Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΛΥΓΚΩΝΗ: Ευχόμεθα την άμεση μετάνοια των ταλαίπωρων συκοφαντών των αγαπητών πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας της Μίας, Αγίας, Καθολικής, και Αποστολικής Εκκλησίας.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

ΑΝ ΕΝΝΟΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΗΛΟΧΩΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ

«ΠΑΤΕΡ, ΑΦΕΣ ΑΥΤΟΙΣ, ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ» (ΛΟΥΚ. 23,34)…. ΓΡΑΦΕΙ Η ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΛΥΓΚΩΝΗ


Η συκοφαντία επειδή είναι ψεύτικη και άδικη επιβουλή είναι το βαρύτερο τραύμα γι’ αυτόν που την πάσχει. Δίκαια ο προφήτης Δαβίδ απευθυνόμενος στο Θεό έλεγε: «λύτρωσαί με από συκοφαντίας ανθρώπων, και φυλάξω τάς
εντολάς σου» (Ψαλμ. 118,134).
Η συκοφαντία είναι η δύναμη των δειλών.  H συκοφαντία είναι το αμυντικό όπλο της κατωτερότητας.  Επειδή δεν μπορεί να σκεπάσει τη γύμνωση και ευτέλειά της, προσπαθεί να αμαυρώσει αυτούς που βρίσκονται πιο ψηλά για να δικαιωθεί, όπως νομίζει.
Ο λεκτικός τύπος συκοφάντης είναι σύνθετος και παράγεται από το σῦκον+-φάντης. Το -φάντης με την σειρά του προέρχεται από το αρχαίο ρήμα φαίνω – φαίνομαι, που σημαίνει φανερώνω, παρουσιάζω. Άρα ο συκοφάντης ήταν αυτός που φανέρωνε τα σύκα.

Μια από τις σκοτεινές πλευρές του αθηναϊκού δημοκρατικού πολιτεύματος του 5ου και ιδιαίτερα του ταραγμένου 4ου αιώνα ήταν και η ευκολία με την οποία μερικοί Αθηναίοι μπορούσαν να ζουν από την συκοφαντία. Οι συκοφάντες ταυτίζονταν με τους εκβιαστές. Αν καταδικαζόταν ο καταγγελλόμενος πολίτης, ο συκοφάντης είχε και οικονομικό όφελος. Την εποχή του Περικλή, μάλιστα, άρχισαν να πληθαίνουν και αποτελούσαν αντικείμενο κοροϊδίας  των κωμωδιογράφων.
Πιο διαδεδομένη στην αρχαιότητα ήταν η ταύτιση του συκοφάντη με αυτόν που αποκάλυπτε τα σύκα τα κρυμμένα στα ρούχα κάποιου, επομένως φανέρωνε μια μικροκλοπή, μια πράξη ασήμαντη, δηλαδή. Έτσι κατέληξε η λέξη να σημαίνει όποιον κατηγορεί έναν άλλο για κάτι όχι σπουδαίο, για ένα μικροπαράπτωμα και κατ' επέκτασιν τον κατηγορεί ψευδώς.
Οι συκοφάντες χαίρονται ιδιαίτερα όταν βρίσκουν ακροατές και αναγνώστες των ψευδών τους και μεταφορείς των φαντασιών τους. Παγιδεύουν απρόσεκτους και αδαείς φίλους, τους οποίους δεν είναι
καθόλου δύσκολο αύριο να διασύρουν κι αυτούς για να διαδώσουν ανυπόστατες κατηγορίες. Η συκοφαντία είναι χειρότερη της κατηγορίας, γιατί εσκεμμένα χρησιμοποιεί το ψεύδος εναντίον άλλου.
Οι διαδίδοντες ανόητα τις συκοφαντίες συμμετέχουν θανάσιμου αμαρτήματος. Ευχόμεθα την άμεση μετάνοια των ταλαίπωρων συκοφαντών  των αγαπητών πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας της Μίας, Αγίας, Καθολικής, και Αποστολικής Εκκλησίας.
ΓΡΑΦΕΙ η Χρυσούλα Λυγκώνη

ΠΗΓΗ:http://www.eordaia.org/index.php/22-2017-avgoustos/7068-pater-afes-aftois-ou-gar-oidasi-ti-poiousi-louk-23-34-grafei-i-xrysoula-lygkoni