Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Θρασύτατη και κατάπτυστη ανακοίνωση Σέλτσα και Ν.Ε Σύριζα για το συμβάν με τον εκλεκτό ιερέα

Θρασύτατη και κατάπτυστη ανακοίνωση Σέλτσα και Ν.Ε Σύριζα για το συμβάν με τον εκλεκτό ιερέα

Κοινή ανακοίνωση του βουλευτή Κώστα Σέλτσα και της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας για «την ακραία συμπεριφορά του ιερέα»
Καθόλου δεν μας εξέπληξε το συμβάν που έλαβε χώρα στη διάρκεια της κοπής της πίτας στο ΕΒΕ και όσα ακολούθησαν από τον συγκεκριμένο «ιερέα». Σε αντίθεση με όσους εξεπλάγησαν εμείς το αναμέναμε και ήμασταν σίγουροι γι’ αυτή την εξέλιξη.
Το αναμέναμε γιατί το ποιόν, το παρελθόν αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του συγκεκριμένου «ιερέα» είναι γνωστά σε όλο τον φλωρινιώτικο λαό αλλά και γιατί είμαστε σίγουροι ότι αυτό οργανώθηκε και γενικεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες. Άλλωστε αυτό προκύπτει και εκ του γεγονότος ότι σε χρόνο μηδενικό το θέμα «έπαιξε» σε ΜΜΕ της Αθήνας και μάλιστα σε ΜΜΕ συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου πριν καλά – καλά «παίξει» στη Φλώρινα.
Αυτό όμως που μας προξένησε τεράστια εντύπωση είναι ότι για τον συγκεκριμένο είχαμε ενημερώσει με επιστολή τον Μητροπολίτη, την οποία από σεβασμό στο πρόσωπο του Μητροπολίτη δεν δώσαμε στη δημοσιότητα, γνωρίζοντας ότι είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και δεν συμφωνεί με τέτοιες συμπεριφορές.
Αναφερόμαστε στην πράξη του συγκεκριμένου «ιερέα» να κρεμάσει μια σακούλα με αυγά στην είσοδο των γραφείων του κόμματός μας με την αναγραφή προδότες (συνέβη στις 2/7/2018).
Ενημερώσαμε τον Μητροπολίτη τότε για το συμβάν ελπίζοντας ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός και ότι δεν θα χρειαζόταν να επανέλθουμε. Από την εξέλιξη, όμως, των γεγονότων φαίνεται ότι ο Μητροπολίτης δεν αξιολόγησε το συμβάν ως σημαντικό ή δεν μπορεί να ελέγξει τους ακραίους που έχει στη Μητρόπολη. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την επανάληψη παρόμοιων γεγονότων;
Με τον συγκεκριμένο «ιερωμένο» δεν νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε γιατί ο βίος, η πολιτεία, η δράση και οι διασυνδέσεις του είναι γνωστές.
Πιστεύουμε ότι αυτή η ακραία ρητορική, αυτό το κήρυγμα μίσους, αυτός ο διχαστικός λόγος καμία απολύτως σχέση δεν έχει με το νόημα και το κήρυγμα της ορθοδοξίας. Αυτές οι λογικές παραπέμπουν σε ιεροεξεταστικές συμπεριφορές και νοοτροπίες. Μόνο πυρά που δεν έφερε ο συγκεκριμένος ιερέας.
Θέλαμε, όμως, να είμαστε απόλυτα σαφείς ότι ζούμε όλοι στη Φλώρινα και ότι όποτε στο παρελθόν κυριάρχησαν τέτοιες αντιλήψεις, η Φλώρινα το πλήρωσε πολύ ακριβά. Ίσως όσοι εκπέμπουν τέτοιου είδους δημόσιο λόγο να αδιαφορούν, όμως να έχουν υπόψη τους ότι ο φλωρινιώτικος λαός έχει πολύ υψηλό δημοκρατικό φρόνημα και δεν θα επιτρέψει την επαναφορά εμφυλιοπολεμικού κλίματος και θα δώσει ηχηρή απάντηση σε όσους το επιχειρούν.
Ταυτόχρονα, όμως, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού με τόσο ακραίες και διχαστικές ρητορικές, ας γνωρίζουν ότι φέρουν ακέραια την ευθύνη και είναι ηθικοί αυτουργοί για ό, τι συμβεί.
Προς επίρρωση όλων των λεγομένων μας και το αληθές των όσων αναφέρουμε, δίνουμε στο φως της δημοσιότητας την επιστολή προς τον Μητροπολίτη για τα έργα του εν λόγω ιερωμένου.
Όσο δε για τους επίδοξους μνηστήρες του ψηφοδελτίου της ΝΔ, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να βρίσκονται σε τρομακτικά δυσχερή θέση. Πώς αλλιώς να κατανοήσει κάποιος το γεγονός ότι το μοναδικό τους αφήγημα, οι μοναδικές αναφορές στον δημόσιο λόγο τους έχουν να κάνουν μόνο με τη Συμφωνία των Πρεσπών με όρους διχαστικής και ακραίας ρητορικής; Κατανοούμε την έντονη αγωνία και ανησυχία τους για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ αλλά αλήθεια θα βρουν να πουν και κάτι για τη Φλώρινα;
Αλήθεια πιστεύουν ότι υιοθετώντας την ακραία ρητορική της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, θα εξασφαλίσουν πιο σίγουρα θέση στο ψηφοδέλτιό τους;
Όσον αφορά τη συμπεριφορά του Δημάρχου Φλώρινας για άλλη μια φορά δεν μας διέψευσε. Για άλλη μια φορά ενήργησε σαν κομματικό στέλεχος της ΝΔ παρά σαν Δήμαρχος. Αλλά τι να αναμένει κάποιος από έναν Δήμαρχο, που μετά από 8 έτη θητείας στον Δήμο αποδρά έχοντας ως μοναδικό αφήγημα μια διχαστική ρητορική; Αλήθεια υπήρξε ποτέ Δήμαρχος όλων των Φλωρινιωτών;
Εμείς με νηφάλια σκέψη και λόγο, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση και το φρόνημα του φλωρινιώτικου λαού, που έτσι και αλλιώς είναι ο υπέρτατος κριτής όλων, είμαστε βέβαιοι ότι η απάντησή του θα είναι ένα τεράστιο και ηχηρό ράπισμα σε όλους αυτούς που επιχειρούν επαναφορά εμφυλιοπολεμικού κλίματος και θεωρούν ότι μπορούν να παίζουν με την ηρεμία και το μέλλον της περιοχής.
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Κωνσταντίνος Σέλτσας
Για την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, ο Συντονιστής
Παύλος Γεωργίου

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που είχε σταλεί στον Μητροπολίτη:
Φλώρινα, 3/7/2018
Προς Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο
ΘΕΜΑ: Ακραίο και προσβλητικό γεγονός στην είσοδο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Βουλευτή.
Σεβασμιότατε,
Λαμβάνουμε την τιμή να επικοινωνήσουμε δια της παρούσης επιστολής μαζί σας προκειμένου να σας μεταφέρουμε ένα ακραίο και προσβλητικό γεγονός που έγινε κατά τη διάρκεια του από 2/7/2018 συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας. Ομάδα συμπολιτών μας, αφού απομακρύνθηκε από την πλατεία, πλησίασε την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία στεγάζονται τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Σέλτσα επί της οδού 25ης Μαρτίου 9 και θυροκόλλησε μια άκρως προσβλητική επιστολή και έξι αυγά τα όποια έφεραν τα ονόματα του Πρωθυπουργού, του Βουλευτή, Υπουργών και των Κομμάτων της συγκυβέρνησης (συνημμένη φωτογραφία). Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι στην παραπάνω ομάδα μετείχε και ένας ιερέας της Μητρόπολής μας, ο οποίος μάλιστα φαίνεται πως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο γεγονός.
Πιστεύουμε πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο σίγουρα δεν εκφράζει τις θέσεις της Μητρόπολης. Η στάση σας, Σεβασμιότατε, ήταν και παραμένει μετριοπαθής και δίκαιη προς όλους. Ο ρόλος της Εκκλησίας, άλλωστε, είναι φιλειρηνικός και καθησυχαστικός απέναντι σε ακραίες και αδικαιολόγητες εκφράσεις της κοινωνίας. Η παρουσία, ωστόσο, ενός κληρικού, τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά, σε αυτή την προσβλητική ενέργεια, θεωρούμε πως εκθέτει την Τοπική Εκκλησία. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος της παρούσης επιστολής, να γίνετε γνώστης αυτής της ενέργειας και να πράξετε τα δέοντα.
Ο σεβασμός στο δικαίωμα της έκφρασης αλλά και ο πολιτικός πολιτισμός, στοιχεία που μας επιτρέπουν να συνομιλούμε ακόμα και με αυτούς που διαφωνούμε, έχουν ορισμένα όρια. Θεωρούμε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτά τα όρια ορισμένοι τα υπερέβησαν. Πιστεύουμε ότι θα επιληφθείτε του συγκεκριμένου περιστατικού με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο.
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Κωνσταντίνος Σέλτσας
Ο Συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Παύλος Γεωργίου