Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

«ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ»;

                                                                  




                                                            «ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ»;

 

ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ, ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ 1ου,  2ου, ΚΑΙ 3ου ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

 

Χθες, 1 Μαρτίου 2023,ημέρα Τετάρτη ακούσαμε σε βραδινό Δελτίο Ειδήσεων συλλυπητήρια μηνύματα πολλών εξεχουσών προσωπικοτήτων για το σιδηροδρομικό τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στην περιοχή των Τεμπών. Τότε, το αυτί μας κόλλησε σε μία φράση: «Αθώα θύματα».

Την επαύριον σε τοπική εφημερίδα της Πτολεμαΐδας («Διαφάνεια»- Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023) διαβάσαμε κήρυγμα του π. Αυγουστίνου Καντιώτη με τίτλο «Γυμνοί στην Παρέλασι;», ο οποίος συνοδεύονταν με τη ρήση του αποστόλου Παύλου προς Ρωμαίους: «Ὡς ἐν ἡμέρᾳ εὐσχημόνως περιπατήσωμεν, μὴ κώμοις καὶ μέθαις, μὴ κοίτας καὶ ἀσελγείαις, μὴ ἔριδι καὶ ζήλῳ, ἀλλ᾿ ἐνδύσασθε τὸν Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, καὶ τῆς σαρκὸς πρόνοιαν μὴ ποιεῖσθε εἰς ἐπιθυμίας» (Κεφ. 13, 13-14). 

Από την ανάγνωση του προπαρασκευαστικού Σαρακοστιανού λόγου του π. Αυγουστίνου, μας έκανε ζωηρή εντύπωση τόσο η εισαγωγή όσο και οι παρακάτω δύο "προειδοποιητικές" του προτάσεις:

«Σαν την μάνα μας, που μας αγαπά και πονάει για μας, και σαν καλός καπετάνιος –ο απόστολος Παύλος-, που θέλει να σώση τη ζωή μας από φοβερό ναυάγιο (σ.σ. Ατύχημα), μας φωνάζει. Βλέπει πως τις άγιες αυτές ημέρες, αντί να γινώμαστε πιο συνετοί, πιο σώφρονες, εμείς κοντεύουμε να χάσουμε την ανθρωπιά, τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας, να γίνουμε κτήνη και χειρότεροι από τα κτήνη, α λ λ ά   κ ι ν δ υ ν ε ύ ο υ μ ε  να χάσουμε και αυτή τη ζωή μας. Πόσο καλά θα ήταν, τις ημέρες αυτές του Τριωδίου οι Χριστιανοί να έτρεχαν όλοι στους ναούς, να ήταν όλοι κοντά στην Εκκλησία…»,

«Βλέπουμε όλοι τι λέει και τι κάνει ο κόσμος τις ημέρες αυτές της αποκριάς∙ ζη και κινείται μ’ ένα παράλογο, αλλόφρονα, ξέφρενο, αλλά και άκρως επικίνδυνο από κάθε πλευρά. Επιδίδεται σε ζωηρότητες, παρεκτροπές και τρέλλες, που κοστίζουν όχι μόνο σε χρήμα και σε υγεία σωματική, αλλά και συχνά σ τ ο ι χ ί ζ ο υ ν   τ η ν   α ρ τ ι μ έ λ ε ι α    κ α ι    α υ τ ή   τ η ν    α ν θ ρ ω π ί ν η    ζ ω ή. Δελτία ειδήσεων, αστυνομικά δελτία, περιοδικά και εφημερίδες, η κίνηση σε σταθμούς πρώτων βοηθειών και στα νοσοκομεία αλλά και σε γραφεία κηδειών, μαρτυρούν τη θραύσι και τις απώλειες που προκαλούνται σε ημέρες –υποτίθεται-ψυχαγωγίας και χαράς»!

 

«Για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων του δυστυχήματος προσευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης»

Ας έλθουμε όμως στους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές του χθεσινού Δελτίου Ειδήσεων που δήλωσαν την μεγάλη τους θλίψη για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, και ως τέτοιους εννοούμε τόσο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο όσο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, οι οποίοι εξέφρασαν με μήνυμά τους τη βαθύτατη οδύνη τους, «τη βαθιά τους θλίψη».

Ας δούμε εν συντομία το θεολογικό «βάθος» των δηλώσεών τους, πριν εκφράσουμε τη δική μας «βαθιά θλίψη», τόσο για τους εν λόγω κεκοιμημένους αδελφούς - συνανθρώπους μας (πιθανόν να μην είναι όλοι τους ορθόδοξοι Χριστιανοί. Είναι δε γνωστό, ότι σε ώρα (Προηγιασμένης) Θείας Λειτουργίας δεν δύναται ο Ιερεύς - Αρχιερέας να μνημονεύει ονόματα ετεροδόξων ή αλλοθρήσκων), όσο και για τους οικουμενιστές-φιλολατίνους ιεράρχες που άφησαν ανεξέταστα τα αίτια αυτής τη τραγωδίας (‘’«Αμαρτία αποτελεσθείσα αποκύει θάνατον» και «τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος» (Ιακ. 1, 15. Ρωμ. 6, 23)’’).

 

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφού εξέφρασε «τη βαθύτατη οδύνη του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στην περιοχή των Τεμπών, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν δεκάδες συνάνθρωποί μας», έπειτα στη 1η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής προσευχήθηκε όπως «ο Πανάγαθος Θεός αναπαύσει τις ψυχές (σ.σ. όλων ανεξαιρέτως) των θυμάτων και να ενισχύει τις οικογένειες τους, καθώς επίσης να βοηθήσει για την ταχεία αποκατάσταση της (σ.σ. σωματικής και ψυχικής) υγείας των τραυματιών». Επίσης, κατά την Θεία Λειτουργία προσευχήθηκε και «για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των δύο πολύνεκρων αυτοκινητικών δυστυχημάτων που συνέβησαν παλαιότερα στην ίδια περιοχή των Τεμπών» (δηλαδή για τους έξι κεκοιμημένους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, ηλικίας από 17-24 χρονών - συν του 68χρονου οδηγού του φορτηγού - που επέβαιναν σε λεωφορείο και που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στις 4 Οκτωβρίου 1999, καθώς και για τους είκοσι ένα μαθητές Α΄ Λυκείου που επέστρεφαν από εκδρομή στην Αθήνα στις 13 Απριλίου 2003, δηλαδή την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών εν μέσω Μεγάλης Τεσσαρακοστής).

 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος- Συλλυπητήριο μήνυμα

«"Ειλικρινά, δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω τη βαθύτατη οδύνη μου και την απέραντη θλίψη μου για το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, πολλούς μάλιστα ιδιαίτερα νέους στην ηλικία", είπε προσευχόμενος "την ανάπαυση των ψυχών των α θ ώ ω ν   θ υ μ ά τ ω ν".

"Εύχομαι και προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των α θ ώ ω ν   θ υ μ ά τ ω ν  και οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειές τους που θρηνούν τον αδόκητο χαμό τους", συνέχισε. "Ο Πανάγαθος Θεός να τους δίδει δύναμη και να τους προσφέρει την εξ ύψους παρηγορία. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Εκκλησία μας είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους σε τούτες τις δύσκολες στιγμές", κατέληξε.» [1].

Μετά από όσα διαβάσαμε διαπιστώνουμε δυστυχώς, ότι «Μεταπατέρες» που ομιλούν περί «αθώων θυμάτων», δεν αντιλαμβάνονται και δεν προσμετρούν την καθαρώς ψυχική και πνευματική βλάβη των τέκνων της Μητέρας Εκκλησίας μας που εν μέσω Μεγάλης Τεσσαρακοστής συμπεριφέρονται και ζουν όπως ακριβώς οι άθεοι και οι άπιστοί. Δυστυχώς, ουδένας λόγος περί ασφάλειας και προστασίας του πιστού λαού του Θεού (από τις παγίδες του ανθρωποκτόνου Διαβόλου). Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το «καλό» όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως και όχι των Ορθοδόξων. Αλλ΄ όμως, όχι εμείς αλλά ο λόγος του π. Αυγουστίνου είναι που ελέγχει αυτούς και τους αποδεικνύει «Μητριές» και «πονηρούς καπετάνιους».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που όπου σταθεί και σ’ όποιον «ιερό» ναό αιρετικών κι αν εισέλθει διατρανώνει ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι ‘’Μητέρα Εκκλησία’’, και ότι αυτός είναι ο "Καπετάνιος" Αυτής, ας ακούσει κι ας διδαχτεί: Τι κάνει η μητέρα όταν βλέπει το παιδί της να κινδυνεύει! Και τι κάνει ο καπετάνιος όταν στην πορεία του πλοίου διακρίνει βράχο μέσα στη θάλασσα!  

π. Αυγουστίνος: «Τι κάνει, αγαπητοί μου, η μητέρα όταν βλέπη το παιδί της να κινδυνεύει να πνιγή; Βάζει τις φωνές και καλεί να την βοηθήσουν για να σώση το παιδί της. Τι κάνει ο καπετάνιος όταν στην πορεία του πλοίου διακρίνη βράχο μέσα στη θάλασσα; Δίνει αμέσως διαταγή στους ναύτες και τους μηχανικούς να στρέψουν το καράβι, ώστε να μην πάση πάνω στο βράχο (σ.σ. του Οικουμενισμού, της ψευδοσυνόδου της Κρήτης, του Ουκρανικού ψευδεκεφάλου, των «Αδελφών  Εκκλησιών», του προσεχώς κοινού εορτασμού του Πάσχα μετά των αιρετικών Λατίνων, της «οικογενειακής αξιοπρέπειας» των ομοφυλοφίλων, κλπ. ) και ν’ αποφύγει το ναυάγιο. Ε, αυτό κάνει τώρα και ο απόστολος Παύλος στο σημερινό ανάγνωσμα…»

Και πάλι ο π. Αυγουστίνος (περί προστασίας των ορθοδόξων Χριστιανών) σημειώνει: «Απ’ όλα αυτά τα κακά και πολλά άλλα –αφήνω, δεν αναφέρω εδώ την καθαρώς ψυχική και πνευματική βλάβη, την οποία λίγοι δυστυχώς αντιλαμβάνονται – θα ήταν προστατευμένοι και απηλλαγμένοι οι Χριστιανοί, εάν τις ημέρες του κατανυκτικού Τριωδίου (σ.σ. και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής) έτρεχαν στους ναούς (σ.σ. και όχι σε γήπεδα, σε εκδρομές και σε ποικίλα «τριήμερα»), σύχναζαν στην Εκκλησία, και όχι σε ψυχοφθόρα κέντρα διασκεδάσεως».   

 

«Α θ ώ α   θ ύ μ α τ α»

Αγαπητοί εν θλίψη αδελφοί, όσοι περιμένετε την «Ανάσταση νεκρών σωμάτων» , ευχόμαστε και προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών των αγαπημένων σας. Εσείς καλύτερα από τον καθένα μας γνωρίζετε την πνευματική κατάσταση των ανθρώπων σας. Αν και όλοι μας είμεθα αμαρτωλοί και μπλεγμένοι στα δίχτυα του πονηρού, κλάψτε και ικετεύστε – δια μνημόσυνων - τον Φιλάνθρωπο Θεό ημών, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να συγχωρέσει την ασωτία αυτών. Αν όμως, οι αγαπημένοι σας ήσαν παιδιά συνετά της Εκκλησίας, τότε χαρείτε γιατί θεωρώ πως για μάρτυρες θα λογισθούν εν ημέρα Κρίσεως. Διότι, η γη αυτή ποτέ δεν σταμάτησε να ποτίζεται από «αίμα αθώων».

Και πάλι, «Είθε όλοι και όλες να είμαστε  τ ό τ ε  «ευσχημόνως» στην παρέλασι του Χριστού μας∙ αμήν» (π. Αυγουστίνος Καντιώτης, ο Ακρίτας)

 

Δημήτριος Β. Εμμανουήλ

Πτολεμαΐδα 2 Μαρτίου 2023