Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος μιλώντας σήμερα το μεσημέρι ενώπιον των Προκαθημένων εννέα Ορθοδόξων Εκκλησιών, με την ευκαιρία των 70ων γενεθλίων του (!!!!!!!!!!!!!!!!!!)....

ΡΩΣΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥΟ Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος μιλώντας σήμερα  το μεσημέρι ενώπιον των Προκαθημένων εννέα Ορθοδόξων Εκκλησιών, με την ευκαιρία των 70ων γενεθλίων του, απέρριψε την κατηγορία εθνοφυλετισμού σε βάρος της Ρωσικής Εκκλησίας, που δέχθηκε λόγω της απόφασής να μην συμμετάσχει στη σύνοδο της Κρήτης.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας κατέστησε σαφές  ότι η κυριότερη επιδίωξη της Ρωσικής Εκκλησίας είναι η διατήρηση της  πανορθόδοξης  ενότητας και αυτό προϋποθέτει τον σεβασμό απέναντι στη στάση των  Εκκλησιών, που διαφωνούσαν με ορισμένες πτυχές της διοργάνωσης της συνόδου.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπενθύμισε ότι η Ρωσική Εκκλησία στο παρελθόν συμμετείχε  σε όλες τις προσυνοδικές συναντήσεις, κάτι που επιδεικνύει ότι «η επίτευξη της ομόνοιας για διάφορα  θέματα χρειάζεται ιδιαίτερες προσπάθειες και προϋποθέτει ισότιμο σεβασμό έναντι όλων των μελών της ορθόδοξης οικογένειας μας».
Στη συνέχεια όμως τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να είναι ενιαία, παραδειγματίζοντας την εκπροσώπηση όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Μόσχα: "Η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να είναι ενιαία παρά τις μεμονωμένες διαφωνίες που δημιουργούνται κατά καιρούς. Το γεγονός ότι  σήμερα έχουν παρευρεθεί εδώ οι αγαπητοί μου συνάδελφοι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες όλων των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, το γεγονός που σήμερα κοινωνούμε από ένα ποτήριο επιδεικνύοντας ένα σώμα εν Χριστώ, αποτελεί μια λαμπρά επιβεβαίωση αυτής της ενότητας.  "
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας παραδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη για τη Ρωσική Εκκλησία, αλλά «ήταν πλήρως δικαιολογημένη, καθώς συνειδητοποιούσαμε σαφώς ότι η Σύνοδος, με απουσία έστω και μιας Κατά Τόπον Εκκλησίας, δε θα μπορέσει να επιτύχει τον κυριότερο στόχο της, που ήταν να επιδείξει στον κόσμο με αισθητό τρόπο την ενότητα της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.»
Στους εορτασμούς με την ευκαιρία των γενεθλίων του Ρώσου Πατριάρχη παρευρέθησαν, ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’, ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιερουσαλήμ κ.κ. Θεόφιλος Γ’, ο Μακαριότατος Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’, ο Αγιότατος Πατριάρχης Σερβίας κ. κ. Ειρηναίος, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, ο Μακαριότατος Μητροπολίτης της Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, ο Μακαριότατος Μητροπολίτης της Πολωνίας κ. κ. Σάββας, ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. κ. Ροστισλάβ, και ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Αμερικής Τύχων.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ελληνική Εκκλησία εκπροσωπήθηκαν από αντιπροσωπείες υπό τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και υπό τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο.