Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

''[...]Σημαντικά έγγραφα εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο [που συνέβη το 1948 στη Μόσχα], αλλά οι ελληνικές Εκκλησίες στην πραγματικότητα την μποϊκόταραν, και δεν θεώρησαν ότι οι αποφάσεις αυτές ήταν υποχρεωτικές για αυτούς''

Ρώσος Θεολόγος: Ο Βαρθολομαίος είναι ο Πάπας της Ανατολής

Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2016 23:27



Ο Ρώσος καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, Al. Svetozarsky, δήλωσε σε σχέση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πρωτοστατεί στην Πανορθόδοξη της Νέας Εποχής:


«Βλέπουμε την ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως αδελφική ενότητα των ξεχωριστών τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες θα πρέπει να θέτουν τα προβληματικά ζητήματα από κοινού, όχι να υπαγορεύονται από έναν  "Ανατολίτη πάπα"».
Ερωτηθείς, αν τα υπογεγραμμένα έγγραφα της Κρήτης θα είναι υποχρεωτικά να τηρηθούν και για όσους δεν παρακολουθούν την Σύνοδο, ο Svetozarsky υπενθύμισε το περιστατικό που συνέβη το 1948, όταν μια διαβούλευση των αρχηγών και των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, συγκρίνοντας ουσιαστικά τον Βαρθολομαίο με τον δικτάτορα Στάλιν.
Ο Στάλιν σκέφτηκε ότι θα ήταν μια Πανορθόδοξη Σύνοδος αλλά Έλληνες πατριάρχες, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, δεν έλαβαν μέρος. Σημαντικά έγγραφα εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο, αλλά οι ελληνικές Εκκλησίες στην πραγματικότητα την μποϊκόταραν, και δεν θεώρησαν ότι οι αποφάσεις αυτές ήταν υποχρεωτικές για αυτούς.