Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες: Απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου – Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή.

Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες: Ουσιαστικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο.

Ο μπλε φάκελος της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων


Λόγω των έκτακτων περιστατικών στη Χαλκιδική, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναβάλλεται.
Χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κ.Κεραμέως έλαβε (όπως και οι υπόλοιποι υπουργοί) τον φάκελο με τις Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες για την παιδεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ESOS.gr ο φάκελος περιλαμβάνει:
Στόχοι
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο
Ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από λύση ανάγκης για λίγους, σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς.
Ανώτατη Εκπαίδευση: Για ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες
Απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου – Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή.
Έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων πληροφορικής και ξένων γλωσσών.
Ουσιαστικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο.

Ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων
Ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ενίσχυση ειδικής αγωγής.
Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων.
Κατάργηση του Ασύλου ανομίας και πραγματική προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Οι προτεραιότητες και ο διάλογος με την Εκκλησία
Η κ. Κεραμέως αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της την επόμενη εβδομάδα.
«Δεν σκοπεύω να αναφερθώ σήμερα (9 Ιουλίου) στις επιμέρους παραμέτρους του. Θα έχουμε την ευκαιρία στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων την ερχόμενη εβδομάδα να αναφερθούμε αναλυτικά στους στόχους και τις προθέσεις του Υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Και θα δρούμε πάντοτε μετά από λεπτομερή σχεδιασμό και ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:
«Μία διακριτή αναφορά στα Θρησκεύματα. Ο Συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία, και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του Κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Και σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε όλες αυτές τις επιταγές. Σε αυτή την αποστολή, καλώ όλους τους Ιεράρχες, τους Ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας και να καταθέσουν τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, να είναι σε έναν ανοιχτό διάλογο με το Υπουργείο» τόνισε χαρακτηριστικά.