Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

"Μπλόκο" Ιερώνυμου στη συμμετοχή των ιεραρχών των Νέων Χωρών στη Σύναξη στο Φανάρι

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: "Μπλόκο" Ιερώνυμου στη συμμετοχή των ιεραρχών των Νέων Χωρών στη Σύναξη στο Φανάρι

https://paterikiparadosi.blogspot.com/2018/08/blog-post_9.html#more

Κείμενο: Ανδρέας Λουδάρος



ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | ORTHODOXIA.INFO Στην επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να τεθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το ερώτημα για το κατά πόσον πρέπει να συμμετέχουν στις Συνάξεις της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, οι μητροπολίτες των Νέων Χωρών.
Τρία χρόνια μετά την πρώτη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία
συμμετείχαν όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος που διαποιμένουν περιοχές των Νέων Χωρών, εκτός του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο οποίος είχε επικαλεστεί λόγους υγείας, το Φανάρι απέστειλε προσκλήσεις για την νέα Σύναξη η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info οι προσκλήσεις, που σύμφωνα με την Πράξη του 1928 διεκπεραιώνονται μέσω της Αρχιγραμματείας της Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν έχουν προωθηθεί στους αποδέκτες τους, αφού ο Αρχιεπίσκοπος θέλει πρώτα να ζητήσει την γνώμη της ΔΙΣ.
Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά το κλίμα που επικρατεί στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο, σημείωσαν στο orthodoxia.info πως η καθιέρωση της παρουσίας όλων των μητροπολιτών των Νέων Χωρών στο Φανάρι στις Συνάξεις της Ιεραρχίας του Θρόνου, δεν είναι στις προθέσεις του Αρχιεπισκόπου που φέρεται να επιθυμεί την διατήρηση του καθεστώτος που ίσχυε μέχρι την προηγούμενη Σύναξη. Δηλαδή αυτό της αποστολής τριμελούς αντιπροσωπείας.
Το σκεπτικό που επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο συμπυκνώνεται στο ερώτημα «σε πόσες Ιεραρχίες μπορεί να ανήκει ένας μητροπολίτης;” με κύριο επιχείρημα το ότι από την στιγμή που οι μητροπολίτες των Νέων Χωρών ανήκουν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν γίνεται να συμμετέχουν και σε άλλη.
Το 2015, όταν το Φανάρι αποφάσισε να προσκαλέσει όλους τους μητροπολίτες, το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πως δεν πρόκειται για Σύνοδο αλλά για Σύναξη.
Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριαρχης κατα την εναρκτήρια ομιλία του είχε πει απευθυνόμενος προς τους μητροπολίτες των Νέων Χωρών πως ” Ἡ συμμετοχὴ αὐτῶν εἰς τὴν παροῦσαν Σύναξιν οὐδόλως προσκρούει εἰς τὰς προβλέψεις τῆς μνημονευθείσης Πράξεως, δοθέντος ὅτι ἡ Σύναξις αὕτη, ὡς ἤδη ἐσημειώθη, δὲν ἔχει διοικητικὸν χαρακτῆρα, οὔτε καλεῖται νὰ λάβῃ ἀποφάσεις διοικητικῆς φύσεως, ἐνῷ οἱ ἐν λόγῳ Μητροπολῖται οὐδέποτε ἔπαυσαν νὰ ἀποτελοῦν, καὶ κατὰ τὴν ἐπίσημον ἀναγνώρισιν τῆς ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, μέλη τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου ὡς διαποιμαίνοντες ἐπαρχίας τοῦ Θρόνου τούτου”.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ 7-6
Για τους γνωρίζοντες τις ισοροπίες στις σχέσεις των μητροπολιτών των Νέων Χωρών με το Φανάρι, θεωρείται μάλλον αδύνατον να υπάρξει διαφοροποίηση στην επιθυμία του Πατριάρχη από τους 6 μητροπολίτες των Νέων Χωρών που συμμετέχουν στην ΔΙΣ.
Ωστόσο όπως είπε στο orthodoxia.info στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, «ακόμη και με πλειοψηφία 7-6 (σ.σ. οι 6 της Αυτοκεφάλου μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο) η απόφαση μπορεί να παρθεί.
Στο Φανάρι έχουν αντιληφθεί την καθυστέρηση στην προώθηση των προσκλήσεων προς τους μητροπολίτες των Νέων Χωρών και ορισμένοι ήδη κάνουν λόγο για παράβαση των όρων της Πράξης.