Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ΠΛΗΘΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ (Π.Ε.Θ.) ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ΠΛΗΘΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ΠΛΗΘΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ (Π.Ε.Θ.) ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΩΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ» ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018.



Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
«Σύντομα θα αντιληφθούν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας αλλά και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι οποίοι έχουν την ευθύνη έγκρισης και προώθησης όλων αυτών των επικίνδυνων και απαράδεκτων θρησκευτικών υποπροϊόντων, ότι η φασιστική τους ασέβεια προς τους γονείς και η ―μέσω των νέων Θρησκευτικών― μεθόδευση αποορθοδοξοποίησης των παιδιών, θα λάβει και την ανάλογη απάντηση!»1 (31/1/2018)

diakosmhtiko 02
Ιερά Κοινώτητα του Αγίου Όρους
«Διανεμήθηκαν στους μαθητές “φάκελοι” μαθήματος θρησκευτικών με τους οποίους οι ορθόδοξοι μαθητές θα διδάσκονται ένα πανθρησκειακό μάθημα το οποίο εντέχνως θα ενσταλάζει στις ψυχές τους ότι “όλες οι θρησκείες είναι λίγο πολύ το ίδιο” και εντέλει θα τους οδηγεί στον αγνωστικισμό και στην αθεΐα. Μάλιστα η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει μόνο για τους πλειοψηφούντες ορθόδοξους μαθητές ενώ οι μειοψηφούντες ετερόδοξοι και αλλόθρησκοι θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται ομολογιακό μάθημα σύμφωνα με την πίστη τους! Κατόπιν τούτου, πώς είναι δυνατόν να μη σταθούμε στο πλευρό των γονέων οι οποίοι συναισθανόμενοι τον κίνδυνο για την μόλυνση της ψυχής των τέκνων τους αναγκάζονται να επιστρέψουν ως απαράδεκτους τους “φακέλους” του μαθήματος των θρησκευτικών; Παρακαλούμε να αποσύρετε τους ανωτέρω φακέλους. Άπαντες οι Αντιπρόσωποι των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω» 2 (5/10/2017)
diakosmhtiko 02
Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης
«Η Ιερά Σύνοδος επιθυμεί τον Ορθόδοξον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών εις πάσας τας βαθμίδας της Εκπαιδεύσεως και εκφράζει την ρητήν διαφωνίαν της ως προς τον επιχειρούμενον ―και μάλιστα εις μαθητάς του Δημοτικού Σχολείου― «θρησκευτικόν συγκρητισμόν».3 (Αρ. πρωτ. 809 – 15/11/2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος
«Πρέπει να σταθούμε με μεγάλη ευθύνη απέναντι στην Παράδοση αυτού του τόπου και απέναντι στα 1.200.000 παιδιά, που θα διδαχθούν αυτό το επικίνδυνο μάθημα των Θρησκευτικών. Το πρόγραμμα αυτό από την βάση του είναι προβληματικό, θα μπορούσα δε να πω εκθεμελιωτικό, διότι αποδομεί τα πάντα».4 (27.6.2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς
«Εκφράζουμε την έμπονη αντίδρασή μας και τη θλίψη μας προς τον Πρωθυπουργό για την αντικατάσταση των βιβλίων των Θρησκευτικών με αντιχριστιανικούς και αντιπαιδαγωγικούς «Φακέλους». Με τις ενέργειές σας ποδοπατείτε το Σύνταγμα της χώρας μας! Με τη νέα ύλη του μαθήματος των θρησκευτικών, τολμάτε να βλασφημείτε και να ακυρώνετε την Θεότητα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, εξισώνοντάς την με τον Μωάμεθ, τον Κομφούκιο και τον Βούδα! Όμως, όλοι αυτοί ήταν άνθρωποι με πάθη και αδυναμίες που επινόησαν και δημιούργησαν ψευτοθρησκείες. Δεν είναι ο Ένας και αληθινός Θεός, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος». 5 (28/9/2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου καὶ Ἀστυπάλαιας κ.κ. Παΐσιος
«Οι φάκελοι μαθήματος των θρησκευτικών δεν παρέχουν στην νεολαία ελληνορθόδοξη αγωγή και εκπαίδευση, καθόσον απουσιάζει το Αληθινό Πρόσωπο του Χριστού και παρουσιάζεται ένας “Χριστός” παραμορφωμένος κατά τα πρότυπα της Νέας Τάξης Πραγμάτων»6 (19/10/2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας
«Τι βιβλία Θρησκευτικών είναι αυτές οι παλιοφυλλάδες που κυκλοφορούν στα παιδιά μας από εφέτος; Το μάθημα γίνεται μία “σούπα” πανθρησκειακή και άντε τώρα το παιδί να ξεχωρίσει το δικό του “πιστεύω”. Ως βαθύτερο δε κίνητρο για το πανθρησκειακό αυτό μάθημα βλέπουμε τον Όφι του Οικουμενισμού, που θέλει να ενοποιήσει τα Θρησκεύματα και να αλλοιώσει την Ορθόδοξη Πίστη μας».7 (26/9/2017)
diakosmhtiko 02
Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος
«Ο Χριστός λέει: αγαπάτε αλλήλους. Δεν μισούμε κανέναν. Αλλά είναι άλλο πράγμα να μαθαίνει κανείς όλες τις θρησκείες, και άλλο να μην ξέρει ο ίδιος ποια είναι η δική του η θρησκεία…. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την δική μας Εκκλησία!».8  (11.3.2018)
diakosmhtiko 02Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός
«Τα Θρησκευτικά πολεμούνται· σε λίγο καιρό θα είναι για τους άθεους. Η Εκκλησία ουδέποτε διαφώνησε με την θρησκειολογική διάσταση της διδασκαλίας, αλλά με την έντεχνη εξομοίωση του Χριστιανισμού με άλλες θρησκείες, όπως το Ισλάμ και τον Βουδισμό. Μας βάζουν το Χριστό μαζί με το Μωάμεθ και το Βούδα ότι είναι “δάσκαλοι της ανθρωπότητας”, κάτι που εμείς δεν δεχόμαστε»9. (30-11-2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος
«Σήμερα δυστυχώς η πίστη στον Χριστό διώκεται. Η νέα γενιά των Ορθοδόξων Ελλήνων μυείται στον θρησκευτικό συγκρητισμό, μέσα από τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών. Σ’ αυτά τα έντυπα, που μονάχα ως “εκτρώματα” μπορούν να χαρακτηριστούν, παρουσιάζεται ο Ενσαρκωμένος Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ως ένας πολύ καλός διδάσκαλος που ίδρυσε μια ακόμα θρησκεία, δίπλα στον Βούδα και τον Μωάμεθ!» 10 (23-4-2018)
diakosmhtiko 02
Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου
«Οι “φάκελοι” του μαθήματος των θρησκευτικών που διανεμήθηκαν στους μαθητές, κρίνονται απαράδεκτοι, ακατάλληλοι και επικίνδυνοι διότι αποτελούν θρησκειολογικό μείγμα, παραλείπουν βασικές αλήθειες της Ορθόδοξης Πίστης, διαστρεβλώνουν και παραπλανούν…Το καράβι που λέγεται Ελλάς τώρα φαίνεται να βουλιάζει σε …ελληνικά ύδατα!»11 (20.12.2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσόστομος
«Όλη αυτή η αντίθεση, ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα αυτών των βιβλίων δεν ήταν άνευ σημασίας. Έμελλε να έρθει και αυτή η θύελλα εξαιτίας του θρησκευτικού μαθήματος. Μα δεν ντρέπονται όσοι το έκαναν αυτό; Μπράβο στους ανθρώπους αυτούς που συγκροτούν το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας μας [το ΣτΕ] που απερίφραστα απέρριψαν αυτά τα βιβλία»12 (26/4/2018)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Σύμης κ.κ. Χρυσόστομος
«Πρόκειται αναμφίβολα για απαράδεκτα και επικίνδυνα βιβλία. Αποδομούν την Ορθοδοξία, εισάγοντας ένα συγκρητιστικό μάθημα, που ευθέως οδηγεί στον θρησκευτικό μηδενισμό. Τα παιδιά των ορθοδόξων γονέων, στην πιο τρυφερή τους ηλικία, υφίστανται αυτήν την ψυχική ταλαιπωρία ενός ιδεοληπτικού εξαναγκασμού της συνειδήσεώς τους και διδάσκονται όχι την δική τους πίστη, αλλά ένα συνονθύλευμα θρησκειών. Το γεγονός αυτό εκτός του ότι αποτελεί μια ολοκληρωτική επέμβαση της Πολιτείας σε θέματα Πίστεως και διδασκαλίας της Εκκλησίας, συνιστά και μια μεγάλη αδικία και ανισότητα που υφίστανται τα μικρά ορθόδοξα μέλη της, έναντι των παιδιών των Εβραίων, των Μουσουλμάνων και των Ρωμαιοκαθολικών Ελλήνων, τα οποία, πολύ σωστά, με απόφαση του ιδίου Υπουργείου απολαμβάνουν το δικαίωμα της διδασκαλίας της αμιγώς δικής τους πίστεως. Αυτό συνιστά απροκάλυπτα ρατσισμό εις βάρος των Ορθοδόξων Ελλήνων. Τα νέα βιβλία δεν παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη που χρειάζονται για να γνωρίζει επαρκώς την πίστη του ένας Ορθόδοξος Χριστιανός. Οι θεματικές ενότητες υποστηρίζονται με κοσμικά τραγούδια, ταινίες και λογοτεχνικά κείμενα, άσχετα με την Ορθόδοξη Πίστη και τα βιώματα των Αγίων. Τα δε “πιστεύω” και οι αντιλήψεις των άλλων θρησκειών προβάλλονται μονόπλευρα και ωραιοποιημένα, αποκρύπτοντας επιμελώς διδασκαλίες τους που περιέχουν φανατισμό, ρατσισμό και μίσος. Ως ελάχιστη μορφή διαμαρτυρίας, προτρέπω τους γονείς να προβούν στην επιστροφή των βιβλίων των Θρησκευτικών».13 (31/10/2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος
«Καταλήξαμε να συζητάμε για ένα μάθημα που, αντί να είναι Ορθόδοξο, κατήντησε να είναι ουδετερόθρησκο, δηλαδή με σαθρή ταυτότητα. Ένα μάθημα με θρησκευτικές θερμίδες που αρρωσταίνουν και παχαίνουν και όχι με βιταμίνες που προσφέρουν ζωή και υγεία. Γι’ αυτό και οι σχεδιαστές του μιλούν για ποσοστά Ορθοδοξίας και όχι για ουσία και περιεχόμενα Πίστεως. Ένα μάθημα που σχεδιάσθηκε όχι για να εμπνεύσει στην πίστη και να αναδείξει τη δύναμη της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας, αλλά για να είναι συμβατό με τον σύγχρονο ορθολογισμό και ανεκτό από τις σύγχρονες αθεϊστικές και συγκρητιστικές αντιλήψεις».14 (27.6.2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μαρκος
«Πολλοί σύλλογοι γονέων σε ολόκληρη την Χώρα επιστρέφουν τα τετράδια του μαθήματος των Θρησκευτικών, γεγονός που οφείλεται στην αξιέπαινη ευαισθησία των γονέων για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου ταυτότητος και παραδόσεως της Παιδείας, μακράν από κάθε ανεπίτρεπτη καπηλεία. Οι αρμόδιοι οφείλουν να λάβουν υπ’όψιν τα γεγονότα αυτά ώστε τα παιδιά μας να διδάσκονται την Πίστη μας χωρίς θρησκευτικούς συγκρητισμούς».15 (17/11/2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας
«Η ελληνορθόδοξη ταυτότητα της πατρίδας μας αλλοτριώνεται, ενώ οι διάφοροι πνευματικοί κατεδαφιστές έχουν κυριολεκτικά αποθρασυνθεί. Το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία φαίνεται να παραδίδεται στα νύχια της Πανθρησκείας και να οδηγείται σε θάνατο».16 (27/9/2017)
diakosmhtiko 02
Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας
«Καταγγέλλουμε ωs επιζήμια για το μέλλον της πατρίδας µας την επιχειρούμενη αλλοίωση και υποβάθμιση του παραδοσιακού µαθήµατος των θρησκευτικών σε δήθεν πλουραλιστικό µάθηµα θρησκειολογικού χαρακτήρα….Φοβόμαστε ότι η ηλικιακή ανωριμότητα των νεαρών παιδιών δεν επαρκεί για τα δεδομένα ενός τέτοιου ασαφούς χαρακτήρα και θολού περιεχομένου μαθήματος. Πολλοί γονείς επέτρεψαν ως απαράδεκτους τους αντιπαιδαγωγικούς αυτούς “Φακέλους”. Δηλώνουμε την υποστήριξη και αλληλεγγύη μας στους γονείς αυτούς».17 (31.10.2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βάρκιζας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Παύλος
«Μελετήσαμε επισταμένως το “Νέο πρόγραμμα σπουδών” και συμπεράναμε ότι τα βιβλία αυτά χρησιμοποιούνται ως εργαλεία αποορθοδοξοποίησης των παιδιών μας. Με το ως άνω υλικό και την πολυθεϊστική του δομή σπέρνονται στην θρησκευτική συνείδηση των παιδιών μας πρακτικές αμφισβήτησης για την Αλήθεια της Ορθόδοξης Πίστης με αποτέλεσμα να ενεργεί καταφανώς προσηλυτιστικά η γνωσιολογική και παιδαγωγική σύγχυση που τους δημιουργείται. Περιέχουν υλικό από διδασκαλίες πολλών θρησκειών, (πολυθρησκειακό), οι οποίες συνεξετάζονται με την Ορθοδοξία, με αποτέλεσμα να επέρχεται σύγχυση στην Ορθόδοξη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας αλλά και στη δογματική τους συνείδηση, ως Ορθοδόξων Χριστιανών, αφού τους διδάσκει αιρετικές θέσεις άλλων θρησκειών, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση προς την Ορθόδοξη Πίστη. Είναι καιρός να αντιδράσουμε και να περιφρουρήσουμε τις ψυχές των παιδιών μας: Επιστρέψτε τα βιβλία των θρησκευτικών στα σχολεία ως “απαράδεκτα”. Είναι αντορθόδοξα και αντιπαιδαγωγικά»18 (26.10.2017)
diakosmhtiko 02
Ιερά Μητρόπολις Πατρών
«Οι αλλαγές στα “προγράμματα σπουδών” του μαθήματος των θρησκευτικών έχουν δημιουργήσει εύλογες και πολλές ανησυχίες. Το περιεχόμενο των λεγόμενων “φακέλων” σπουδών που διανεμήθηκαν στους μαθητές δημιουργεί σύγχυση μεταξύ αλήθειας και ψεύδους με τον τρόπο που παρουσιάζονται οι αλλόδοξες και ετερόδοξες διδασκαλίες, ιδιαιτέρως τους μικρούς ηλικιακά μαθητές. Τα νέα προγράμματα και οι λεγόμενοι “φάκελοι” του μαθήματος δεν ανταποκρίνονται στα βασικά χαρακτηριστικά της Πίστεως και της ιστορικής πορείας της πατρίδας μας»19 (14.11.2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ
«Δόξα τω Θεώ διότι η “Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων” τοποθετείται υπεύθυνα επί του καίριου και φλέγοντος θέματος του χαρακτήρα και της διδακτέας ύλης του μαθήματος των Θρησκευτικών, έπειτα μάλιστα και από την ιστορική απόφαση του ΣτΕ. Πρυτάνευσε, ευτυχώς, η αρχή της ισονομίας και της δικαιοσύνης για να μην αδικούνται, του λοιπού, τα ορθόδοξα ελληνόπουλα έναντι όλων των άλλων ετεροδόξων και ετεροθρήσκων συμμαθητών τους».20 (10/6/2018)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων
«Τα παιδιά, πριν γνωρίσουν τις αρχές και την πνευματικότητα της Πίστεώς μας καλούνται να μάθουν απ’ τους νέους “Φακέλους” των θρησκευτικών ένα συμπίλημα ετερόκλητων στοιχείων για διάφορες Θρησκείες χωρίς να γίνεται καμιά διάκριση, γεγονός που επιτείνει τη σύγχυση σε έναν σημαντικό τομέα της ζωής και της προσωπικότητάς τους και ιδιαιτέρως σε μία κρίσιμη ηλικία· την εφηβική και τη νεανική. Γι’ αυτό και Μητρόπολή μας επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους πάντες για την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα των αλλαγών στο μάθημα των θρησκευτικών ώστε να ακουστεί η φωνή μας μέχρι το Υπουργείο Παιδείας και όσους εμπνεύστηκαν αυτές τις αλλαγές, και να τις αποσύρουν πριν είναι αργά για τα παιδιά μας»21 (14.1.2018)
diakosmhtiko 02
Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου
«Αγωνιούμε για το νέο “Πρόγραμμα Σπουδών” του Θρησκευτικού Μαθήματος, και ιδιαίτερα για τον “Φάκελο του Μαθητή”, μέσω των οποίων το μέχρι πρότινος ομολογιακό Θρησκευτικό Μάθημα εκπίπτει σε Θρησκειολογία. Απαιτούμε, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, να διορθωθούν όλες εκείνες οι ενότητες που απάδουν στην Ορθόδοξη Παράδοση και διδασκαλία».22 (18.12.2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος
«Παρά τα υπεσχημένα ότι θα αλλάξουν κάποια πράγματα, εντούτοις, τα βιβλία είναι μόνο θρησκειολογικού χαρακτήρα. Εμείς θέλουμε να γίνεται και χριστιανική αγωγή. Δεν μπορεί ένα παιδί να πηγαίνει στο σπίτι και να μπερδεύεται μεταξύ προσευχής ορθόδοξης και μουσουλμανικής!»23 (11/12/2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Νικόλαος
«…στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών με την εκ μέρους της Πολιτείας επιβολή πολυθρησκειακής και συγκρητιστικής δομής προγραμμάτων, ερχόμενης σε ευθεία αντίθεση με τον Ευαγγελικό Νόμο»24 (31/8/2017)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος
«Στην Ελλάδα υπάρχουν θρησκευτικές κοινότητες που απολαμβάνουν προνομίων, δηλαδή έχουν τα δικά τους βιβλία θρησκευτικών και επιλέγουν τους δικούς τους καθηγητές, κάτι που δεν συμβαίνει με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν είμαστε αντίθετοι σε κάτι τέτοιο, αλλά για λόγους ισονομίας θα πρέπει και οι Ορθόδοξοι να έχουν λόγο στην διδασκαλία των Θρησκευτικών» 25 (27/3/2018)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ
«Αυτό που πρέπει να μάθει επειγόντως ο λαός μας είναι αυτό που δυστυχώς αποκρύπτεται μεθοδικά: Ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά είναι πιστή αντιγραφή του θρησκειολογικού προγράμματος της παγκόσμιας Νεοβουδιστικής Οργάνωσης “Arigatou”, η οποία χρηματοδοτείται αφειδώς από τον γνωστό αμερικανό ολιγάρχη David Rockefeller! Ο κ. Υπουργός μιλάει για “ανεξίθρησκο σχολείο” και την ίδια στιγμή ψηφίζει νόμο που αναγνωρίζει το δικαίωμα στους μουσουλμάνους, τους Εβραίους και τους Ρωμαιοκαθολικούς να επιλέγουν και το περιεχόμενο του μαθήματος και τους δασκάλους που θα το διδάσκουν. Στους Ορθοδόξους όμως θέλει να κάνει μία θρησκειολογική “σούπα”. Το μεγάλο ερώτημα είναι: Γιατί;»26 (24/9/2016)
diakosmhtiko 02
Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης
«Η Παιδεία μας όταν θα διδάξει το κεφάλαιο περί Ορθοδοξίας, αυτό θα πρέπει να είναι ένα κεφάλαιο που να έχει Ορθόδοξη Θεολογία. Δεν μπορεί να είναι ένα αλαλούμ! Πάντοτε στα βιβλία των θρησκευτικών υπήρχαν κεφάλαια που είχαν ταυτότητα θρησκειολογίας. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει αναφορά σε άλλες Θρησκείες. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά που εμφανίζονται ως Ορθόδοξα δεν είναι Ορθόδοξα! Δεν μπορεί τις βλασφημίες να τις δεχτούμε ως μεθόδους προσεγγίσεως!»27 (15/10/1016)


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
1.    «Π.Ε.Θ.: Επιμένει ο Υπουργός Παιδείας στην αλλαξοπιστία των Ελλήνων Ορθοδόξων μαθητών!» http://www.petheol.gr/nea/epimeneioypourgospaideiasstenallaxopistiatonellenonorthodoxonmatheton
2.    «'Όχι” από το Άγιο Όρος στα νέα Θρησκευτικά!» http://www.news247.gr/koinonia/ochi-apo-to-agio-oros-sta-nea-thriskeytika.6520793.html
3.    Βαρυσήμαντη Επιστολή της Εκκλησίας Κρήτης στον Υπουργό Παιδείας http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/19290-barusimanti-epistoli-tis-ekklisias-kritis-ston-upourgo-paideias
4.    Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, τα Νέα προγράμματα των Θρησκευτικών. Παρέμβαση στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, την 27-6-2017 http://www.parembasis.gr/index.php/el/menu-teyxos-251/4908-2017-06-29
5.    Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ψήφισμα 28/9/2017 Μητροπολίτου και κληρικών http://www.parembasis.gr/files/Tsakoumis-March-2018.pdf
6.    Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Παΐσιος: Παραμορφωμένος «Χριστός», κατά τα πρότυπα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, στα σχολικά βιβλία http://verena.gr/content/μητροπολίτης-λέρου-καλύμνου-και-αστυπά-λαιας-παΐσιος-παραμορφωμένος-«χριστός»-κατά-τα-πρότυπα
7.    Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Ἰερεμίας, Τί βιβλία Θρησκευτικῶν μαθημάτων εἶναι αὐτές οἱ παλιοφυλλάδες τῶν Δημο-τικῶν Σχολείων; https://www.impantokratoros.gr/FB7AEA8A.el.aspx
8.    Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, για τις αλλαγές στο Μάθημα των Θρησκευτικών http://thriskeftika.blogspot.gr/2018/03/blog-post_18.html
9.    «Τα θρησκευτικά σε λίγο θα είναι για τους άθεους» καταγγέλλει ο Ηλείας Γερμανός http://thriskeftika.blogspot.com/2017/11/blog-post_81.html
 
10.    Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος: Η νέα γενιά των Ορθοδόξων Ελλήνων μυείται στον θρησκευτικό συγκρητισμό, μέσα από τα νέα βιβλία των θρησκευτικών (23/4/2018)  http://aktines.blogspot.gr/2018/04/blog-post_335.html
11.    Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου: «Οι φάκελοι του μαθήματος των θρησκευτικών που διανεμήθηκαν στους μαθη-τές, κρίνονται απαράδεκτοι, ακατάλληλοι και επικίνδυνοι….» http://aktines.blogspot.gr/2017/12/blog-post_507.html
12.    Σεβ. Ελευθερουπόλεως: «Μα δεν ντρέπονται όσοι το έκαναν αυτό;» http://orthodoxostypos.gr/σεβ-ελευθερουπόλεως-μα-δεν-ντρέποντ/
13.    Σύμης Χρυσόστομος: ''Αντισυνταγματικά και παράνομα τα βιβλία των Θρησκευτικών'' http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/17950-sumis-xrusostomos-antisuntagmatika-kai-paranoma-ta-biblia-ton-thriskeutikon
14.    Μητροπολίτης Λαυρεωτικής Νικόλαος, Αποτίμηση του έργου της Επιτροπής γιὰ το ΜτΘ www.romfea.gr/images/article-images/2017/06/ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ_ΝΙΚΟΛΑΟΣ.pdf
15.    Χίου Μάρκος: Υπέρ της επιστροφής βιβλίων των θρησκευτικών https://www.exapsalmos.gr/2017/11/17/chiou-markos-yper-tis-epistrofis-ton-vivlion-ton-thriskeftikon/
16.    Σε «πανστρατιά» καλεί ο Κονίτσης Ανδρέας για το μάθημα των Θρησκευτικών https://www.ekklisiaonline.gr/nea/se-%CE%84%CE%84panstratia%CE%84%CE%84-kali-o-konitsis-andreas-gia-mathima-ton-thriskeftikon/
17.    Ψήφισμα Κληρικών Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας για τα νέα βιβλία – φακέλους των Θρησκευτικών και το νέο νόµο για την αλλαγή φύλου http://aktines.blogspot.gr/2017/11/blog-post_74.html
18.    «Εγκύκλιος της Ιεράς μητροπόλεως Γλυφάδας, για τα νέα βιβλία των θρησκευτικών» http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro=%7B8D617315-5475-44CD-937E-E26FA5BBC340%7D
19.    Μητρόπoλη Πατρών: "Oι λεγόμενοι «φάκελοι» του μαθήματος δεν ανταποκρίνονται στα βασικά χαρακτηριστικά της πίστεως και της ιστορικής πορείας της Πατρίδος μας http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2017/11/o-o.html
20.    «Χαιρετισμοί επισήμων στην Ημερίδα της ΠΕΘ για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά», https://www.youtube.com/watch?v=2uJztZBu88Q 12:20’ και μετά.
21.    Βέροια - Εκδήλωση: Τα Νέα Θρησκευτικά στο Νέο Σχολείο 14/1/2018 https://www.youtube.com/watch?time_continue=607&v=aazKwsBCA8E
22.    Παντιέρα και από την Μητρόπολη Ξάνθης για τα Θρησκευτικά https://www.pentapostagma.gr/2017/12/πα-ντιέρα-και-από-την-μητρόπολη-ξάνθης.html
23    Τι λέει η Μητρόπολη Σιδ/στρου και η α' βάθμια Σερρών για την επιστροφή των Θρησκευτικών https://www.youtube.com/watch?time_continue=48&v=V_yBfbRS35s
24.    Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος για τη στάση της Συνόδου απέναντι στο μάθημα των Θρησκευτικών https://www.impantokratoros.gr/FBD471FF.el.aspx
25.    Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, Για λόγους ισονομίας θα πρέπει και οι Ορθόδοξοι να έχουν λόγο στην διδασκα-λία των Θρησκευτικών (27/3/2018) http://thriskeftika.blogspot.com/2018/03/blog-post_220.html
26.    «Ο Μητροπολίτης Πειραιώς αποκαλύπτει αυτό που πρέπει να μάθει ο λαός μας» https://www.youtube.com/watch?time_continue=65&v=vxXyNO8GDWM
27.    Συνέντευξη Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη στο Amen.gr μέρος 1ο https://www.youtube.com/watch?time_continue=290&v=3d9l2K63mCw

C