Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

''(...)Πολλές φορές και η Νέα Ρώμη, Κωνσταντινούπολις, ερωτοτρόπησε με την κοσμικήν εξουσίαν και πολλές φορές, χάριν αυτής της κοσμικής εξουσίας, επρόδωσε την αποστολή της…''

Η «Πόρνη Βαβυλών» 

Και Η Σύγχρονη Εκκοσμικευμένη Εκκλησία


                             Αποτέλεσμα εικόνας για αποκαλυψη ιωαννη
Πολλές φορές και η Νέα Ρώμη, Κωνσταντινούπολις, ερωτοτρόπησε με την κοσμικήν εξουσίαν και πολλές φορές, χάριν αυτής της κοσμικής εξουσίας, επρόδωσε την αποστολή της…Έτσι, απεγυμνώθη από το ποίμνιό της σιγά-σιγά, και στην εποχή μας, πλέον δεν έχει έδαφος να ποιμάνει Εκκλησίες… Έτσι, η Νέα Ρώμη, η Κωνσταντινούπολη, χάνει το έδαφός της, χάνει δηλ. το ποίμνιό της, και ο,τι της έχει εναπομείνει· και σήμερα πιά, γίνεται χειραγωγός του Οικουμενισμού, αυτής της παναιρέσεως, και του εκκοσμικευμένου χριστιανισμού, γίνεται χειραγωγός παρασύρουσα και τις άλλες Εκκλησίες τις ομόδοξες χριστιανικές. Όλα αυτά γίνονται στις ημέρες μας…

Το ίδιο συνέβη και εις την τρίτην Ρώμην, την Μόσχα. Και εκείνη με την σειρά της, έφτασε να διαδεχθεί την δευτέραν και την πρώτην Ρώμην, και να αποδειχθεί στη διαγωγή ο,τι ήτο η δευτέρα, αλλά προπαντώς η πρώτη Ρώμη με τους διωγμούς των χριστιανών (αυτά στον αιώνα μας), όταν επεκράτησεν ο Κομμουνισμός.
Υπάρχει ένα μικρό σύγγραμμα του ρώσου επισκόπου Νοβογορόδ Ιννοκεντίου [στο οποίο] προσπαθεί να ερμηνεύσει μερικά σημεία της Αποκαλύψεως και θέλει να δείξει την πραγμάτωση των όσων το βιβλίο της Αποκαλύψεως αναφέρει, ως προς τα τελεσιουργούμενα εις την εποχήν μας, με τον διωγμόν της Εκκλησίας του Χριστού από τις αντίθεες δυνάμεις… Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και κάτι περισσότερο. Μια σχέση ανάμεσα στο κόκκινο θηρίο και την πόρνη που ιππεύει το κόκκινο θηρίο.Και ποια μπορεί να είναι αυτή η πόρνη, η οποία ιππεύει το κόκκινο θηρίο. Αλλά ακούσατε καλύτερα να σας διαβάσω και θα εκπλαγείτε.
Σημειώνει λοιπόν, στην 96 σελίδα: «Τι παριστά αυτή αύτη η καλλωπισμένη γυνή; Τούτο δεν είναι θηρίον ουδέν κοινόν έχον με ανθρώπους, δηλαδή δεν είναι οργάνωσις, η οποία δεν έχει ουδέν κοινόν με τον Χριστιανισμόν, αλλ’ είναι άνθρωπος… πολυτελή γυνή, εστολισμένη με πολυτελή στολήν, με πολύτιμα κοσμήματα. Η γυνή αύτη σημαίνει χριστιανικήν οργάνωσιν, αλλ’ ουχί γυμνήν, άσχημον και παραμορφωμένην, όχι αιρετικήν εν γένει, όχι προτεσταντικήν, αλλά τουναντίον ενδεδυμένην με πολυτελή ενδυμασίαν, έχουσαν ιδικούς θεσμούς, περίφημον λατρείαν και τύπους. Ναί, αύτη είναι η «ζώσα Εκκλησία», η πόρνη δηλαδή. Ναί, ναί, η «ζώσα Εκκλησία»! Τοιαύτη οργάνωσις ανεφάνη εσχάτως εν Ρωσία επί της κυριαρχίας εκεί του ερυθρού δράκοντος. Τι είναι αυτή η «ζώσα Εκκλησία»; Είναι η ένωσις του Χριστιανισμού μετά του κοκκίνου αθεισμού. Δυστυχώς! Οι θεωρούντες εαυτούς αντιπροσώπους του Χριστιανισμού, λειτουργοί του Θεού (κληρικοί), εγένοντο υπηρέται του σατανά, καθ’ ον χρόνον προσποιητώς παραμένουσι λειτουργοί του Θεού…
Η ζώσα Εκκλησία εσχηματίσθη ως εξής: Όταν οι άθεοι σοσιαλισταί εν Ρωσία εκήρυξαν πόλεμον κατά του Θεού και ήρχισαν να κλείουν τα μοναστήρια, τας Εκκλησίας, ήρχισαν να διώκουν, να βασανίζουν επισκόπους και ιερείς άνευ διακρίσεως δόγματος, τότε ιερείς τινες, της πρώην επικρατούσης Εκκλησίας (Ορθοδόξου) εν Ρωσία, απετάθησαν εις την ερυθράν εξουσίαν (εις τους μποσελβίκους) με την ερώτησιν: Διατί διώκεται ο κλήρος; Η ερυθρά εξουσία απήντησε: διότι ο κλήρος υπηρέτει την τσαρικήν εξουσίαν και παρουσιάζεται εχθρός της ερυθράς κομμουνιστικής εξουσίας και εχθρός του σοσιαλισμού.
Οι παρουσιασθέντες ιερείς απήντησαν, ότι ούτοι είναι σύμφωνοι να εξυπηρετούν και την Σοβιετικήν εξουσίαν, αρκεί μόνον να δώσωσιν εις αυτούς τα δικαιώματα εκείνα, τα οποία είχον και επί Τσάρων. Η σοβιετική εξουσία τότε απήντησε, ότι συμφωνεί να δώση εις αυτούς οποιαδήποτε δικαιώματα, αλλά με την συμφωνίαν να εργάζωνται ούτοι εις ωφέλειαν της ερυθράς αθέου εξουσίας και προς βλάβην όλων των εχθρών της εξουσίας ταύτης και προς εξάλειψιν και εξαφανισμόν της χριστιανικής θρησκείας. Οι ιερείς της πρώην επικρατούσης Εκκλησίας απήντησαν ότι εις όλα ταύτα συμφωνούσιν.
Μετά τούτο εχωρίσθησαν από του Πατριάρχου Μόσχας Τύχωνος και απετέλεσαν αφ’ εαυτών σύλλογον-κοινωνίαν, την οποίαν ωνόμασαν «ζώσαν Εκκλησίαν». Και διά της οδού ταύτης η εστολισμένη γυνή απεδείχθη πόρνη, καθημένη επί του ερυθρού δράκοντος. Οι αντιπρόσωποι του Χριστού έκαμον συμμαχίαν με τους υπηρέτας του διαβόλου, προς εξαφάνισιν του Χριστιανισμού. Η «ζώσα Εκκλησία» εδημιούργησε Σύνοδον, η δε άθεος Σοβιετική εξουσία την επεκύρωσε την Ανωτέρα Διοίκησιν Γενικών Πολιτικών Γραφείων …Τριάς, δηλαδή, επιτροπή εκ τριών αθέων διά να επικοινωνή με την Σύνοδον, ήτις ήτο υποχρεωμένη να εκπληρή προθύμως, να εκτελή όλα τα έγγραφα και τας επιθυμίας των ερυθρών αθέων, ήτοι της Σοβιετικής εξουσίας. Και το έργον της καταστροφής των χριστιανικών κειμηλίων και ιερών του Χριστιανισμού επήρεν τον κατήφορον, ως κοινώς λέγομεν.
Η τριάς των αθέων π.χ., εκφράζει την επιθυμίαν, όπως όλα τα μοναστήρια κλείσωσιν. Η Σύνοδος της «ζώσης Εκκλησίας» παρακαλεί την Σοβιετικήν εξουσίαν να κλείση όλα τα μοναστήρια! Η εξουσία αύτη αμέσως προβαίνει εις την εκτέλεσιν της αιτήσεως της Συνόδου. Άρχεται το κλείσιμο των μοναστηρίων, η απόλυσις των μοναζόντων και μοναζουσών· τας εκκλησίας τας μεταβάλλουν εις νοσοκομεία, λέσχας, θέατρα κ.λπ. Θρήνοι, και οδυρμοί, και δάκρυα, και γογγυσμοί, φωναί απελπισίας και κατάραι ακούονται εκ μέρους των πιστών. Η ερυθρά εξουσία ησύχως απήντησεν. Ημείς εδώ δεν πταίομεν, η Σύνοδός σας απαιτεί τούτο. Ημείς μόνο εκτελούμεν τας επιθυμίας της.
Διά της αυτής, λοιπόν, οδού έκλεισαν πολλάς εκκλησίας, εφυλάκισαν, εξόρισαν εις βαρείας εργασίας, επυροβόλησαν χιλιάδας επισκόπων, ιερέων και απλών χριστιανών. Η «ζώσα Εκκλησία» εισήγαγε πολλούς νεωτερισμούς: εγγάμους ιερείς προαγάγει εις επισκόπους, εις τους εν χηρεία ιερείς επιτρέπει δεύτερον γάμον, διατηρούντων μετά ταύτα τον βαθμόν της ιερωσύνης των. Έκαστος επίσκοπος και ιερεύς της «ζώσης Εκκλησίας» είναι και πράκτωρ και σπιούνος του εκτάκτου Συμβουλίου …Ανωτέρα Εξουσία και αναφέρουσιν ότι γνωρίζουσι και καταγγγέλλουσι πάντα ιδικόν και ξένον, όστις ήθελεν ειπεί τι εναντίον της Σοβιετικής εξουσίας των απλών κομμουνιστών. Κατά την επιθυμίαν της εξουσίας ταύτης και εναντίον των εκκλησιαστικών κανόνων, καθήρεσαν τον Πατριάρχην Τύχωνα και εστέρησαν αυτόν και αυτού του σχήματος του μοναχού. Και πόσους ούτοι παρέδωκαν εις τους όνυχας του ερυθρού δράκοντος εις μαρτύριον και θάνατον αδύνατον αριθμείσαι. Όλας τας αιμοχαρείς πράξεις της Σοβιετικής εξουσίας η «ζώσα Εκκλησία» με παρεκκλίσεις επιδοκιμάζει και ευλογεί. Τους δε εχθρούς του ερυθρού όφεως καταράται.
Αλλά δεν πρέπει να νομίζωμεν ότι η διεφθαρμένη γυνή, η καθημένη επί του ερυθρού θηρίου εικονίζει μόνον την «ζώσαν Εκκλησίαν» της Μόσχας και τα μέλη αυτής της Εκκλησίας. Όχι. Τούτο πρέπει να εννοώμεν πολύ ευρύτερον. Υπό την πόρνην αυτήν εννοούνται όλοι γενικώς οι χριστιανοί, οι οποίοι, όπου και αν είναι (αν και ούτοι παραμένουσι χριστιανοί), εργάζονται διά την καταστροφήν του Χριστιανισμού και εις ωφέλειαν του ερυθρού θηρίου της αθείας η και λαικοί, η και ιερείς η και επίσκοποι και μητροπολίται και πατριάρχαι και πάπαι είναι ούτοι. Τοιούτοι ευρίσκονται και εν τη ιστορία και εις τας ημέρας ημών».
Τι να προσθέσουμε αγαπητοί μου σ’ αυτά; Τα βλέπουμε και στις μέρες μας. Ένα μόνο. Ότι κι εδώ στην Ελλάδα μας ήδη έχουμε κάμει αρχή. [σ. Υπενθυμίζουμε, η ομιλία έγινε το 1983]. Και ο Θεός να ελεεί. Τίποτ’ άλλο δεν λέγω. Ότι ημείς οι ίδιοι προδίδουμε την Εκκλησίαν. Ότι η πόρνη αυτή γυναίκα γίνεται να είναι υψηλώ ονόματι λεγομένη Εκκλησία· ότι δύναται να είναι αυτό το βλέπομεν, αλλά και δύναται να κατοχυρωθεί με πολλά επιχειρήματα και να εξαχθεί από πολλά στοιχεία και αγιογραφικά και πατερικά, τα οποία εν συνεχεία σας αναφέρω.
Θα εσημειώναμε και εμείς με την σειρά μας ότι μια Εκκλησία που εξυπηρετεί ένα άθεο καθεστώς, υπηρετεί, όχι απλώς υπάρχει, …υπηρετεί στους σκοπούς του ένα άθεο καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να είναι εκ Θεού φυτεία. Και όπως λέγει ο ίδιος ο Κύριος: πάσα φυτεία που δεν εφύτευσε ο Θεός «εκριζωθήσεται» (Ματθ. 15, 13). Αυτή η —εντός εισαγωγικών— Εκκλησία, και αυτή η εντός εισαγωγικών φυτεία, είναι εκείνη που καταπατείται υπό των εθνών, που λέγει στην Αποκάλυψη. Θα πατηθεί, λέγει, μήνες τεσσαράκοντα δύο (3,5 χρόνια), θα καταπατηθεί υπό των εχθρών, μη την μετράς, δεν είναι κάτω από την προστασία μου, λέγει ο Θεός (στην Αποκάλυψη), μία τέτοια Εκκλησία, δεν είναι Εκκλησία… Δηλαδή, η ευλογία και η προστασία του Θεού, εκεί δεν υπάρχει. Είναι Εκκλησία κατ’ επίφασιν.
Θα πω τούτο:
[Πρώτον]. Εάν ήτο αληθώς η Εκκλησία του Χριστού, στην Ρωσία εν προκειμένω, τότε, διατί η αληθής Εκκλησία κρύπτεται εις τας κατακόμβας και διώκεται; Έχουμε την «πάνω» Εκκλησία και την «κάτω» Εκκλησία. Εάν η Εκκλησία πράγματι ήτο ελευθέρα, και δεν υπηρέτει τους σκοπούς του αθέου καθεστώτος, τότε γιατί υπάρχει και δεύτερη Εκκλησία κρυπτομένη, για ποιο λόγο; Αυτή η παρουσία της κρυμμένης Εκκλησίας δείχνει ότι υπάρχει μία Εκκλησία που έχει προδώσει, έχει προδώσει την αποστολή της.
Δεύτερον. Ο Κύριος είπε: «και διά το πληθυνθήναι την ανομίαν ψυγήσεται η αγάπη των πολλών». Αντιληφθήκατε. Σας κατοχυρώνω, γιατί ο επίσκοπος Ιννοκέντιος χαρακτηρίζει ως πόρνη επί του κοκκίνου θηρίου, αυτήν την λεγομένην —εντός εισαγωγικών— Εκκλησίαν. Ο Κύριος είπε, λοιπόν, «διά το πληθυνθήναι την ανομίαν ψυγήσεται η αγάπη των πολλών» (Ματθ. 24, 12). Και μέσα σ’ αυτούς τους πολλούς θα είναι ασφαλώς και κληρικοί, οι οποίοι δεν θα εμπνέονται πλέον από την αγάπη του Χριστού, αλλά από το υλικόν συμφέρον.
Αν υπάρχει το υλικόν συμφέρον είμεθα έτοιμοι για όλα. Τίποτα πλέον δεν θα ημπόδιζε αυτούς να στέκονται προδόται και της Πίστεως και της Εκκλησίας. Αυτοί θα είναι οι πνευματικοί απόγονοι του Κάιν και του Ιούδα. Ο απόστολος Παύλος σημειώνει:
«τούτο δε γίνωσκε —λέγει στον Τιμόθεον— ότι εν ταίς εσχάταις ημέραις ενστήσονταικαιροί χαλεποί.
Έσονται γαρ οι άνθρωποι φίλαυτοι, φιλάργυροι, …ανόσιοι (δεν θάχουνε ούτε όσιο, ούτε ιερό), …διάβολοι, προδόται» (Β΄ Τιμ. 3, 1-4).
Ο Κύριος την προδοσία την εννοούσε, όταν έλεγε στους μαθητάς του: «παραδώσει αδελφός αδελφόν εις θάνατον και πατήρ τέκνον και επαναστήσονται τέκνα επί γονείς και θανατώσουσιν αυτούς» (Ματθ. 10, 21). Αυτή είναι η προδοσία. Προδόται ομοίως εκαλούντο, τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους που υπήρχαν οι διωγμοί, εκείνοι που παρέδιδαν τις Άγιες Γραφές στα χέρια των διωκτών. Η προδοσία εις τον τομέα αυτόν είναι ο,τι πιο σιχαμερό, ο,τι πιο φοβερό. Οι άνθρωποι αυτοί, σας είπα, έχουν τον κλήρο ενός Ιούδα.
Τρίτον. Ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων σημειώνει στην 15η Κατήχησή του, που μιλά για τον Αντίχριστον: «φοβεί με η μισαδελφία των αδελφών». Με φοβίζει, λέγει, η μισαδελφία αυτών των αδελφών. Και όταν λέει αδελφούς, εννοούσε τόσο τους λαικούς χριστιανούς, όσο και τους κληρικούς, και μάλιστα τους επισκόπους… Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι ανάμεσα στους αδελφούς μας, όλων των βαθμών, θα έχομεν τους προδότας της Πίστεως, που θα αποτελούν αυτοί πάντοτε την «Εκκλησία πόρνη» (να με συγχωρέσει ο Θεός που το λέγω αυτό, την βάζω εντός εισαγωγικών την λέξη «Εκκλησία» πόρνη) που συμπλέκεται αθεμίτως μετά του κοκκίνου θηρίου, που δεν είναι μόνο κάθε άθεον καθεστώς, αλλά και κάθε κοσμική κατάστασις. Οποιαδήποτε κοσμική κατάστασις αυτή η συμπλοκή, η αθέμιτος συμπλοκή Εκκλησίας και κόσμου.
Τέταρτον. Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, στην υπ’ αριθμ. 56 προφητείαν του… λέγει το εξής:«θάρθει καιρός που δεν θα υπάρχει αυτή η αρμονία που είναι σήμερα, μεταξύ λαού και κλήρου». Στην υπ’ αριθμ. 57 γράφει: «Οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και οι ασεβέστεροι των όλων». Και στην υπ’ αριθμ. 108 σημειώνει: «Θάρθει καιρός που οι χριστιανοί θα ξεσηκωθούν ο ένας κατά του άλλου». Πότε θα γίνει αυτό; Όχι με την έννοιαν των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών αντιθέσεων, με την έννοιαν ότι αυτός θα μένει πιστός και εκείνος θα έχει προδώσει, και προδότης χριστιανός θα καταδιώκει τον πιστόν χριστιανόν.
Πέμπτον. Οι αρχαίοι Πατέρες έλεγαν ότι οι κληρικοί (ρωτήθηκαν πολλές φορές, ιδίως οι ασκητές Πατέρες: «τι θα γίνει μετά ταύτα») και έλεγαν ότι οι κληρικοί θα είναι όπως και οι λαικοί. Δηλαδή, πως κινείται ένας λαικός, κυττάει τα συμφέροντά του, …έτσι θα είναι, λέει, και οι κληρικοί.
Έκτον. Αυτή την πραγματικότητα την διαβάζουμε αγαπητοί μου στην βιογραφίαν του π. Δημητρίου Γκαγκαστάθη, ενός ιερέως που ήταν εδώ στα Τρίκαλα …και είχε φήμη αγίου ανθρώπου. Αν διαβάσετε εκεί θα δείτε το εξής· ότι ο Μητροπολίτης Κοζάνης, αυτός που ήταν τότε …συμπλέων με την κατάστασιν της εποχής, τον κατεδίωκε να τον φονεύσει! Ποιος; Ο επίσκοπος τον ιερέα…
Τι σημαίνουν, αγαπητοί μου, όλα αυτά; Σημαίνουν ότι όλα αυτά δίδουν ύλη· πράγματι, πλάι στην ερμηνεία «πόρνη Ρώμη» να τίθεται και η ερμηνεία ότι η πόρνη της Αποκαλύψεως να αντιπροσωπεύει την εκκοσμικευμένην Εκκλησίαν. Και το είπα αυτό… γιατί πράγματι παρατηρούμε να τελεσιουργείται αυτό το μυστήριο της ανομίας, κληρικοί ορθόδοξοι χριστιανοί (δεν λέγω Καθολικοί, δεν λέγω προτεστάνται), να συμφωνούν και να συμμαχούν με άθεες κοσμικές καταστάσεις και δυνάμεις και καθεστώτα, οποιαδήποτε…, να συμπλέουν, να συμφωνούν και να προδίδουν την Εκκλησία. Σημεία των καιρών. Για τον άγιο Κύριλλο Ιεροσολύμων σημείο των καιρών, ότι ο Αντίχριστος έρχεται, όταν φθάνουν οι κληρικοί να προδίδουν την ίδια την Εκκλησία.
 Η «πόρνη Βαβυλών» και η σύγχρονη εκκοσμικευμένη Εκκλησία
π. Αθανάσιος Μυτιληναίος ομιλία στην «Αποκάλυψη»Ιωάννου
(Μάρτιος 1983)
 Πηγή: ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ