Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

ΘΛΙΨΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ…

ΘΛΙΨΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ… ΓΡΑΦΕΙ Η ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΗΤΡΟΥΔΗ

Πολλά έχουν ειπωθεί, γραφεί κι από ειδικούς βασισμένα και σε στοιχεία από μελέτες κι έρευνες σχετικά με την επικινδυνότητα και βλαπτικότητα της εξάρτησης αυτής που λέγεται
κάπνισμα. Ωστόσο λυπηρό είναι, που μεγάλο μέρος πληθυσμού -εκτός απ’τον ανδρικό πληθυσμό, πλέον και ο γυναικείος πληθυσμός αλλά αλίμονο και τα παιδιά- έχει πέσει στα νύχια αυτού του φρικτού θεριού θεληματικά βέβαια, κατά ελευθέρα του βούληση, κατά παραχώρηση! Αρνούνται πεισματικά μάλιστα οι καπνιστές να κόψουν την κακιά, βλαπτική τους συνήθεια κι από αντίδραση μπορεί να φτάσουν στο να καπνίσουν και περισσότερο αν κάποιος τολμήσει να τους αντιπεί κάτι, να τους μιλήσει αντίθετα! Και ακούστε και το εξής εξωφρενικό: οι καπνιστές είναι τόσο δουλωμένοι «στο λιβάνι του διαβόλου»-το κάπνισμα, που -άκουσον άκουσον- μπορεί να χειρουργηθούν και με μεγάλο-σοβαρό χειρουργείο κι ωστόσο το μυαλό τους να περιστρέφεται γύρω από το πότε θα σηκωθούν για να καπνίσουν, «βρεγμένη σανίδα που τους χρειάζεται» θα’λεγαν παλιοί σοφοί του λαού μας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ κάτι που σ’ομιλία του είπε ο πανεπιστήμονας Έλληνας Λυγερός Νικόλαος  (ομολογουμένως συγκλονιστικό) σχετικά με την βλαπτική επίδραση που έχει στην νοημοσύνη-την ακεραιότητα του εγκεφάλου το κάπνισμα κι ακόμη και το παθητικό που μειώνει τις δυνατότητες του εγκεφάλου να κάνει πράγματα. Χαρακτηριστικά ανέφερε àμελέτη που έγινε το 2004 σε παθητικά εκτεθειμένα στο κάπνισμα παιδιά στην οποία φάνηκε πως μπορεί να γίνει τέτοια ζημιά στον εγκέφαλο τους ώστε α) χαρισματικά παιδιά να κατεβαίνουν στο επίπεδο κανονικών παιδιών, β) συνηθισμένης διανοητικής ικανότητας παιδιά (τα κανονικά) να υποβιβάζονται σε ελαφρώς διανοητική υστέρηση, γ) ενώ παιδιά με ελαφρά διανοητική υστέρηση να κατεβαίνουν-καταδικάζονται σε βαριά νοητική υστέρηση!!!
   Εντελώς τυχαία (τίποτα όμως τυχαίο), βρήκα κι ένα απόσπασμα από πνευματικές νουθεσίες κάποιου Παύλου Νικηταρά -χαρακτηριζόμενου ως σύγχρονης Πατερικής μορφής γέροντα, ο οποίος για το κάπνισμα είπε τα κάτωθι:
(Προσοχή αυτά που λέει για κάπνισμα και νευρασθένεια ο γέροντας πιθανώς αφορούν την τοξικοβλαπτική επενέργεια των συστατικών του τσιγάρου στο εγκέφαλο, όπως τα εντοπίζει και καταδεικνύει κι ο καθηγητής κος Λυγερός. Πέρα λοιπόν της καρδιοαναπνευστικής δυσκολίας κι όλων των άλλων από το κάπνισμα, τώρα να θυμάστε και την ζημία στον εγκέφαλο.)
Για το κάπνισμα
(Πνευματικές νουθεσίες από το νησί της Αποκαλύψεως Γέροντος Παύλου Νικηταρά)
Ο Γέροντας Παύλος για την μάστιγα του καπνίσματος έγραψε ένα φυλλάδιο το οποίο και διέμεινε ο ίδιος σε όλα τα πνευματικά του παιδιά και σε όσους τον επισκέπτονταν στην Πάτμο. Με τον τρόπο αυτό ασκούσε πολλές φορές την ποιμαντική του σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΑΡΤΙΑ Όποιος καπνίζει, αυτοκτονεί, παραβαίνει την εντολή του Θεού: «Ου φονεύσεις» . Φυματίωση, καρδιοπάθειες, καρκίνοι, νευρασθένειες, κιρρώσεις του ήπατος είναι τα αποτελέσματα του πάθους του καπνίσματος. Αποτελεί πληγή εθνική. Η Ελλάς έχει το προβάδισμα από όλα τα κράτη της Ευρώπης. Αν τα δισεκατομμύρια που σπαταλούν οι Έλληνες καπνιστές διετίθεντο δια τους πτωχούς της πατρίδος μας, δεν θα υπήρχε πτωχή οικογένεια. Είναι πάθος, το οποίον καταστρέφει και την σωματικήν και την πνευματική υγείαν. Αυτό τονίζει σε ολιγοσέλιδο σοφό βιβλίο του ο καρδιολόγος Αθανάσιος Αβραμίδης. Το κάπνισμα, ο Άγιος του αιώνος μας Νεκτάριος Πενταπόλεως, το ονομάζει «πορνεία του στόματος», ο δε άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης «λιβάνι του διαβόλου». Ο Αββάς Πυτιρίων στο Γεροντικό αναφέρει ότι, δια να εκδιώξη κανείς τους δαίμονας, πρέπει πρώτα να κυριαρχήσει στα πάθη του κι έπειτα και οι δαίμονες φεύγουσι. Όπως τα δαιμόνια, λέγει ο Κύριος, δεν εξέρχονται από τον άνθρωπον παρά μόνον δια προσευχής και νηστείας , κατά τον ίδιο τρόπο εξέρχεται και το πάθος αυτό, με θερμή προσευχή και νηστεία που φέρνει την οικονομία κι αυτή τροφοδοτεί την ελεημοσύνη. Έτσι φυγαδεύεται το κακό αυτό που υποδουλώνει άνδρες και γυναίκες. Μητέρες που καπνίζουν, διαιωνίζουν την νευρασθένεια εις το έθνος μας. Γεννούν παιδιά νευρασθενικά κι η πληγή αυτή καταντά μάστιγα της οικογενείας και της κοινωνίας γενικώτερον. Το κάπνισμα με την νικοτίνην που περιέχει, γίνεται αφορμή των ναρκωτικών, της μάστιγος αυτής που θερίζει την νεολαίαν μας. Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ελευθερωθείτε από το πάθος αυτό! Με το παράδειγμά σας θα ωφελήσετε τους αδελφούς σας. Έπειτα, όπως ανωτέρω ετονίσθη, είναι θέμα υγείας. Πλησιάζει περίπου αιώνας που ο σατυρικός ποιητής Σουρής έγραφε: «Ο έτη τεσσαράκοντα μηδέποτε καπνίσας και το μη εκδαπανώμενον κατ’ έτος εκτοκίσας τοιούτο κτήμα αποκτά και υγείας δέκα έτη στον βίον του προσθέτει». Αν έζη σήμερον, ασφαλώς θα έλεγεν όχι μόνον δέκα έτη, αλλ’ ότι 40 έτη στον βίον του προσθέτει.
Χωρίς θυσία και αγώνα δεν επιτυγχάνεται τίποτα απολύτως. Ούτε το κάπνισμα, ούτε άλλο πάθος πολεμείται. Προσπάθεια χρειάζεται, να βιάσωμεν τον εαυτόν μας να κόψη το κάπνισμα, έχοντες υπ’ όψιν «η Βασιλεία του Θεού βιάζεται και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν». Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσωμεν ότι το κάπνισμα είναι αμαρτία μεγάλη. Εγώ σαν πνευματικός, εις τους καπνιστάς που έρχονται στην εξομολόγησιν, ως άλλην ποινήν τους ορίζω την αποφυγήν του καπνίσματος και μερικοί, πραγματικώς μετανοημένοι μου προσφέρουν το τελευταίο πακέτο τους. Εύχομαι οι ολίγες αυτές γραμμές μου να εύρουν θέσιν εις τας καρδίας πιστών ανθρώπων, ούτως ώστε να βελτιωθή η σημερινή κατάστασις που δημιουργεί πολλές οικογένειες δυστυχισμένες. Έπειτα, ας μην λησμονήσωμεν και τον Θείον παράγοντα: Βοηθεί ο Θεός όσους με πίστιν επικαλούνται την βοήθειάν Του! «Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» βεβαίωσεν ο Κύριός μας. Η θέλησίς μας και η Χάρις του Θεού θα συντελέσουν εις την καταπολέμησιν του πάθους αυτού που θεωρείται πράγματι μεγάλη αμαρτία. Σε μια πνευματική του κόρη που περίμενε παιδί και κάπνιζε, τη συνεβούλευε να σταματήσει αμέσως το τσιγάρο. Σε κάποια επιστολή του της έγραφε: «Καλά έκανες και σταμάτησες το κάπνισμα, Θεού φώτισις, διαφορετικά θα έφερνες στον κόσμο ένα νευρασθενικό παιδί» . Κάποτε ρώτησε το Γέροντα κάποιο πνευματικό του παιδί για το κάπνισμα. Κι ο Γέροντας απήντησε: «Και τώρα έρχομαι στο θέμα του καπνίσματος, αν το ξέρεις είναι μεγάλη αμαρτία, στην αρχή νεκρώνει τα νεύρα, αλλά κατόπιν κάνει χειρότερο κακό στον οργανισμό μας. Όσοι έρχονται και εξομολογούνται στο κελλί μου με ειλικρινή μετάνοια, μου αφήνουν το τελευταίο πακέτο τους και τα δείχνω εις όσους καπνιστές εξομολογούνται . Κάποια άλλη φορά σε άλλη επιστολή του ο Γέροντας συνεβούλευε κάποιο πνευματικό του παιδί: «Ας παύση το κάπνισμα, είναι μεγάλη αμαρτία. Θα κάμης κακό στον εαυτό σου και μάλιστα σ’ αυτή την ηλικία! Θα μετανοήσης, όταν θα είναι αργά».