Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Γιγαντώνονται οι αντιδράσεις παγκοσμίως...

Ορθόδοξοι κατά Βαρθολομαίου, Παπικοί κατά Φραγκίσκου για την “αγαπολογία” και τις ενωτικές τάσεις…. – Γιγαντώνονται οι αντιδράσεις παγκοσμίως

Του Άγγελου Ρούσσου
Η χθεσινή αντίδραση της Εκκλησίας της Κρήτης, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφορικά με τις διακοπές μνημόνευσης εκ μέρους ιερέων της, απέδειξε πως το ζήτημα των αντιδράσεων κατά του Πατριάρχη, δεν είναι θέμα που αφορά μονάχα κάποιους “γραφικούς” ή “παράφρονες” όπως τους έχουν χαρακτηρίσει τα εξαπτέρυγα του Φαναρίου, αλλά είναι ένα πρόβλημα που γιγαντώνεται.
Όμως αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι πως τη στιγμή που στον ελλαδικό χώρο οι διακοπές μνημόνευσης με αφορμή τον οικουμενισμό διαδέχονται η μία την άλλη, μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στους συντηρητικούς κύκλους των Ρωμαιοκαθολικών!
Παρέμβαση της Εκκλησίας της Κρήτης για τις διακοπές μνημόνευσης Επισκόπων από ιερείς
Την στιγμή που η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τσακώνεται με τον π. Θεόδωρο Ζήση και τον π. Νικόλαο Μανώλη οι οποίοι ως γνωστόν επέλεξαν πρόσφατα την διακοπή μνημόνευσης, η Εκκλησία της Κρήτης επιλέγει αντί για τη σύγκρουση, τον διάλογο, δείγμα του ότι αντιλαμβάνεται πως η κόντρα το μόνο που κάνει είναι να γιγαντώνει το πρόβλημα.
Καλεί, λοιπόν, τους Κρητικούς ιερείς, που έπραξαν το ίδιο, σε επικοινωνία συστήνοντας μια επιτροπή στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχει και ο συνοδικός του Φαναρίου Μητροπολίτης Πέτρας Γεράσιμος.
Συγκεκριμένα, η Ιερά Επαρχιακή Συνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε χθες, 16 Μαρτίου 2017, στο Ηράκλειο σε Συνεδρία και ασχολήθηκε με θέματα της ζωής της Τοπικής Εκκλησίας και της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Η Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων, εξέτασε και το θέμα που προέκυψε τελευταία, της διακοπής του μνημοσύνου των Κανονικών Επισκόπων τους, από ορισμένους κληρικούς της Εκκλησίας της Κρήτης, κατά τη Θεία Λειτουργία, τα Ιερά Μυστήρια και τις Ιερές Ακολουθίες.Όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν:
«Οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης, με ποιμαντική αγάπη και στοργικό ενδιαφέρον, προσκαλούν τους κληρικούς αυτούς να σταματήσουν την παραπάνω λανθασμένη συμπεριφορά. Μάλιστα, ορίσθηκε, με ομόφωνη Συνοδική Απόφαση, τριμελής Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, τον Πανοσ. Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, Ηγούμενο και τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ζαχαρία Αδαμάκη, Πρόεδρο της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, προκειμένου να συναντηθούν και να διαλεχθούν μαζί τους, τις επόμενες ημέρες.
Η Ιερά Σύνοδος αναμένει με αγαθές ελπίδες τα καλά αποτελέσματα της συνάντησης αυτής, επιφυλάσσεται δε για τα προβλεπόμενα από τους Θείους και Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και την ισχύουσα Νομοθεσία.
Τέλος, η Ιερά Σύνοδος εύχεται στον πιστό και ευλογημένο λαό της Μεγαλονήσου Κρήτης να διανύσομε με υγεία και δύναμη, το υπόλοιπο της κατανυκτικής περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και να εορτάσομε αισίως «τα Πάθη τα Σεπτά» και την Αγία του Κυρίου μας Ανάσταση, με πιστότητα στα κελεύσματα της Εκκλησίας».
Είναι σαφές πως οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει το Φανάρι….
Αντιδράσεις στους Ρ/καθολικούς
Στο μεταξύ έντονες είναι οι αντιδράσεις και σε επίπεδο Ρ/καθολικών.
Αν και ο Πάπας πλασάρεται διεθνώς ως μοντέρνος και ρηξικέλευθος μιλώντας κατά του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, έχοντας συγγράψει εγκύκλιο για το περιβάλλον και αποτελώντας σημαντικό υποστηρικτή των μεταναστών στην κρίση που κατατρώει την Ευρώπη, υπάρχει και η άλλη άποψη!
Η Washington Post ανέφερε πρόσφατα σε έρευνα που έγινε σε πιστούς Ρ/Καθολικούς πως ενα μεγάλο ποσοστό έχει «γεμίσει με φόβο», αφοτου ο Φραγκίσκος εξελέγη ως Πάπας το 2013.
Η New York Times αναφέρει επίσης πως συντηρητικοί ρ/καθολικοί κύκλοι που αντιτίθενται στον Φραγκίσκο και τις πολιτικές του, χάρηκαν όταν επιλέχθηκε ο αφοσιωμένος ρ/καθολικός Στηβ Μπάνον ως στρατηγικός επικεφαλής στο Λευκό Οίκο.
Όλοι αυτοί οι ρ/καθολικοί φέρεται να πιστεύουν ότι ο Πάπας είναι “προς τα έξω καλόκαρδος αλλά εσωτερικά είναι αδίστακτος” και σχολιάζουν ως καταστροφική την παπική ατζέντα.
45% των συντηρητικών Ρ/Καθολικών είχε θετική γνώμη για τον Φραγκίσκο το 2015,έναντι 72% το 2014, αναφέρει η Washington Post , δείγμα του προβληματισμού στους κύκλους των Ρωμαιοκαθολικών για τις δράσεις του.
Συγκεκριμένα αναλυτές συμφωνούν πως οι συντηρητικοί του Ρ/καθολικισμού φοβούνται ότι οι ενέργειες του Φραγκίσκου αντιπροσωπεύουν δειλά τα πρώτα του βήματα προς ένα επικίνδυνο κατήφορο που καταστρέφει τις παμπάλαιες διδασκαλίες του καθολικισμού και πιστεύουν πως θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο σχίσμα στο εσωτερικό της Ρ/καθολικής πλευράς…