Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Ποιος θα αξιολογήσει την Κεραμέως;;;

 


Ποιος θα αξιολογήσει την Κεραμέως;;;

Με αφορμή το σχόλιο ενός φίλου σχετικά με το φετινό μήνυμα της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, επισημαίνουμε τα ακόλουθα, ενόψει και της περιβόητης αξιολόγησης των εκπαιδευτικών:

«30-01-23 Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Αγαπητοί μας μαθητές, αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη τριών Αγίων, προστατών των μαθητών και των γραμμάτων: του Βασιλείου του Μέγα, του Γρηγορίου Ναζιανζηνού του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου»*.

*https://www.minedu.gov.gr/news/54464-30-01-23-minyma-tis-ypourgoy-paideias-kai-thriskevmaton-nikis-kerameos-gia-tin-eorti-ton-trion-ierarxon (οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Επειδή, όπως φαίνεται, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, απαιτούν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, -έχοντας, μάλιστα, υψώσει τους τόνους απειλητικά- θαρρείς και απευθύνονται σε δούλους, θα θέλαμε να προτείνουμε την αντίστροφη διαδικασία. Την αξιολόγηση της υπουργού από τους εκπαιδευτικούς, υπενθυμίζοντας απλά τα τραγικά λάθη της, όσον αφορά το φετινό μήνυμά της για την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

 

1) «Βασιλείου του Μέγα» αντί του ορθού: "Βασιλείου του Μεγάλου". 

 

Πτώση

Ενικός

Πληθυντικός

Ονομαστική

μέγας

μεγάλη

μέγα

μεγάλοι

μεγάλαι

μεγάλα

Γενική

μεγάλου

μεγάλης

μεγάλου

μεγάλων

μεγάλων

μεγάλων

Δοτική

μεγάλῳ

μεγάλῃ

μεγάλῳ

μεγάλοις

μεγάλαις

μεγάλοις

Αιτιατική

μέγαν

μεγάλην

μέγα

μεγάλους

μεγάλας

μεγάλα

Κλητική

μεγάλε, μέγας*

μεγάλη

μέγα

μεγάλοι

μεγάλαι

μεγάλα

Δυικός

Αρσενικό Ουδέτερο

Θηλυκό

Ονομαστική-Αιτιατική-Κλητική

μεγάλω

Μεγάλα

Γενική-Δοτική

μεγάλοιν

Μεγάλαιν

* Η κλητική ενικού, μεγάλε και μέγας §311 - Smyth, Herbert Weir (1920) A Greek grammar for colleges. (Ελληνική [αρχαία] γραμματική για τα κολλέγια). (στα αγγλικά) Νέα Υόρκη: American Book Company
Οι ελληνικές σχολικές γραμματικές δίνουν κλητική
 μεγάλε και μέγα**

**https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82


2) «
Γρηγορίου Ναζιανζηνού του Θεολόγου».  Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στην κ.Κεραμέως, ότι σε τρεις Αγίους απέδωσε η Εκκλησία το προσωνύμιο του Θεολόγου. Στον Ευαγγελιστή, άγιο Ιωάννη, στον άγιο Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, και στον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο (διατηρούμε το τελικό ν). Συνεπώς, ή θα έπρεπε να αποκαλέσει τον άγιο Γρηγόριο ως Ναζιανζηνό  (λόγω του τόπου καταγωγής του) ή ως Θεολόγο. Και με τα δύο, χωρίς τη χρήση του διαζευκτικού συνδέσμου (ή), φανερώνει την πλήρη σσχετοσύνη της ως προς τη Θεολογία. Για αυτό, προφανώς, κατάργησε και την αργία για την εορτή των Τριών Ιεραρχών από το 2020...

 

Καλή αξιολόγηση!

 

Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης