Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (Αφιέρωμα στους νέους και στους άνεργους)






ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑ  ΚΑΙ  ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
(Αφιέρωμα στους νέους και στους άνεργους)


«Διὰ τοῦτο λέγω ὑμῖν, μὴ μεριμνᾶτε τῇ ψυχῇ ὑμῶν τί φάγητε καὶ τί πίητε, μηδὲ τῷ σώματι ὑμῶν τί ἐνδύσησθε· οὐχὶ ἡ ψυχὴ πλεῖόν ἐστι τῆς τροφῆς καὶ τὸ σῶμα τοῦ ἐνδύματος;  26 ἐμβλέψατε εἰς τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ, ὅτι οὐ σπείρουσιν οὐδὲ θερίζουσιν οὐδὲ συνάγουσιν εἰς ἀποθήκας, καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος τρέφει αὐτά· οὐχ ὑμεῖς μᾶλλον διαφέρετε αὐτῶν;  (Ματθ. 6, 25-26)

Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΟΥ ‘’ΔΕΝΤΡΟΥ’’

  Ο Πλάτων ονομάζει τον άνθρωπο δέντρο
 
Αγαπητοί φίλοι,

Μπορεί η γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών να ομιλείται από τους περισσότερους ανθρώπους των ημερών μας αλλά η γλώσσα του Ε.Π., δηλαδή του Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι για τους περισσοτέρους άγνωστη. Αν ο Πλάτων ονομάζει τον άνθρωπο δέντρο καλόν είναι να έχουμε  κατά νου α) την καρποφορία του, δηλαδή τη συλλογή πτυχίων και μεταπτυχιακών και άλλων πιστοποιημένων σεμιναρίων από τους νέους μας και β) τις πιθανότητες πρόσληψης -κερδοφορίας τους  μέσα από νόμιμη εργασία μερικής ή πλήρης απασχόλησης αλλά και έργου (εργολαβίας)…  
Μία ακόμη γλώσσα επικοινωνίας που σχετίζεται άμεσα με τους καρπούς και εν γένει με τα προϊόντα αλλά και με την έννοια της κερδοφορίας  διά του εμπορίου είναι η γραμμική - αριθμητική γλώσσα, το γνωστό ΜΠΑΡΚΟΟΥΝΤ (αγγλ. Barcode) ή αλλιώς ραβδοκώδικας. Η ‘’οπτική αναγνώριση’’ του προϊόντος, η αντίληψη-εντόπιση και η αναγνώριση του ‘’καρπού’’ και του ''δέντρου'' είναι αποκλειστική υπόθεση των υπολογιστών που υπολογίζουν με ακρίβεια τα περί οικονομίας (αγορά προϊόντων-αγορά εργασίας)! Υπολογίζουν χάρη της  ειδικής  αυτής ‘’γλώσσας’’ την αξία του προϊόντος, τη χώρα προέλευσής της, την προσφορά και την ζήτηση του προϊόντος σε πραγματικό χρόνο ώστε να υπάρχει χρόνος για νέα παραγωγή και παραγγελίες. Αυτό συνεπάγεται: ράφια με καρπούς και ταμεία που ανοίγουν και  κλείνουν με κέρδη… Ενδιαφέρον στη λέξη ραβδοκώδικας αποκτά το δεύτερο συνθετικό της λέξης, ο κώδικας (λατιν. Codex ή condex), που εκτός από  την ‘’κρυπτογραφία’’ (με αριθμούς, γράμματα, λέξεις, ή σύνθετα ή με αλγορίθμους για κρυπτογράφηση κειμένων), σχετίζεται γενικά «με κάθε συλλογή νομοθεσίας που αναφέρεται σε ίδιο κλάδο δικαίου π.χ. Ποινικός Κώδικας Αστικός Κώδικας, Αλιευτικός κώδικας κ.λπ. Σημειώνεται ότι τα αρχαιότερα κείμενα των ευαγγελίων αποτελούν κώδικες»[1]…


Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 

«Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεό όψονται»  (Ματθ. 5,8)

Αν η ‘’οπτική αναγνώριση’’ είναι ο νέος υπολογίσιμος τρόπος αναγνώρισης των καρπών των προϊόντων αλλά σύντομα και όλων των ανθρώπων που το επιθυμούν (λόγω τσιπαρίσματος), ο Ματθαίος γράφει ότι «Ο λύχνος του σώματος είναι ο οφθαλμός» (Ματθ. 6,22). Ο οφθαλμός που είναι το φως του σώματος, λέγει ο Κύριος,  πρέπει να είναι απλός και αφιλάργυρος γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να υποδουλουθούμε στους "επίγειους θησαυρούς" και έπειτα να καταφρονήσουμε την αγία πίστη Του, Τον ίδιο τον Κύριο που είναι το "φως του κόσμου"! «Και σεις δεν είναι δυνατόν να υπηρετήτε τον Θεόν και τον πλούτον' ή θα αγαπήσετε τον Θεόν και θα περιφρονήσετε τους επιγείους θησαυρούς ή θα υποδουλωθήτε εις αυτούς και θα καταφρονήσετε τον Θεόν» (Ματθ. 6, 24). Οι καρποί λοιπόν των φυσικών δέντρων αλλά κυρίως των ανθρώπων με τα ποικίλα σύγχρονα τεχνολογικά προϊόντα τους δεν θα πρέπει να κλέβουν τον νου μας από τα ουράνια... «Μη θησαυρίζετε δια τον εαυτόν σας θησαυρούς εις την γην, όπου ο σκόρος και η σαπίλα τους καταστρέφουν και όπου οι κλέπται κάνουν διάρρηξιν και τους κλέβουν, αλλά θησαυρίζετε δια τον εαυτό σας θησαυρούς εις τον ουρανόν, όπου ούτε σκόρος ούτε σαπίλα τους καταστρέφει και όπου κλέπται δεν κάνουν διάρρηξιν και κλέβουν. Διότι όπου είναι ο θησαυρός σου, εκεί είναι και η καρδιά σου» (Ματθ. 6, 19-21)
  Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας που αποτελεί το σώμα του Χριστού (το οποίο αποτελούν εξ ίσου οι κληρικοί όλων των βαθμίδων μαζί με τους απλούς λαϊκούς), ο κώδικας των Ευαγγελίων και των Ορθόδοξων Οικουμενικών Συνόδων συνθέτει  εν Αγίω Πνεύματι τον "οφθαλμό" μας που βλέπει τη μόνιμη παρουσία του Υιού του Θεού επί της γης και εν τη Εκκλησία Του, την Ορθόδοξη Εκκλησία μας! Η μοναδική ή καλύτερα η «Μία Αγία και Μεγάλη» νομοθετική συλλογή και εργαλειοθήκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας φωτίζει, και θα φωτίζει το σώμα των βαπτισμένων το «εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών»,  μέσα στη σκοτεινή κωδικοηλεκτρονική εποχή μας με τους μυστικούς - χάρη ειρήνης και ασφάλειας - «προσωπικούς κωδικούς» της, τύπου ηλεκτρονικής φυλακής, που προσφέρει ελεύθερα στον καθένα που θα θελήσει να συνδεθεί μόνιμα με τα ΤΣΙΠ! 
Στην εποχή της ανεργίας όπου η καταθλιπτική αεργία σκοτίζει το φως του νου, ο Ματθαίος απαντά στα παιδιά της Εκκλησίας που βγαίνουν στην αγορά εργασίας και θέλουν να σκέφτονται με «νουν Χριστού» και να ομιλούν εν έτη 2017 με την γλώσσα Του, την γλώσσα της Εκκλησίας Του, την γλώσσα των αγίων Πατέρων του και οικουμενικών διδασκάλων Του! «(25) Γι’ αυτό σας λέγω: μη μεριμνάτε για τη ζωή σας, τι θα φάτε ή τι θα πιείτε, μήτε για το σώμα σας τι θα ντυθείτε. Η ζωή δεν είναι πιο πολύ από την τροφή και το σώμα από το ένδυμα;  (26). Παρατηρήστε τα πετεινά του ουρανού, γιατί δεν σπέρνουν ούτε θερίζουν ούτε συνάγουν σε αποθήκες, και όμως ο Πατέρας σας ο ουράνιος τα τρέφει. Εσείς δεν διαφέρετε περισσότερο από αυτά; ….   Μη λοιπόν μεριμνήσετε λέγοντας: “Τι θα φάμε”; ή “Τι θα πιούμε”; ή “Τι θα ντυθούμε”; (32). Γιατί όλα αυτά τα επιζητούν οι εθνικοί. Ξέρει βέβαια ο Πατέρας σας ο ουράνιος ότι χρειάζεστε όλα αυτά. (33). Αλλά ζητάτε πρώτα τη βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη του και όλα αυτά θα σας προστεθούν (34). Μη λοιπόν μεριμνήσετε για το αύριο, γιατί το αύριο θα μεριμνήσει για τον εαυτό του. Αρκετή για την ημέρα η κακοπάθειά της» (Ματθ. 6, 25- 34)...


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Στις 24 του μηνός Ιουνίου 2017 όπως γνωρίζετε, διοργανώθηκε από την Εστία Πατερικών Μελετών και την Ενωμένη Ρωμιοσύνη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.), υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ με θέμα: «Κατάργηση Μετρητῶν - τέλος τῆς ἐλευθερίας. Ὁδεύοντας πρός τόν ὁλοκληρωτισμό»! Οι εκεί ομιλητές που  γνωρίζουν άριστα τη γλώσσα του «οικονομικού αποκλεισμού» μίλησαν  για το πολυπόθητο κέρδος όλων των σχεδιαστών της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας αλλά και το πολυπόθητο τέλος«Ὁ Μητροπολίτης στήν ἐναρκτήρια ὁμιλία του [μετά από προσευχή] τόνισε ὅτι ἀπό τόν Μεγάλο Ἀδελφό τῆς Νέας Τάξης ἐπιχειρεῖται ἡ καταπάτηση τῆς ἰδιωτικότητος καί ἡ καταστρατήγηση τῆς θεοσδότου ἐλευθερίας τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου. Ἡ ἀχρήματη κοινωνία εἶναι μέθοδος ἀσφυκτικοῦ ἐλέγχου καί καταδυνάστευσης τοῦ ἀνθρώπου. Ἀπαιτεῖται, κατέληξε, ἀπ᾿ ὅλους δυναμική ἀντίσταση, νήψη, ἐγρήγορση καί ὀρθόδοξη ὁμολογία. Σε ένα πάλι  από τα τέσσερα πορίσματα της ημερίδος διαβάζουμε: «Δέν ἦταν δυνατόν νά φθάσουν σ’ αὐτό τό πολυπόθητο τέλος, ἄν δέν τούς εἶχε φυτέψει στό μυαλό τους ὁ Διάβολος τό σχέδιο τοῦ οἰκονομικοῦ ἀποκλεισμοῦ ὅλων τῶν ἀνθρώπων, πρᾶγμα πού σήμερα διερχόμαστε.  Τά capital controls ἀπετέλεσαν τήν κορυφαία μέχρι σήμερα ἔκφραση τῆς οἰκονομικῆς καταπιέσεως. Ἕπεται ἡ γενίκευση τῶν καρτῶν σ’ ὅλες τίς συναλλαγές καί τό τσιπάρισμα μαζί μέ τό σφράγισμα τοῦ Ἀντιχρίστου…» [2].
Αλήθεια, αυτήν την γλώσσα την ομιλείς; Αν πάλι ψάχνεις για δουλειά και δεν βρίσκεις ή βρίσκεις αλλά δεν χορταίνεις και ζητάς να χορτάσεις από τα ‘’χαρούπια’’ της τεχνολογίας, γιατί δεν εργάζεσαι για τον Κύριο έστω την 11 ώρα!  


Μετά τιμής


[2] Πορίσματα ἡμερίδος Κατάργηση Μετρητῶν - τέλος τῆς ἐλευθερίας. Ὁδεύοντας πρός τόν ὁλοκληρωτισμό.