Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ο "ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ" Ή ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ;

ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ: Λειτουργίες μόνο τις Κυριακές ανοιχτές για τους πιστούς

Μέτρα για “περιορισμό της εξά­πλω­σης του κορωνοϊού στην πατρίδα μας” ανακοίνωσε σήμερα η μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Σε συνέχεια εγκυκλίου ήδη από τις 27 Φεβρουαρίου όπου παροτρύνει τους πιστούς να ακολουθούν “ὅλους τοὺς ὅρους ὑγιεινῆς, καθαριότητος καὶ ἀσφαλείας, ποὺ μᾶς ὑποδεικνύονται” και επιπλέον δίνει κατευθύνσεις σχετικά με την τήρηση ή την κατάλυση της νηστείας από τους ασθενείς, σήμερα επανέρχεται με πιο δραστικά μέτρα, που αφορούν στον περιορισμό των ακολουθιών.
Συγκεκριμένα, για όλο τον Μάρτιο, δεν θα τελούνται κατανυκτικοί εσπερινοί των Κυριακών αλλά ούτε και Προηγιασμένες θείες Λειτουργίες. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της μητρόπολης, οι καθημερινές ακολουθίες συνιστάται να περιοριστούν ή και να τελεσθούν κατ’ ιδίαν από τους ιερείς ενώ όσον αφορά στους Χαιρετισμούς προτείνεται “είτε να μην τελούνται ή να τελούνται σε μικρά παρεκκλήσια ή κατά την κρίση των ιερέων”.
Επί της ουσίας, μόνο οι Κυριακάτικες λειτουργίες θα τελούνται κανονικά όπως επίσης και η λειτουργία της 25ης Μαρτίου, χωρίς όμως – όπως ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση –  όλα αυτά να “υπονοούν κάποιον φόβο για τη θεία κοινωνία, αλλά προστατεύουν από τον κίνδυνο των συναθροίσεων”.