Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Τι θα πει αγιασμός;

 


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Υπάρχει μία ευχή που είναι στο μεγάλο Ευχολόγιο της Εκκλησίας που λέγει, ότι προκειμένου το παιδί να μάθει γράμματα πρέπει να δεχτεί την ευχή αυτήν.

Στα σχολεία, όταν αρχίζουμε τα μαθήματα, κάνουμε αγιασμόν! και εδώ μετά θα κάνουμε τον αγιασμόν -στην ομιλία που θα έχουμε πάνω- ώστε να έχουμε έναν κεντρικό αγιασμό για όλη την πνευματική εργασία που θα γίνει εδώ εις την Λάρισα.

Ξεκινάμε με αγιασμό. Τι θα πει αγιασμός;

Θα πει, ότι ήδη επικαλούμεθα την ευλογία του Θεού, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.  Δεν μπορούμε να έχουμε αληθινή σοφία και αληθινή μάθηση.  Θα μου πείτε, ‘’και τόσοι άνθρωποι που είναι μαθητές και μαθαίνουν πολλά πράγματα κι έχουν σοφία, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν -που δεν πήραν -ευλογία, πως προκόβουν;’’.

Υπάρχει η προκοπή η οποία στο τέλος είναι στο χειρότερο. Υπάρχει επιστήμη και σοφία που τελικά οδηγεί στον δαιμονισμόν. Ο πολιτισμός με, το ξέρετε ότι στο βάθος έχει το δαιμονικό στοιχείο; Το ξέρετε αυτό; Δεν θέλει φιλοσοφία να το καταλάβουμε! Ότι παραδείγματι ανακαλύψαμε τις δυνάμεις της φύσεως. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σοφίας και μιας μαθήσεως και μιας επιστήμης ή πολλών επιστημών και πολλών τεχνών. Μάλιστα! Ανακαλύψαμε τις δυνάμεις της φύσεως, τις περιορίσαμε, τις βάλαμε μέσα σε μία βόμβα και κρατάμε τώρα την βόμβα στα χέρια μας και απειλούμε τον άλλον, να του την ρίξουμε την βόμβα και να τον σκοτώσουμε, να τον λιανίσουμε. Σοφία είναι αυτό, αλλά τι σοφία; Είναι αυτό που λέγει ο άγιος Ιάκωβος, ο αδελφόθεος∙ δαιμονιώδης!

Μία σοφία η οποία οδηγεί στην ίδια την καταστροφή τον άνθρωπο! άρα για να έχουμε μια σοφία που πραγματικά θα μας οδηγήσει στην Αλήθεια και θα μας ανοίξει τα μάτια να δούμε την πραγματικότητα, μια σοφία που οικοδομεί και δεν καταστρέφει∙ πρέπει να έχουμε την ευλογία του Θεού.


 ΔΕΣ ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=5d-rVW-dOQ0