Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Μητροπολίτης Φλωρίνης (Θεόκλητος): «Ειδωλολατρικό έθιμο το καρναβάλι»

 ΣΧΟΛΙΟ: Αλήθεια τι πρέπει να πράξει ο νέος μητροπολίτης Φλωρίνης; όταν Παρόμοιες απόψεις (ενν. με τον πρώην Φλωρίνης) διατυπώσε το 2012 και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος; 

Όπως διαβάζουμε παρακάτω: 

"Στα τέλη Ιανουαρίου σε δηλώσεις που έκανε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, σχολιάζοντας τη διοργάνωση καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Αλεξανδρούπολη, είπε μεταξύ άλλων ότι λυπάται και διαμαρτύρεται που τώρα κάποιοι θέλουν να κάνουν θεσμό στην πόλη «μία τέτοια παρωδία, μία τέτοια γελοιότητα» (σ.σ. εννοεί τις καρναβαλικές εκδηλώσεις)."!!!!

                                                             .............................................

 

 Μητροπολίτης Φλωρίνης: «Ειδωλολατρικό έθιμο το καρναβάλι»

Μητροπολίτης Φλωρίνης: «Ειδωλολατρικό έθιμο το καρναβάλι»

 

«Ειδωλολατρικό έθιμο» χαρακτηρίζει το καρναβάλι ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος - και με εγκύκλιο που εξέδωσε, προτρέπει τους πιστούς να μην συμμετάσχουν «σε καμία καρναβαλική εκδήλωση».

 

«Τα καρναβάλια, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, είναι έθιμα ειδωλολατρικά, τα οποία η Εκκλησία μας πολλές φορές τα έχει καταδικάσει. Είναι κατάλοιπα των αρχαίων οργιαστικών τελετών που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου και του Βάκχου, αλλά και άλλων Ρωμαϊκών θεοτήτων. Αποτελούν δε κατάπτωση της ανθρώπινης προσωπικότητος (…)».

Αυτά αναφέρει σε πρόσφατη εγκύκλιό του ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος προτρέποντας ταυτόχρονα τους πιστούς της περιοχής να μην συμμετάσχουν «σε καμία καρναβαλική εκδήλωση», τους γονείς «να αποτρέψουν τα παιδιά από τα μασκαρέματα» και τους δασκάλους «να μην συναινέσουν στη δημιουργία αποκριάτικων εορτών στα σχολεία».

Ο κ. Θεόκλητος δεν είναι ο μοναδικός ιεράρχης που φέτος «αφόρισε» τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Παρόμοιες απόψεις διατυπώνει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Στα τέλη Ιανουαρίου σε δηλώσεις που έκανε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, σχολιάζοντας τη διοργάνωση καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Αλεξανδρούπολη, είπε μεταξύ άλλων ότι λυπάται και διαμαρτύρεται που τώρα κάποιοι θέλουν να κάνουν θεσμό στην πόλη «μία τέτοια παρωδία, μία τέτοια γελοιότητα» (σ.σ. εννοεί τις καρναβαλικές εκδηλώσεις).

(...) 

 

 https://www.tanea.gr/2012/02/23/greece/mitropolitis-flwrinis-eidwlolatriko-ethimo-to-karnabali/