Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Κωνσταντίνος Μαυρίδης: Σήμερα μάθαμε ότι αυτό μπορεί να γίνει (η διακοπή της μνημόνευσης)...Σήμερα οι αδερφοί μας στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου πήραν την απόφασή τους να αποσχιστούν και να «λοξοδρομήσουν» σε σχέση με την υπόλοιπη Μητρόπολη...

“ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΕΡΕΨΑΝ… ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ” - ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΟΚΛΗΤΟ


“ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΕΡΕΨΑΝ… ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ” - ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΟΚΛΗΤΟ. 
Ατέλειωτες και ατέρμονες οι δημόσιες συζητήσεις γύρω από την αποτείχιση του μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής και την απόφαση των μοναχών να ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ το μνημόσυνο του οικείου μητροπολίτη. Μέχρι πρότινος ξέραμε ότι η μνημόνευση δεν είναι κάτι υποδεέστερο και σχετίζεται με τον όρο εκκλησία με τη συμμετοχή μέσα σε αυτήν. Σήμερα μάθαμε ότι αυτό μπορεί να γίνει (η διακοπή της μνημόνευσης) αν κάποιος κληρικός, μοναχός ή ακόμη και λαϊκός αντιληφθεί ότι ο δεσπότης (δεν φέρεται ως δεσπότης) αλλά παρέκλινε και «έχασε» τον ορθόδοξο δρόμο.
Χωρίς να μπω στην μεγάλη θεολογική συζήτηση (λόγω και της έλλειψης γνώσεων) το που είναι το ορθό (αν και έχω γνώμη για αυτό) απευθυνόμενος προς τον σεβάσμιο εκκλησιαστικό και πνευματικό πατέρα όλων μας (ακόμα και αυτών που σήμερα τον αμφισβητούν) θα θέλαμε με την έσχατη ταπεινότητά μας, να πούμε τα εξής:
Σεβασμιότατε Άγιε επίσκοπε Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. θεόκλητε όλο αυτό το διάστημα (από την πανορθόδοξη σύνοδο της Κρήτης μέχρι και σήμερα) «χύθηκε» πολύ μελάνι που πλήγωσε και λάβωσε την τοπική μας εκκλησία. Σήμερα οι αδερφοί μας στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου πήραν την απόφασή τους να αποσχιστούν και να «λοξοδρομήσουν» σε σχέση με την υπόλοιπη Μητρόπολη. Γνώμη μας είναι ότι αυτό είναι πια μια ντε φάκτο κατάσταση και δεν μπορεί να αλλάξει παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλατε. Σήμερα (πια) είναι ώρα αποφάσεων καθώς οι λόγοι στέρεψαν και δεν ωφελούν κανέναν παρά με τις αλλεπάλληλες επιστολές εκατέρωθεν και στο εξής μόνον κακό και σκανδαλισμό στους πιστούς δημιουργούν.  
Με το θάρρος (και την ευθύνη) της γνώμης
Κωνσταντίνος Μαυρίδης

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:
ΠΡΑΓΜΑΤΙ στο εξής μόνον κακό και σκανδαλισμό στους ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ δημιουργούν ΟΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ