Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Και πως είναι δυνατόν να πιστέψετε εις την αλήθειαν σεις, οι οποίοι επιδιώκετε να παίρνετε δόξαν και τιμήν ο ένας από τον άλλον ...;

ΣΧΟΛΙΟ: Εν πρώτοις, «Πς δύνασθε μες πιστεσαι, δόξαν παρ λλήλων λαμβάνοντες, κα τν δόξαν τν παρ το μόνου Θεο ο ζητετε;» Ιω. 5,44. Δηλαδή, Και πως είναι δυνατόν να πιστέψετε εις την αλήθειαν σεις, οι οποίοι επιδιώκετε να παίρνετε δόξαν και τιμήν ο ένας από τον άλλον και δεν ζητείτε την αληθινήν δόξαν, η οποία προέρχεται από τον έναν και μόνον Θεόν;

Δεύτερον, Αλήθεια αδελφοί μου τι λένε οι άγιοί μας για τους εχθρούς του υιού της Θεοτόκου και Παρθένου Μαρίας; Να δεχόμαστε τις τιμές τους; 

Τρίτον, ο Θεός να τον ελεήσει τον ταλαίπωρο (ενν. τον αποτυχημένο στην ορθή Πίστη)


vraveio alvanias 2


Διεθνές βραβείο στον Αλβανίας Αναστάσιο για τη συμβολή του στην ειρήνη


Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για την Romfea.gr

Το διεθνές βραβείο «Κλάους Χεμέρλε» (ο οποίος ήταν Επίσκοπος Άχεν και καθηγητής Φιλοσοφίας των Θρησκειών) απένειμε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο το Ρωμαιοκαθολικό Κίνημα Φοκολιάρ, με 140.000 μέλη σε 180 χώρες, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη συμβολή του στην εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας των θρησκευτικών κοινοτήτων σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Κατά την τελετή της απονομής του βραβείου, που δίνεται κάθε δύο χρόνια σε εξέχοντα πρόσωπα, στον ιστορικό καθεδρικό ναό του Άχεν της Γερμανίας μίλησε με πολύ θετικά λόγια για το έργο, την προσωπικότητα, την ιεραποστολική δράση και το σταθερό προσανατολισμό του Μακαριωτάτου στην προσέγγιση και την κατανόηση διαφορετικών πολιτιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοτς, Πρόεδρος του «Ποντιφικιανού Συμβουλίου για την Προαγωγή της Διαχριστιανικής Ενότητας».
Μάλιστα χαρακτήρισε τον κ. Αναστάσιο ως μια σπουδαία και κορυφαία φυσιογνωμία, που οι παρεμβάσεις του είναι σημαντικές για την ανάδειξη του ρόλου των θρησκειών ως παραγόντων καταλλαγής και όχι όξυνσης των αντιπαραθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μίλησε για το ιεραποστολικό ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου αρχικά στην Αφρική και αργότερα στην Αλβανία, λέγοντας ότι πάντα σέβεται τα μέλη των άλλων θρησκειών. Τόνισε επίσης ότι το παράδειγμα του Μακαριωτάτου είναι απόδειξη ότι ο διαθρησκευτικός διάλογος και η ιεραποστολική δράση δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Έπίσκοπος Άχεν Χέλμουτ Ντίσερ, που αποκάλεσε τον κ. Αναστάσιο "πρωτοπόρο της πίστης", ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, η πρόεδρος του Κινήματος Φοκολιάρ Μαρία Βότσε, η δήμαρχος του Άχεν Marianne Konradt , ενώ παρόντες ήταν Ορθόδοξοι Επίσκοποι της Γερμανίας και συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα.
Στην ομιλία του με θέμα: «Ειρηνική συνύπαρξη σ' έναν πολύ-θρησκευτικό κόσμο», ο τιμηθείς Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι ο νηφάλιος διάλογος με τον τονισμό των ειρηνικών αρχών κάθε θρησκείας συμβάλλει σημαντικά στην καλλιέργεια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Γι' αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για ειρηνική αξιοποίηση του θρησκευτικού βιώματος.
Επεσήμανε ακόμη ότι ύψιστο και άμεσο χρέος όλων των θρησκευτικών ηγετών είναι η επίμονη και συστηματική καλλιέργεια μιας υγιούς πνευματικότητος.
Και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να καλλιεργείται συνεχώς απ' όλους τους θρησκευτικούς φορείς μια ειρηνική θεολογία και ανθρωπολογία.
Η βία εν ονόματι της θρησκείας, βιάζει την ουσία της θρησκείας. Και κάθε έγκλημα στο όνομα της θρησκείας είναι έγκλημα κατά της ίδιας της θρησκείας. Η θρησκεία είναι θείο δώρο, δοσμένο για να γαληνεύει τις καρδιές, να θεραπεύει τις πληγές και να φέρνει πλησιέστερα άτομα και λαούς.
Σε περιόδους εσωτερικής κρίσεως στην Αλβανία, οι θρησκείες ένωσαν τη φωνή και τις προσπάθειές τους για ενίσχυση και βοήθεια των αδυνάτων.
Είπε ότι η ειρήνη συνδέεται άμεσα με τη δικαιοσύνη. Ένας άδικος κόσμος δεν μπορεί να είναι ειρηνικός.
Το αντίδοτο στον εγωκεντρισμό, που τορπιλίζει την ειρηνική συμβίωση, είναι η ενδυνάμωση της αγάπης μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, μέσα στην κοινωνία. Μιας πολυδιάστατης αγάπης, που δεν περιορίζεται από σύνορα, προκαταλήψεις ή άλλες διακρίσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση καλείται να συμβάλει η υγιής θρησκευτική συνείδηση.
vraveio alvanias 2
vraveio alvanias 2
vraveio alvanias 2
vraveio alvanias 2
vraveio alvanias 2
vraveio alvanias 2
vraveio alvanias 2