Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

«ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ»

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΠΑΝ: η αγάπη μας, ιδιαίτερα προς το πρόσωπο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, παραμένει αδιάπτωτη και αδόλωτη.

Ὁ π. Αὐγουστῖνος ἔλεγε: «ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ». Ὁποιος δὲν λέει τὴν ἀλήθεια σ᾽αὐτόν ποὺ ἀμαρτάνει καὶ τὸν κολακεύει, εἶναι ἀπατεῶνας καὶ δὲν τὸν ἀγαπᾶ. (https://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=50786)

Παρέμβαση από Ιεράρχες της Κύπρου για το Ουκρανικό

Παρέμβαση από Ιεράρχες της Κύπρου για το Ουκρανικό


Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Κύκκου κ. Νικηφόρος και Ταμασού κ. Ησαΐας σχετικά με δημοσιεύματα που σχετίζονται με τοποθετήσεις τους στο ζήτημα της Ουκρανικής αυτοκεφαλίας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που μας εστάλη, οι τρεις Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου ξεκαθαρίζουν τη θέση τους σχετικά με τα δημοσιεύματα που τους στοχοποιούν και τονίζουν ότι μοναδική τους μέριμνα είναι η ενότητα της Εκκλησίας.
Διαβάστε την ανακοίνωση    
Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία έχουν σχέση με τις τοποθετήσεις μας, εξαιτίας του ζητήματος, το οποίο προέκυψε, λόγω της εκχώρησης του Τόμου Αυτοκεφαλίας από μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ένα ζήτημα το οποίο εξακολουθεί να προκαλεί πρόβλημα στην καθόλου Ορθόδοξη Εκκλησία, ανακοινώνουμε, από κοινού, τα ακόλουθα:
1. Τα υπό αναφορά δημοσιεύματα, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε, ότι, ως προς το περιεχόμενό τους, είναι αναληθή, ανυπόστατα, δυσφημιστικά και ψευδή, παραποιούν και διαστρεβλώνουν την αλήθεια, σε ό,τι αφορά στις θέσεις μας στο υπόψη ζήτημα, και γράφονται για αλλότριο σκοπό, κακόβουλα, με στόχο τη σπίλωση και υπόσκαψη του προσώπου και του ρόλου μας, ως Επισκόπων, με συνέπεια την παραπληροφόρηση και τον σκανδαλισμό των μελών της Εκκλησίας.
2. Ως Επίσκοποι της Εκκλησίας του Χριστού, έχομε συνείδηση της αποστολής μας και μας ενδιαφέρει, όπως και μας προβληματίζει, επί του προκειμένου, η ενότητα της Εκκλησίας, η οποία, εξαιτίας του Ουκρανικού Ζητήματος, ευρίσκεται αντιμέτωπη με ένα διαφαινόμενο και επαπειλούμενο σχίσμα, μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και για το οποίο έγκαιρα προειδοποιήσαμε.
3. Εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη, ότι η εκχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία όφειλε να ερείδεται στην εκκλησιαστική τάξη και πράξη και να είναι σύμμορφη με τους ιερούς Κανόνες και την παράδοση της Εκκλησίας. Θέση και εισήγησή μας είναι, ότι η εκκλησιαστική αυτή ευταξία είναι η μόνη, η οποία μπορεί να λύσει το προκύψαν ζήτημα και να αποσοβήσει τον κίνδυνο του σχίσματος, το οποίο, σημειωτέον, ούτε και το αίμα του μαρτυρίου αμνηστεύει τους υπαιτίους του, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο.
4. Σε ό,τι αφορά στη θέση μας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θέλομε και δημόσια να δηλώσομε και να καταθέσομε, ότι εξακολουθούμε να αναγνωρίζομε και να σεβόμαστε τον Θεσμό και τον ιστορικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ότι η αγάπη μας, ιδιαίτερα προς το πρόσωπο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, παραμένει αδιάπτωτη και αδόλωτη.
5. Τέλος, καλούμε πατρικά τους συντάκτες των εν λόγω δημοσιευμάτων να κατανοήσουν το ολίσθημά τους, να αναγνωρίσουν τη ζημιά, την οποία προκάλεσαν στο ποίμνιο της Εκκλησίας και, ανασκευάζοντας τα όσα ανυπόστατα δημοσίευσαν, να αποκαταστήσουν, αφού έλθουν σε συνεννόηση με τους νομικούς μας συμβούλους, σε γραπτή αναφορά τους την όλη αλήθεια.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει για μας άλλη επιλογή από την καταφυγή στη Δικαιοσύνη.