Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

«Υιέ, φύλασσε νόμον πατρός σου και μη απώση θεσμούς μητρός σου» (Παροιμ. 1:8).

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

ΠΡΟΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

Ο ΑΠΑΤΩΡ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

«Υιέ, φύλασσε νόμον πατρός σου και μη απώση θεσμούς μητρός σου» (Παροιμ. 1:8).


Είναι γραμμένο στις καρδιές των πιστών ανθρώπων που ομολογούν τον Ιησού Χριστό ως ΚΥΡΙΟ ότι κι αν χανόταν η Αγία Γραφή, πράμα αδύνατον, έφτανε μία παραβολή της για να ξαναγραφτεί. Η παραβολή αυτή βγήκε από το στόμα του Κυρίου μας και είναι, του καλού Σαμαρείτη.
Να λοιπόν και η στιγμή που ο δάσκαλος συναντά τον μαθητή και μετά απ’ όλα όσα είπαν, ο μαθητής με τον δάσκαλο, ο πρώτος κατέληξε: Θα πρέπει να ρωτήσω και τον πατέρα μου. Φυσικά ο μαθητής ήταν πάνω - κάτω στην ηλικία των 15 ετών, αλλ’ όμως ήταν και Πρόεδρος του πρώτου μαθητικού συμβουλίου της σχολικής κοινότητας  και όπως είπε ότι του είπαν, η απόφαση για τη σύγκλιση του εν λόγω συμβουλίου ήταν «δική» του. Εξάλλου το θέμα της αίτησης είχε κι αυτό σχέση με μια «Δίκη» και λογικά με μια μελλοντική Απόφαση που δίκη θα «δίκαζε».
Όταν άκουσε ο εν λόγω δάσκαλος τον μαθητή να θέλει εκτός από τις συμβουλές των δασκάλων και των γονέων και τη συμβουλή του πατέρα του, τού είπε αυθόρμητα πως ΄"εσύ δεν έχεις πατέρα".

«Δεν έχεις πατέρα»!
Μα πώς είναι δυνατόν, θα έλεγε κάποιος τρίτος! Λίγο μετά, δεν εμφανίστηκε από το πουθενά ο πατέρας του μαθητού και ο δάσκαλος δεν συζήτησε μαζί του για ένα λεπτό και πλέον; Πώς λοιπόν ο δασκαλάκος αυτός ξεστόμισε τέτοια κουβέντα;
Να όμως που ο δάσκαλος, τη στιγμή εκείνη που δικαιολογεί στον μαθητή την εκφρασθείσα πηγαία άποψή του.
Να μην γινόσουν Πρόεδρος, του είπε.  Τώρα η απόφαση είναι δική σου επειδή είσαι ο ‘’πρώτος των μαθητών’’! Εσύ δεν έχεις πατέρα, γιατί η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σου λόγω της θέσης σου ως Πρόεδρος».
Αυτά πάνω - κάτω του είπε ο δάσκαλος και αμέσως στον νου του κλείδωσε μια λέξη. Μία λέξη γνωστή σ΄ όλους όσους αγαπούν τον Ιησού Χριστό και τον ομολογούν ως Θεό. Μια λέξη που λένε όλοι οι πιστοί, ότι δηλαδή στον ουρανό ο Ιησούς Χριστός είναι Αμήτωρ και στη γη Απάτωρ!
Τι δώρο ήταν αυτό από τον αληθινό και μόνο διδάσκαλο Ιησού Χριστό, σκέφτηκε ο δασκαλάκος! Η υπόθεση αυτή του μαθητή, η σχολική, ήδη έφυγε από τον νου του. Αυτό μόνο που του έμεινε ήταν ένα ζωηρό ενδιαφέρον και μια ζωηρή εικόνα: «Απάτωρ», δηλαδή εδώ στη γη ο Ιησούς Χριστός δεν έχει Πατέρα, είναι ο Πρώτος και αυτός αποφασίζει, όπως θα λέγαμε.
Ο δασκαλάκος πήρε ένα ακόμα μάθημα από μαθητή:  «Τη συμβουλή του πατέρα». Τη συμβουλή του πατέρα! τη συναίνεσή του! όποια κι αν ήταν η απόφασή του.
Αλήθεια ο Κωνσταντίνου πόλεως και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο πρώτος σε τιμή αλλά δίχως εξουσία έχει για «μητέρα» του την ΕΚΚΛΗΣΙΑ; Υπακούει δηλαδή στο Σώμα του Χριστού, στην Μητέρα Εκκλησία που την αποτελούν οι κληρικοί όλων των βαθμίδων και οι λαϊκοί μαζί;
Αλήθεια ο Κωνσταντίνου πόλεως και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο πρώτος σε τιμή αλλά δίχως εξουσία έχει «πατέρα» μέσα εις την ΕΚΚΛΗΣΙΑ; Δηλαδή πνευματικό πατέρα μιας και κανέναν δε ρωτά κι ό,τι θέλει μόνος του το αποφασίζει;

Δημήτριος, Αναγνώστης
Πτολεμαΐδα 25/11/2019


ΕΠΙΜΕΤΡΟ

«Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου»

Οι πρόγονοί μας μάλιστα, οι βαθείς αυτοί και ευλαβείς ερευνητές των πραγμάτων, μία και την αυτή λέξη μεταχειρίζονταν, τη λέξη «ευσέβεια», για να δηλώσουν και τη στάση τους απέναντι στους γονείς και τη στάση τους απέναντι στον Ύψιστο. Επικατάρατος κατά τη Γραφή υπήρξε ο Χαμ, γιός του Νώε, επειδή ατίμασε και περιγέλασε τον πατέρα του, που από άγνοια μέθυσε και ξεγυμνώθηκε, τον οποίο και όφειλε να σεβαστεί και να περιποιηθεί (Γεν. 9:20-29). Επικατάρατους δε ανακήρυξε και ο Μωυσής επάνω στο όρος Γαιβάλ όλους αυτούς που ατιμάζουν τον πατέρα τους ή τη μητέρα τους· «και ερούσι πας ο λαός, γένοιτο!» (Δευτ. 27:16). 
Δημήτριος Παναγόπουλος

(Από το περιοδικό «Όσιος Φιλόθεος της Πάρου» 12, έκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη, σ. 184. Διασκευή για την koinoniaorthodoxias.org)