Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Βαρθολομαίος, Πάπας, Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών μαγειρεύουν στην Γενεύη με οικουμενιστικές συνταγές


Συμπροσευχές, γυναίκα Επίσκοπος και… Άγιος ο Θεός (ΒΙΝΤΕΟ)
Του Μανώλη Κείου
Οικουμενιστικό αντάμωμα στην Γενεύη για τα 70 χρόνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών. Ο Βαρθολομαίος είναι εκεί, ο Πάπας θα βρεθεί επίσης και το μαγείρεμα στο μεγαλύτερο οικουμενιστικό μαγαζί του ΠΣΕ είναι γεγονός!
Εκπρόσωποι των χριστιανικών δογμάτων παγκοσμίως συγκεντρώθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πιέρ της Γενεύης για μια εορταστική εκδήλωση για την 70η επέτειο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), στην οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέτρεψε για συνεχείς προσπάθειες για ενότητα, δικαιοσύνη και ειρήνη.
«Εορτάζουμε ένα μακρύ κοινό προσκύνημα στην πορεία προς την ενότητα, τη χριστιανική μαρτυρία και τη δέσμευση στη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη διατήρηση της δημιουργίας», δήλωσε ο Πατριάρχης στην ομιλία του στον ιστορικό Προτεσταντικό καθεδρικό ναό της Ελβετίας.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του WCC, το οποίο ιδρύθηκε με έδρα στη Γενεύη το 1948 με στόχο να προωθήσει τη χριστιανική ενότητα.
Σήμερα συγκεντρώνει 350 προτεσταντικές, ορθόδοξες, αγγλικανικές και άλλες “εκκλησίες” που εκπροσωπούν πάνω από 550 εκατομμύρια χριστιανούς σε περισσότερες από 120 χώρες.
Ο Πατριάρχης επαίνεσε τις κοινές προσπάθειες για ανταπόκριση στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, καθώς και “την «εποικοδομητική συνεργασία» μεταξύ του ΠΣΕ και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία δεν είναι μέλος του αλλά συνεργάζεται με το Συμβούλιο σε διάφορους τομείς”.
Αξιοσημείωτο είναι πως πριν γίνει Οικουμενικός Πατριάρχης το 1991, ο κ.Βαρθολομαίος υπηρέτησε στην Επιτροπή Πίστεως και Τάξης του ΠΣΕ και ως μέλος των κεντρικών και εκτελεστικών επιτροπών του Συμβουλίου. Σπούδασε επίσης στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του WCC στο Bossey κοντά στη Γενεύη.
Η λειτουργία λοιπόν χθες τελέστηκε χθες στα γαλλικά και στα αγγλικά και περιελάμβανε ύμνους και προσευχές σε πολλές γλώσσες και από πολλές περιοχές του κόσμου. Ήταν μια κοινή γιορτή με τους Προτεστάντες της Γενεύης.
Ευχαριστώντας την εκκλησία της Γενεύης, η αντιπρόεδρος του WCC, γυναίκα Επίσκοπος Mary Ann Swenson, δήλωσε ότι ο καθεδρικός ναός συμβολίζει την κληρονομιά της πόλης στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.
Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέτρεψε σε διάλογο, υπομονή και ανοιχτό πνεύμα για να υπερνικήσουν τις διαφορές και τις δυσκολίες που είχαν προκύψει από την ίδρυση του ΠΣΕ.
«Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις»είπε. «Οι εκκλησίες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαιρέσεις τους και να επιτύχουν την πολύ επιθυμητή ενότητα».
“Οι κύριες χριστιανικές παραδόσεις που εκπροσωπούνται στο WCC – η χριστιανική Ανατολή και οι εκκλησίες της Μεταρρύθμισης – έπρεπε να επαναπροσδιορίσουν τη φύση του θεσμού και να επισημάνουν τα όρια εντός των οποίων καλείται να μαρτυρήσει και να υπηρετήσει το ΠΣΕ”είπε ο πατριάρχης.
Σημείωσε πως η Σύνοδος του Κολυμπαρίου τον Ιούνιο του 2016 είχε δηλώσει ότι οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες που είναι μέλη του WCC «συμμετέχουν πλήρως και εξίσου στα σώματα αυτού του θεσμού».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι το 1920, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης είχε εκδώσει μια εγκύκλιο στις εκκλησίες του κόσμου για να δημιουργήσει μια «Ένωση Εκκλησιών» με το μοντέλο της Κοινωνίας των Εθνών που δημιουργήθηκε το ίδιο έτος στη Γενεύη.
«Η« Ένωση των Εκκλησιών» που προτάθηκε από την Κωνσταντινούπολη πήρε τελικά τη σάρκα και τα οστά 28 χρόνια αργότερα το 1948″, είπε, όταν δημιουργήθηκε το WCC με τη συγχώνευση του χριστιανικού κινήματος «Πίστη και τάξη» και «Ζωή και εργασία».
Στην Γενεύη και ο Πάπας
Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την προσεχή Πέμπτη στην Γενεύη θα βρεθεί και ο Πάπας. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή αφού οι Ρωμαιοκαθολικοί δεν είναι μέλος του ΠΣΕ.
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Γενεύη θεωρείται από το Βατικανό ένα οικουμενικό προσκύνημα, ενώ ο Πάπας θα βρει την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στο ποίμνιό του στην Ελβετία καθώς οι ρ/καθολικοί αποτελούν το 38% του πληθυσμού.
Το Βατικανό δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επίσκεψη του Πάπα στη Γενεύη για να συμμετάσχει στον εορτασμό της 70ής επετείου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), γεγονός που θεωρεί ότι έχει μεγάλη οικουμενική σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές σχέσεις μεταξύ του WCC και της Καθολικής πλευράς μέσω του Ποντιφικού Συμβουλίου του Βατικανού για τη χριστιανική ενότητα.
Σε ανακοίνωσή του μάλιστα το Βατικανό αναφέρεται και σχετικά με το σχίσμα του 1054:
“Η πικρία και η εχθρότητα του Ανατολικο-Δυτικού σχίσματος του 1054, συνεχίστηκε για περισσότερα από 900 χρόνια. Η επιθυμία να θεραπευτεί η πικρία και η εχθρότητα του παρελθόντος, προήλθε από την Καθολική Εκκλησία τον 20ό αιώνα. Η δέσμευσή της για την αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των χριστιανών ξεκίνησε από τη Δεύτερη Βατικάνεια Σύνοδο, το 1962 έως το ’65.
Από τότε, οι μεγάλοι ηγέτες από κάθε πλευρά του χάσματος, ιδιαίτερα ο ευλογημένος Παύλος VI και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας της Κωνσταντινούπολης, ο πνευματικός επικεφαλής των Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επούλωση του παρελθόντος.Σήμερα, οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες του Χριστιανισμού είναι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, οι Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και οι διάφορες Προτεσταντικές Εκκλησίες”.
Επομένως η παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου στην Γενεύη κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται και το τι θα ξεφουρνίσουν οι οικουμενιστές μάγειροι θα φανεί σύντομα….