Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

 


Αγιοπατερική, Ιεροκανονική, Ευλογημένη και Μαρτυρική Αποτείχιση του αγωνιστή π. Ματθαίου Βουλκανέσκου από τον Μητροπολίτη Σιλουανό. Άξιος! 

Πού οφείλεται η αλλαγή στάσης του Μητροπολίτη Σιλουανού της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αρχιεπισκοπής Βρετανίας, Βρετανικών Νήσων και Ιρλανδίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Λάβαμε τον περασμένο μήνα και δημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή που απέστειλε ο αγωνιστής κληρικός π. Ματθαίος Βουλκανέσκου στον Μητροπολίτη του Σιλουανό, την 12η Δεκεμβρίου 2023, ζητώντας απαντήσεις για μία σειρά πολύ σοβαρών ζητημάτων πίστεως.

 

Ο π. Ματθαίος είναι εφημέριος στην Ενορία Αγίου Εδουάρδου του Μάρτυρος και Αγίας Παρασκευής της Ρώμης στο Λίβερπουλ, η οποία ανήκει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Αρχιεπισκοπή Βρετανίας, Βρετανικών Νήσων και Ιρλανδίας.

Αφορμή για τη σύνταξη της επιστολής στάθηκε η αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Πατριαρχείου Αντιοχείας και η αλλαγή στάσης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Σιλουανού απέναντι στον πατέρα Ματθαίο.



Ο αγωνιστής κληρικός π.Ματθαίος είχε αποχωρήσει από την Εκκλησία της Ελλάδας εξαιτίας της αναγνώρισης των Ουκρανών σχισματικών, όπως επίσης και εξαιτίας του μνημοσύνου σε λειτουργικό επίπεδο που έλαβε χώρα στη Μητρόπολη Πειραιώς από τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας. Ως εκ τούτου ζήτησε να ενταχθεί στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, καθώς αυτό δε συμμετείχε στη Ψευδοσύνοδο της Κρήτης και δεν αναγνώρισε τους σχισματικούς της Ουκρανίας. 

Ο Μητροπολίτης του, άνθρωπος ευρυμαθής και σπουδαγμένος και στη Θεσσαλονίκη τον είχε διαβεβαιώσει προφορικά πως το δογματικό αγκάθι μεταξύ Πατριαρχείου Αντιοχείας και αιρετικών Μονοφυσιτών (Συροϊακωβίτες) είναι “μια κίνηση καλής θελήσεως, για το θεαθήναι”. Του επέτρεψε μάλιστα να κηρύττει κατά του οικουμενισμού και να διαβάζει ολόκληρα τα αναθέματα την Κυριακή της Ορθοδοξίας, επί τρεισήμισι χρόνια.

Μετά την αποκατάσταση της κοινωνίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, χωρίς να παραβλέπουμε το ανθρωπιστικό στοιχείο στήριξης του Πατριαρχείου, το οποίο βιώνει στους κόλπους του έναν φρικτό πόλεμο στην εποχή μας, η κίνηση αυτή δημιούργησε ερωτήματα, σχετικά με τις θέσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας για κρίσιμα ζητήματα πίστεως. Η ποιμαντική μέριμνα και ευθύνη του π. Ματθαίου τον οδήγησαν στην απόφαση να ζητήσει, μέσω επιστολής, γραπτές πλέον απαντήσεις στα κρίσιμα εκείνα ζητήματα πίστεως που αναφέρονται στην επιστολή του. 

06/12/2023 Απέστειλε επιστολή ο π. Ματθαίος προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιωάννη Ι´. 

12/12/2023 Απέστειλε επιστολή ο π. Ματθαίος προς το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη του κ.Σιλουανό. Ο π. Ματθαίος αφού καταθέτει την αγωνία του για τις ανορθόδοξες αποφάσεις που έλαβε η Εκκλησία της Αντιοχείας το 1991 για τις σχέσεις της με τη «Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία», ρωτάει τον Μητροπολίτη Σιλουανό εάν και αυτός καταδικάζει και αναθεματίζει αυτές τις συνοδικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν σκανδαλίσει πολλούς ορθοδόξους.

16/12/2023  Ο Μητρ. Σιλουανός έστειλε επιστολή με την οποία κηρύττει την αίρεση της Βαπτισματικής θεολογίας.

20/12/2023 Έκανε τον γύρο του κόσμου και μεταδόθηκε στη Ρουμανική και στην Αγγλική γλώσσα, μέσω διαδικτύου, η Αποτείχιση του αγωνιστή κληρικού π. Ματθαίου Βουλκανέσκου, εφημερίου της ενορίας του Αγίου Εδουάρδου του Μάρτυρος και Αγίας Παρασκευής της Ρώμης, Λιβερπουλ, που ανήκει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Αρχιεπισκοπή Βρετανίας, από τον Μητροπολίτη Σιλουανό (The letter of Father Matthew Vulcănescu of cessation of commemoration of Metropolitan Silouan Oner dated on the 20th December 2023).

23/12/2023 Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Σιλουανού για την καθαίρεση του π. Ματθαίου
(The letter of Metropolitan Silouan Oner on the false deposition of Father Matthew Vulcănescu dated on the 23rd December 2023), κατά παράβαση του 15ου Κανόνα της ΑΒ Συνόδου επί Μεγάλου Φωτίου, η οποία αναφέρει πως κληρικός που εφαρμόζει τον Κανόνα και διακόπτει τη μνημόνευση του οικείου Επισκόπου του που κηρύττει γυμνή τη κεφαλή αίρεση, …“θα πρέπει να επαινείται”.

26/12/2023 Η απάντηση του π. Ματθαίου που αποδεικνύει το ανυπόστατο της καθαιρέσεώς του από τον Μητροπολίτη Σιλουανό (The official statement on the false deposition of Father Matei Vulcanescu).

Για το ακριβές χρονικό και την καταγραφή των γεγονότων επιφυλασσόμαστε να το παραθέσουμε με λεπτομέρειες και ντοκουμέντα μεταφρασμένα στα Ελληνικά, σε επόμενα άρθρα μας, για να φωτίσουμε όλες τις πτυχές των γεγονότων που εξελίχθηκαν ραγδαία. 

Γεγονός είναι πως η επιστολή, που δημοσιεύει σήμερα η Ιστοσελίδα Κατάνυξη, πυροδότησε μια σειρά εξελίξεων και οδήγησαν τον π. Ματθαίο στην γενναία απόφαση της διακοπής της μνημόνευσης του Επισκόπου του για λόγους πίστεως. 

Γιατί μετά από τρεισήμισι έτη Ορθόδοξης, αγωνιστικής και ομολογιακής παρουσίας στην Γηραιά Αλβιόνα, οδηγήθηκε ο π. Ματθαίος σε αυτή την απόφαση; Πώς δικαιολόγησε την απόφασή του ο οικείος Μητροπολίτης, για την απαγόρευση και το κατέβασμα από το διαδίκτυο άρθρων και αντιοικουμενιστικών κηρυγμάτων του πατρός Ματθαίου από το προσωπικό του ιστολόγιο και τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; 

Τελικά οι αποφάσεις του 1991 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αντιόχειας σχετικά με τη σχέση της με τους Αντι-Χαλκηδόνιους (Μονοθελητές/ Μονοφυσίτες), ήταν για το θεαθήναι ή αποτελούν δεσμευτικούς προδοτικούς για την ορθοδοξία όρους; Ποιους ενοχλεί το βάπτισμα των αιρετικών, όταν εκείνοι επιστρέφουν στην Ορθοδοξία; Μήπως κινείται “γη και ουρανός” για να εμπεδωθεί η αιρετική Βαπτισματική θεολογία του Ιωάννη Ζηζιούλα στην Ορθοδοξία;   

Η Αποτείχιση του αγωνιστή κληρικού π. Ματθαίου Βουλκανέσκου είναι μία απόφαση Ορθόδοξης ομολογίας και αγώνα για την Φίλη Ορθοδοξία.  

Άξιος, πάτερ Ματθαίε! Χαρήκαμε ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες με το χριστουγεννιάτικο δώρο που μας έκανε ο Κύριος. Η αγιοπατερική και ευλογημένη Αποτείχιση προχωράει σταθερά και ταπεινά, γιατί οι καιροί που διανύουμε, ως πλήρωμα της Εκκλησίας του Χριστού, είναι δύσκολοι.

Ευχόμαστε ο Θεός να χαριτώνει και να στηρίζει τον αγωνιστή π. Ματθαίο στο δύσκολο δρόμο που αποφάσισε να διαβεί με τη Χάρη Του.

Τα υπόλοιπα βήματα μην τα σκέφτεστε καν, αναλαμβάνει πλέον ο Κύριος, εφόσον στηρίζεστε στις πλάτες του Ορθοδοξότατου αγωνιστή ιερέως πατρός Θεοδώρου Ζήση. Ενός ιερέως που υπήρξε ο απλανής καθοδηγητής και του δικού μας ευλογημένου γέροντος, του μακαριστού πατρός Νικολάου Μανώλη.

Τα υπόλοιπα, λοιπόν, βήματα είναι δώρα της Χάριτος που ακολουθεί κάθε ευλογημένο και αγωνιστή αθλητή του Χριστού. Περίτρανο παράδειγμα, εμπειρικό και βιωματικό πλέον, για όλους εμάς, είναι η ζωή του παπα-Νικόλα, που από τη στιγμή της Ιερής Αποτείχισης του και μετά «άνοιξαν οι ουρανοί», όπως συχνά μας έλεγε. Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε να είναι, αφού η Ιεροκανονική αυτή πράξη είναι από μόνη της μια τρανή Ομολογία Πίστεως κόντρα στο ρεύμα της ισοπέδωσης των πάντων από την παναίρεση του Οικουμενισμού…

Ευλογημένος να είστε που ο Κύριος σας διάλεξε ανάμεσα σε τόσους και τόσους ιερείς να σηκώσετε κι εσείς το λάβαρο της Ομολογίας Του και να φυλάξετε μαζί με τα υπόλοιπα Αποτειχισμένα αδέρφια σας τις Θερμοπύλες της Πίστεως. Και Δόξα τω Θεώ υπάρχουν πολλά αδέλφια… Βέβαια μπροστά στη λαίλαπα της σαπίλας και της πνευματικής σήψης της σημερινής εκκλησιαστικής πραγματικότητας είμαστε λίγοι, μια χούφτα. Πάντα τέτοιοι όμως ήταν και θα είναι οι Ορθόδοξοι. Η ευλογημένη χούφτα του Θεού όπως έλεγε κι ο Γέροντάς μας. Αν και δύσκολος, είναι δρόμος ασφαλής και ευλογημένος.  

Η επιστολή προ της διακοπής μνημόνευσης, που απέστειλε στον επίσκοπο του και δημοσιεύουμε σήμερα, αγγίζει όλους τους Ορθοδόξους Επισκόπους και αν βρει μιμητές και άλλους κληρικούς, θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις για το μέγεθος της αλλοτρίωσης της πίστεως των εκκλησιαστικών μας ταγών.

Η αίρεση ισοπεδώνει τα δόγματα και τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, η ανηθικότητα κατατρώει τις σάρκες της κοινωνίας μας, και ο ολοκληρωτισμός της γραβάτας παρουσιάζεται σαν προοδευτισμός και ως λίκνο της μετα-δημοκρατίας της Νέας Εποχής.
Η στάση των Επισκόπων μέχρι σήμερα είναι από  απογοητευτική έως προδοτική. 

Χριστός Εφάνη!
Αληθώς Εφάνη!

 https://katanixi.gr/agiopateriki-ierokanoniki-eylogimeni-kai-martyriki-apoteichisi-toy-agonisti-p-matthaioy-voylkaneskoy-apo-ton-mitropoliti-siloyano-axios/