Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Ο Πάπας Φραγκίσκος, δήλωσε ότι (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ) η απαγόρευση της χειροτονίας γυναικών δεν είναι δόγμα, αλλά αντικείμενο έρευνας!

 

«Λειτουργία» για τον εορτασμό της εικοστής επετείου της ιεροσύνης των γυναικών στην Εκκλησία της Αγγλίας. Φωτογραφία: jesus-portal.ru


Πάπας: Απαγόρευση χειροτονίας των γυναικών σε ιερείς δεν είναι δόγμα


Σύμφωνα με τον πάπα, η πιθανότητα ιεροσύνης γυναικών θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, απαντώντας σε ερώτηση πέντε καρδιναλίων της Ρ/Καθ. Εκκλησίας σχετικά με τη δυνατότητα γυναικείας ιεροσύνης, δήλωσε ότι η απαγόρευση της χειροτονίας γυναικών δεν είναι δόγμα, αλλά αντικείμενο έρευνας, αναφέρει το vaticannews.va.

Οι καρδινάλιοι έγραψαν επιστολή στον πάπα στην οποία εξέφραζαν τις «αμφιβολίες» τους για ορισμένα δογματικά ζητήματα της Καθολικής Εκκλησίας.

Ρώτησαν τον πάπα εάν η διδασκαλία του Ιωάννη Παύλου Β´, που εκφράζεται στο κείμενο «Ordinatio sacerdotalis», το οποίο «καθορίζει οριστικά ως αλήθεια την αδυναμία χειροτονίας γυναικών στην ιεροσύνη, έτσι ώστε αυτή η διδασκαλία να μην υπόκειται πλέον σε αλλαγές ή ελεύθερη συζήτηση από ποιμένες και θεολόγους».

Στην απάντησή του, ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει ότι «όταν ο Ιωάννης Παύλος Β´ είπε ότι πρέπει να επιβεβαιώσουμε "οριστικά" την αδυναμία χειροτονίας των γυναικών στην ιεροσύνη, σε καμία περίπτωση δεν δυσφήμησε τις γυναίκες ούτε έδωσε υπέρτατη εξουσία στους άνδρες».

Εξηγώντας ότι «όταν μιλάμε για ιερατική εξουσία, βρισκόμαστε στη σφαίρα της λειτουργίας και όχι της αξιοπρέπειας και της αγιότητας», ο πάπας έγραψε ότι, σύμφωνα με τον προκάτοχό του Ιωάννη Παύλο Β´, «αν το ιερατικό λειτούργημα είναι "ιεραρχικό", δεν πρέπει δεν νοείται ως μορφή κυριαρχίας, αλλά "κατευθύνεται εξ ολοκλήρου προς την αγιότητα των μελών του Χριστού"».

«Από την άλλη πλευρά, για να είμαστε αυστηροί, ας αναγνωρίσουμε ότι μια σαφής και έγκυρη διδασκαλία για την ακριβή φύση της "τελικής επιβεβαίωσης" δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως», γράφει περαιτέρω ο Πάπας για το ζήτημα του γυναικείου ιερατείου.

Κατά τη γνώμη του, η απαγόρευσή του «δεν είναι δογματικός ορισμός, ωστόσο, όλοι θα πρέπει να τον τηρούν».

«Κανείς δεν μπορεί να το αντικρούσει δημόσια, και ωστόσο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, όπως συμβαίνει με την εγκυρότητα των χειροτονιών στην Αγγλικανική Εκκλησία», έγραψε ο Πάπας.

Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι ο επικεφαλής των επισκόπων της Ρ/Καθ. Εκκλησίας της Γερμανίας είπε ότι οι γκέι έχουν το δικαίωμα να είναι ιερείς.


https://spzh.news/gr/news/76271-papa-zajavil-chto-zapret-na-rukopolozhenie-zhenshchin-v-svjashchenniki-ne-dohmat