Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

π.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ο άνθρωπος αμαρτάνει είτε σαν πρόσωπο είτε σαν ομάδα είτε σαν λαός


«μάθε το στόμα σου να λέγει ό,τι έχει η καρδιά σου» (Αββάς Ποιμήν)

ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ-Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ-ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ - π.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ



Είναι γνωστό αγαπητοί μου ότι εφόσον ο άνθρωπος ολισθαίνει στο δρόμο της ζωής του να έχει ανάγκη να σηκώνεται και να συνεχίζει να βαδίζει. Αυτό λέγετε στη γλώσσα της Εκκλησίας μας Μετάνοια.

Και ο άνθρωπος αμαρτάνει είτε σαν πρόσωπο είτε σαν ομάδα είτε σαν λαός!

Γι’ αυτό πρέπει να είναι έτοιμη πάντοτε η Μετάνοια. Ο Θεός μετέρχεται προκειμένου να βοηθήσει τον αμαρτάνοντα άνθρωπον τούτο το σχήμα: απειλή, τιμωρία, μετάνοια, συγχώρησης.
 Μας έρχεται συχνά μάλιστα στο νου ο λόγος του Θεού δια των Προφητών γενικά, ειδικά δε δια του προφήτου Ιεζεκιήλ που κάποτε ενθυμείσθε είχαμε κάνει μια σειρά θεμάτων, να λέγει το εξής «και συ υιέ ανθρώπου», λοιπόν αποτείνεται εις τον προφητών  ο Θεός, και του λέγει, πες «τάδε λέγει Κύριος» εις την χώραν του Ισραήλ, «το πέρας ήκει», το τέλος ήλθε! «Το πέρας ήκει», το επαναλαμβάνει επί τας τέσσαρας πτέρυγας της γης, δηλαδή, έρχεται το τέλος στα τέσσερα σημεία του ορίζοντος  «ἥκει τὸ πέρας ἐπὶ σὲ τὸν κατοικοῦντα τὴν γῆν» (Ιεζ. 7,3-4), έχει έλθει το τέλος σε σένα που κατοικείς εις την γην της Παλαιστίνης,   «ἥκει ὁ καιρός» (Ιεζ. 7,4), έχει φτάσει ο καιρός «ἤγγικεν ἡ ἡμέρα, οὐ μετὰ θορύβων οὐδὲ μετὰ ὠδίνων» (Ιεζ. 7,4), που δεν προηγούνται θόρηβοι ούτε ωδίνες, όπως ακριβώς στη γυναίκα που πρόκειται να γεννήσει. Αλλά τι; Ξαφνικά! Πρόσεξε αυτό το «ξαφνικά»,    «νῦν ἐγγύθεν ἐκχεῶ τὴν ὀργήν μου ἐπὶ σὲ καὶ συντελέσω τὸν θυμόν μου ἐν σοὶ καὶ κρινῶ σε ἐν ταῖς ὁδοῖς σου καὶ δώσω ἐπὶ σὲ πάντα τὰ βδελύγματά σου» (Ιεζ. 7,5). Θα σε κρίνω με τον τρόπο που ζεις,  «ἐν ταῖς ὁδοῖς σου», με τον τρόπο που ζεις και θα δώσω σε σένα, δηλαδή θα σου τα γυρίσω στα, επιτρέψατέ μου την έκφραση, θα στα γυρίσω στα μούτρα σου τα βδελύγματά σου, τα σιχάματά σου, και βεβαίως βδελύγματα πρώτιστα-πρώτιστα είναι η ειδωλολατρεία. Πω, πω! (5:42).

(…)

Ποιος είναι ο άδολος άνθρωπος; Εκείνος που ταυτίζει ότι έχει μέσα του με εκείνο που λέει στο στόμα του. Εκείνο που χαρακτήρισε τον Ναθαναήλ τον μετέπειτα μαθητή του Χριστού. Ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς που είναι καρδιογνώστης και που τον αποκάλεσε αληθινό Ισραηλίτη, ‘’να λέει αληθινός Ισραηλίτης, δεν υπάρχει δόλος στο στόμα του’’. Δηλαδή με άλλα λόγια, αυτό που είχε μέσα του αυτό εξέφραζε, εξέφρασε απ’ έξω του (17:22).

(…)
Ερω
τήθηκε ο Χριστός, «πότε έρχεται η Βασιλεία του Θεού;». Ακούστε απάντηση: ‘’Όταν έστε τα δύο εν, και το έξω ως το μέσα, και το άρσεν μετά της θηλείας,  ούτε άρσεν ούτε θήλυ’’. Όταν λέγει τα δύο είναι ένα, όταν δηλαδή δύο άνθρωποι συμφωνούν, είναι μεγάλη ιστορία να συμφωνούν δύο άνθρωποι, το δοκιμάσατε αυτό, αν πετύχατε να συμφωνήσατε με έναν άνθρωπο; (Ο Χριστός ξέρετε τι είπε;) Εδώ οι σύζυγοι δεν συμφωνούν! Τι είπε ο Κύριος, εάν δύο ή τρεις! Μα τόσο λίγο Κύριε; Να μας έλεγες 50, 100, 1000! Όχι, «εάν δύο ή τρεις συμφωνήσουν για κάποιο πράμα και το ζητήσουν από τον Θεό, στην προσευχή τους, θα τους το δώσει, «θα τους το δώσω»! Τόσο λίγοι, δύο ή τρεις μόνον; Ναι! Είναι μεγάλο πράμα να συμφωνήσουν δύο άνθρωποι! (20:23)
Το δεύτερον; Όταν έξω είναι το ίδιο με το έσω, δηλαδή να μην υπάρχει υποκρισία (20:44). Αυτό που έχει στη γλώσσα σου να είναι το ίδιο μ’ αυτό που έχεις στην καρδιά σου…
Και το «άρσεν μετά της θηλείας» τι είναι; Ούτε άρσεν ούτε θήλυ. Όταν ο άνδρας βλέπει τη γυναίκα σαν να μην είναι γυναίκα και η γυναίκα τον άνδρα σαν μα μην είναι άνδρας, δηλαδή να μην υπάρχει θα λέγαμε η πονηρία… Θα πείτε δύσκολο; Δύσκολο! Αυτό μας διασώζει ο άγιος Κλήμης Ρώμης. (21:32)

(…) Αν το θέλετε είναι στα έργα του Κλήμεντος Ρώμης, η Β’ προς Κορινθίους επιστολή, στον 10 Τόμο ΒΕΠΕΣ, αν το θέλετε, στην 44 σελίδα εις την παράγραφο την 12η. Εκεί είναι γραμμένο αυτό που σας  είπα, αν το θέλετε. (22:33)


(…) Βέβαια δεν σημαίνει ότι το «είπα», αν έχω κάτι στην καρδιά μου πρέπει να το ανακοινώσω, να το δημοσιεύσω! Θα ήμουν ένας επιπόλαιος άνθρωπος. Αλλά αν κάτι δημοσιεύσω, θα το πω! θα είναι αληθές, θα είναι ειλικρινές δεν θα είναι ψεύτικο ή υποκριτικό. Αυτό εννοεί και ο αββάς Ποιμήν που διαβάσαμε αυτό που είπε, δηλαδή, «μάθε το στόμα σου να λέγει ό,τι έχει η καρδιά σου». (23:18)  




ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π.ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ-Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ (ΑΒΒΑ ΠΟΙΜΕΝΟΣ)-ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ (ΑΒΒΑ ΣΙΣΩΗ)".