους προσφιλείς μου αδελφούς, μητροπολίτες, και πολλοί άλλοι λαϊκοί, που στα αμφιθέατρα φώναζαν: Μην πετροβολάτε τα γαρύφαλλα επειδή αγαπάτε τα τριαντάφυλλα! Μην μιλάτε εναντίον  αυτών που αγαπούν τον Μοναχισμό επειδή κάνετε κοινωνικό έργο. Μην μιλάτε εναντίον της Ιεραποστολής επειδή δεν είσαστε πολύ πνευματικοί, και ασχολείσθε μόνο με τον Μοναχισμό.
Όλα είναι μέσα σ’ αυτήν την όμορφη Ορθοδοξία τη δική μας. Συνεχίστε τώρα….’’   

ΠΗΓΗ: ''ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ"
 http://www.eordaia.org/index.php/14-2016-dekemvrios/1463-arxiepiskopos-alvanias-anastasios-to-diamanti-den-fovate-tipot-mila-gia-tin-agia-kai-megalh-synodo-pou-egine-stin-krit

ΤΙΤΛΟΣ: ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: "ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ”… ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛH ΣΥΝΟΔΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ