Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ 

 
     Αγαπητοί,
     Στις 28 Αυγούστου 2010 εκοιμήθη ο επίσκοπος Αυγουστίνος ο Ακρίτας της Φλώρινας. Στις 28 Αυγούστου 2016 οι πιστοί που εκκλησιαστήκαμε στο μοναστήρι του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά ζήσαμε μία μοναδική εμπειρία μέρος της οποίας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας λόγω της δίωξης των πατέρων της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου.
         Η ιερά ακολουθία του Όρθρου είχε ήδη αρχίσει και οι ευχές που συμπεριλάμβαναν το όνομα του επισκόπου προσθέτονταν η μία πάνω στην άλλη. Οι πιστοί ο ένας μετά τον άλλο αύξαναν με την προσέλευσή τους την ποίμνη του Χριστού και ήταν αδύνατον η παρουσία υψηλόβαθμου αστυνομικού με πολιτικά ρούχα να μην απασχολήσει την σκέψη μας. Οι λογισμοί μου συναντούσαν το αδιέξοδο της υπόθεσης καθώς ο ηγούμενος και λειτουργός της Ακολουθίας γυρισμένος προς την Αγία Τράπεζα διάβαζε τις γνωστές πρωινές ευχές δίχως να έχει πάρει είδηση για τον επίσημο – ύποπτο καλεσμένο μας. Μία ιδέα μου φάνηκε πως είναι φως. Να ενημερώσω τον π. Παΐσιο για τον επισκέπτη μας. Η πάλη με τον χρόνο άλλαξε τον τρόπο εφαρμογής της ιδέας μου. Μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου κατάλαβα πως έπρεπε να σιωπήσω, θα σας πω το γιατί. Όμως θαρρείς πως οι αδελφοί κατάλαβαν την πρόθεσή μου να μπω στο Ιερό του Ναού, τα πόδια μου – με την πρώτη ευκαιρία – κίνησαν προς το Άγιον Βήμα αλλά δεν σταμάτησαν παρά του ιερέως. Συνέχισαν προς τον βοηθό καντηλανάφτη, τον εν Χριστώ αδελφό Παναγιώτη που το πρωί-πρωί έφερε επιστολή του Δεσπότη την οποία ο π. Παΐσιος δεν άνοιξε για να μην ταραχτεί και που τώρα στέκονταν πάνω σ’ ένα μικρό αυτοσχέδιο σκαμπό, μάλλον κατασκευή του κ. Χρήστου. Ήταν σκυμμένος προς την γη όταν έσκυψα από πάνω του. Παναγιώτη, έχει έρθει ένας αστυνόμος από την Πτολεμαΐδα, στον παπά δεν είπα τίποτα γιατί φοβάμαι μην ακούσω από το στόμα του τον λόγο που είπε ο Ιησούς Χριστός στον Πέτρο, «ύπαγε οπίσω μου σατανά», είπα. Κάνε προσευχή να μη δαιμονιστεί ο αστυνόμος (λόγο της υποκριτικής παρουσίας του στον Ιερό Ναό). Τα ίδια λόγια είπα έπειτα και στους δίπλα ψάλτες όταν επέστρεψα στο ψαλτήρι. «Κάντε προσευχή για να μην δαιμονιστεί».
         Ότι έπρεπε να σιωπήσω και να αφήσω τον ιερέα, είτε δει και διακρίνει τον αστυνόμο, είτε όχι, το θεώρησα καλό και πρέπον λόγω του ότι στο μυαλό μου ήρθαν τα γνωστά λόγια του Χριστού προς τον Πέτρο, «Πήγαινε πίσω μου, Σατανά, γιατί δεν φρονείς τα πράγματα του Θεού αλλά τα πράγματα των ανθρώπων» (Μαρκ. 8,33). Ο Θεός σκέφτηκα, ας τον φωτίσει για να δει. Ας μην τον ταράξω (και κυρίως να μην τον διακόψω από την λειτουργική του συνέχεια)…
        Αδελφοί, με τις ενθυμίσεις αυτές που είναι κλεισμένες βαθιά μέσα στην καρδιά μου εύχομαι ο Θεός να φωτίσει τον ηγούμενο π. Μάξιμο, τον Αρχιμ. Ιγνάτιο (και τον μοναχό Ευδόκιμο) την ώρα αυτήν της αδικίας προς το πρόσωπό τους. Ο Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ γράφει: «Δύο αγαπημένοι μαθητές ζήτησαν από τον Κύριο θρόνους δόξης. – Αυτός τους έδωσε το Ποτήριό Του (Μτ. κ΄, 23). Το Ποτήριο του Χριστού είναι οι οδύνες…» [ΤΟ ΠΟΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ (http://www.imaik.gr/?p=2185 )].
         Ευχόμαστε και για τους διώκτες των πατέρων της Ιεράς Μονής να ανανήψουν σύντομα πριν ενσωματωθούν πλήρως στο σώμα των παρανόμων που ανά τους αιώνες εδίωξαν και σκότωσαν τους προφήτες, σταύρωσαν τον Υιό του Θεού και δυο χιλιάδες χρόνια ασταμάτητα διώκουν και σφάζουν αυτούς που ζουν την πατροπαράδοτη ευσέβεια. Επειδή δεν έχουμε ούτε δάκρυα αλλά ούτε προσευχή για να στεφανώσουμε τους σύγχρονους ομολογητές που δίνουν το παράδειγμα και σε μας τους ράθυμους καταθέτουμε προς τιμή αυτών τα παρακάτω λόγια του αείμνηστου π. Αυγουστίνου Καντιώτου. «Τιμώ, αγαπητοί μου, όλους τους αγίους αλλά περισσότερο απ᾽ όλους αγαπώ τον Χρυσόστομο. Είναι ένας οικουμενικός διδάσκαλος. Ας τον στεφανώσουμε, όχι με λουλούδια αλλά με τα δάκρυα και την προσευχή μας. Όσες είστε μανάδες, δώστε στην Εκκλησία τέτοια παιδιά. Οι ορφανοὶ παρηγορηθήτε απὸ τον ορφανό. Οι φτωχοὶ παρηγορηθήτε απὸ τον εκούσιο φτωχό. Οι πλούσιοι μιμηθήτε το παράδειγμά του. Κι όσοι φέρετε ράσο, προ παντός οι αρχιερείς, μιμηθήτε τὴν παρρησία του.
        Το είπε ο Χριστός· «Εν τω κόσμῳ θλίψιν έξετε». Το είπε κι ο απόστολος Παύλος· «Οι θέλοντες ευσεβώς ζήν εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται» (Β΄ Τιμ. 3,12). Το βεβαιώνει σήμερα το μαρτύριο του Χρυσοστόμου. Δείξτε μου έναν άγιο που δεν πέρασε μέσα απ᾽ το καμίνι της θλίψεως. «Διὰ πολλών θλίψεων δει ημάς εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού» (Πράξ. 14,22). Αν θέλῃς να ζης με το Ευαγγέλιο, θα πας κόντρα με όλους και θα ᾽νε μαζί σου ὁ Χριστός. Χίλιες φορὲς φτωχὸς με τον Χριστὸ παρά εκατομμυριούχος με τον διάβολο. Χίλιες φορὲς τίμια υπηρέτρια παρά φαύλη και ανήθικη κυρία. Χίλιες φορὲς διάκος καὶ καλόγερος με Χριστὸ παρά πατριάρχης ποδοπατών θείους και ιεροὺς κανόνας. Χίλιες φορὲς εξόριστος και στα μπουντρούμια για την αλήθεια παρά άθλιος ρασοφόρος κηρύττων το ψεύδος. Ο Χριστὸς ν᾿ αναστήσῃ στην Εκκλησία μας ιεράρχες του ύψους του ιερού Χρυσοστόμου, δια των ευχών του οποίου είθε ο Θεὸς να ελεήσῃ πάντας ημάς· αμήν» (†) ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος / Απομαγνητοφωνημένη ομιλία, η οποία έγινε στον ι. ναὸ Αγ. Αρτεμίου Γούβας – Αθηνών τὴν 13-11-1966.
Μετά τιμής
Δημήτριος Β. Εμμανουήλ
Ιεροψάλτης