Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Ο Ζακχαίος, που ήταν τελώνης

Η συνάντηση του Χριστού με το Ζακχαίο
«για να φτάσουμε στο θαύμα πρέπει πρώτα να περάσουμε από τον διάλογό μας με τον ληστή, την πόρνη, τον τελώνη» (Χ.Σ.) 

Αποτέλεσμα εικόνας για ο Ζακχαίος, που ήταν τελώνης,
εικόναΣτην πόλη Ιεριχώ κόσμος πολύς συγκεντρώθηκε, για να δει και ν’ ακούσει τον Ιησού. Ανάμεσά τους και ο Ζακχαίος, που ήταν τελώνης, δηλαδή φοροεισπράκτορας. Οι τελώνες ήταν περιφρονημένοι, γιατί έπαιρναν περισσότερο φόρο από εκείνον που έπρεπε να πληρώσουν οι άνθρωποι. Επειδή ο Ζακχαίος ήταν κοντός και δεν ήταν εύκολο να διακρίνει το Χριστό, σκαρφάλωσε σε μια συκομουριά* και με ανυπομονησία προσπαθούσε να τον ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος.
Ξαφνικά ο Ιησούς γύρισε προς το μέρος του και του είπε:
− Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα, γιατί σήμερα θα έρθω στο σπίτι σου.
Γεμάτος έκπληξη και χαρά ο Ζακχαίος κατέβηκε και έτρεξε να ετοιμάσει το σπίτι του, για να υποδεχτεί τον Ιησού. Κάποιοι όμως που βρέθηκαν μπροστά στο περιστατικό απόρησαν κι άρχισαν να διαμαρτύρονται ταραγμένοι:
− Καλά, στο σπίτι αυτού του αμαρτωλού βρήκε να μείνει ο Διδάσκαλος;
Ο Κύριος όμως, που βλέπει στις καρδιές των ανθρώπων, ήξερε. Ήξερε πως ο Ζακχαίος δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος από τη ζωή του και ζητούσε μια ευκαιρία ν’ αλλάξει τρόπο ζωής, δηλαδή να μετανοήσει. Ο ερχομός του Ιησού στο σπίτι του Ζακχαίου έμοιαζε μ’ ένα απλωμένο χέρι σε κάποιον που ζητάει βοήθεια.
Κι ο Ζακχαίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ιησού. Μπροστά σε όλους εκείνους που τον γνώριζαν και ήξεραν την παλιά ζωή του είπε:
− Κύριε, υπόσχομαι να δώσω τα μισά από τα υπάρχοντά μου στους φτωχούς και ν’ ανταποδώσω στο τετραπλάσιο όσα πήρα με αδικίες.
Τότε ο Ιησούς είπε σ’ όσους ήταν εκεί μαζεμένοι:
− Σήμερα μπήκε η σωτηρία σ’ αυτό το σπίτι. Γιατί ο Yιός του Ανθρώπου ήρθε στον κόσμο, για να σώσει τους ανθρώπους που έχουν χάσει το δρόμο τους.

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSA105/102/828,3060/