Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Η (ΕΦΗΜΕΡΗ) «Εφημερίδα των συντακτών» βάλλει εναντίον της Υπουργού Παιδείας για το κάλεσμα σε διάλογο με την Εκκλησία



Η «Εφημερίδα των συντακτών» βάλλει εναντίον της Υπουργού Παιδείας για το κάλεσμα σε διάλογο με την Εκκλησία


Με ένα άρθρο γεμάτο ειρωνεία περιγράφει η «Εφημερίδα των συντακτών» την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Παιδείας. Θέτοντας τίτλο «Με τη βοήθεια της... Εκκλησίας» αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας υπουργού Παιδείας; Πολλές, μπορούμε να υποθέσουμε. Η ίδια, όμως, την μέρα ανάληψης των καθηκόντων της επέλεξε για μία και μόνη να είναι ξεκάθαρη. Για τη σχέση της με την Εκκλησία.
Τόνισε πως θέλει να κάνει μια «διακριτή αναφορά στα θρησκεύματα», απευθύνοντας γενικό κάλεσμα στο σύνολο της ελληνικής Εκκλησίας: «Καλώ όλους τους ιεράρχες, τους ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας και να καταθέσουν τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, να είναι σε έναν ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο».
Δεν εξηγείται εύκολα, αλλά σίγουρα έχει το νόημά της η αγωνία της κ. Κεραμέως για τη θρησκευτική ελευθερία και την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης στη χώρα μας.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Και σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε όλες αυτές τις επιταγές».
Η προτεραιότητά της
Είναι προφανές πως η κ. Κεραμέως όχι μόνο δείχνει την προτεραιότητά της στο θρήσκευμα, αλλά βλέπει και κινδύνους. Θα τους εξηγήσει, ελπίζουμε. Οπως και τις υπόλοιπες προτεραιότητές της, τις οποίες παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις. Καμία αγωνία εδώ. Καμία κουβέντα. Ούτε για τα αμιγώς εκπαιδευτικά, ούτε καν για τα επείγοντα, όπως το άνοιγμα των σχολείων.
Με τούτα και με κείνα, η υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. κατάφερε κι έκανε εντύπωση. Ηταν πολύ δύσκολο να θυμηθούμε αν, κατά τη Mεταπολίτευση, υπήρξαν υπουργοί οι οποίοι από την τελετή κιόλας της παραλαβής των καθηκόντων τους ζήτησαν τη βοήθεια της Εκκλησίας...».
Δεν εκπλήσσουν οι δημοσιογράφοι της «Εφημερίδας των συντακτών». Γνωστοί υπέρμαχοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολέμιοι του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών. Παρείχαν πλούσια φιλοξενία στους θεολόγους του ΚΑΙΡΟΥ και τους συντάκτες των νέων Προγραμμάτων Σπουδών προπαγανδίζοντας υπέρ των «νέων Θρησκευτικών». Ακόμη και όταν το ΣτΕ ακύρωσε τα «νέα Θρησκευτικά» εκείνοι πρώτοι έσπευσαν να προβάλουν την άποψη της μειοψηφίας των δικαστών του ΣτΕ που διαφώνησαν με την απόφαση της Ολομέλειας!
Θα συμφωνήσουμε με την εφημερίδα ότι «σίγουρα έχει το νόημά της η αγωνία της κ. Κεραμέως για τη θρησκευτική ελευθερία και την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης στη χώρα μας» με δεδομένη μάλιστα τη θέση της Υπουργού κατά το παρελθόν ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά πρέπει να εφαρμοστούν.
Οι συντάκτες της «ΕφΣυν» στο μεταξύ μπορούν να ετοιμάζουν τους βαρύγδουπους τίτλους για «επιστροφή στον Μεσαίωνα» και «ακραίο συντηρητισμό» μόλις η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ γίνει πράξη από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.