Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

[...] «εκτός από την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν άλλες εκκλησίες, αλλά μόνο αιρέσεις και σχίσματα, και το να ονομάζονται ‘’εκκλησίες’’ είναι θεολογικό, δογματικό και κανονικό λάθος» (Πατριαρχείο Βουλγαρίας ).




Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ


Πολλοί είναι εκείνοι που βιάστηκαν να αποδώσουν σε πολιτικούς και εσωτερικούς ή εθνοφυλετικούς λόγους, τη μη συμμετοχή του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κολυμπάρι της Κρήτης. Μια βιασύνη που δυστυχώς δεν έχει μόνο το χρονικό χαρακτηριστικό.

 Ακόμη εξακολουθεί ο λυπηρός απόηχος περί εθνοφυλετισμού, παρά την αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ότι «εκτός από την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν άλλες εκκλησίες, αλλά μόνο αιρέσεις και σχίσματα, και το να ονομάζονται ‘’εκκλησίες’’ είναι θεολογικό, δογματικό και κανονικό λάθος».
Μη λησμονούμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας επιμένει να είναι εκτός του Π.Σ.Ε., από το οποίο έχει αποχωρήσει από το έτος 1998. Στο κείμενο ‘’Η σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο’’, ως γνωστό γίνεται αναφορά τόσο στο Π.Σ.Ε., όσο και στη «Δήλωση του Τορόντο», γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα επιπρόθετο λόγο για να εκφράσει την επίσημη διαχρονική στάση της για το Π.Σ.Ε. Και φυσικά οι λόγοι δεν είναι εθνοφυλετικοί ούτε πολιτικοί αλλ’ ούτε και εσωτερικοί.
Όσοι βιάζονται να αποδώσουν σε αλλότριους λόγους, το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν παρευρέθηκε στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κολυμπάρι της Κρήτης αγνοούν την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Βουλγαρίας www.bg-patriarshia.bg, ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2016. Η βιασύνη λοιπόν να αποδωθούν αλλότριοι λόγοι στο ότι δεν παρευρέθηκε στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κολυμπάρι της Κρήτης, μειώνουν τόσο την Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, όσο και τον σεπτό Προκαθήμενό της.
Στην ανακοίνωση αυτή γινόταν αναφορά ότι το κείμενο ‘’Η σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο’’, της Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης, προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις, γιατί αναφέρει φανερά τον όρο ‘’εκκλησίες’’ για τις διάφορες αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαιοκαθολικών (Παπικών), Προτεσταντών και Αντιχαλκηδονίων. Η δικαιολόγηση αυτή σαφώς δεν παραπέμπει σε εθνοφυλετικούς και άλλους λόγους. Ξεκάθαρα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας πρόταξε τη θέση της από θεολογική, δογματική και κανονική άποψη, χωρίς κανένα ίχνος εθνοφυλετισμού.
Κατά την 21 Απριλίου 2016 η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, επεσήμανε ότι είναι εκτός του Π.Σ.Ε., γιατί δεν μπορεί να είναι μέλος ενός οργανισμού στον οποίο θα θεωρείται ‘’ως μια εκ των πολλών ή ως κλάδος της Μίας Εκκλησίας, που ψάχνει και αγωνίζεται για την πραγμάτωσή της στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών’’, δεν αφήνει περιθώρια τέτοιας παρερμηνείας, για τη στάση της στην αναφορά στο Π.Σ.Ε. Αυτό φυσικά απαντά και στην αναφορά της Δήλωσης του Τορόντο (Παρ. 19 στο κείμενο ‘’Η σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο’’). Αναμένομε λοιπόν την επίσημη ανακοίνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας και πιστεύομε ότι θα είναι ανάλογη των ανακοινώσεων που προηγήθηκαν.