Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Ακονίζει τα νύχια του ο Οικουμενισμός! Το Βατικανό “μαγεύει” Φανάρι και Μόσχα

Ακονίζει τα νύχια του ο Οικουμενισμός! Το Βατικανό “μαγεύει” Φανάρι και Μόσχα

Του Μανώλη Κείου
Πριν από μερικές εβδομάδες γράφαμε πως έρχονται οικουμενιστικές εξελίξεις με τις πιέσεις Βαρθολομαίου και Φραγκίσκου στην κατεύθυνση της πλήρους ενότητας. Μάλιστα πρώτοι είχαμε αποκαλύψει πως το 2018 αναμένεται “καυτό” όσον αφορά στα οικουμενιστικά σχέδια μιας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μιλήσει για «Κοινή χριστιανική ατζέντα για το κοινό καλό» στο Βατικανό…
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης λοιπόν αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει σε ετήσιο συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βατικανό στις 24 και 26 Μαΐου με θέμα: «Νέες πολιτικές και νέες μορφές ζωής στην ψηφιακή εποχή».
Είναι σαφές λοιπόν πως το Βατικανό επιχειρεί τον στενότερο εναγκαλισμό του με το Φανάρι, κάτι που κάθε άλλο παρά απαρατήρητο έχει περάσει εσχάτως…
Μόνο που το Βατικανό αρέσκεται να παίζει σε διπλό ταμπλό και χθες ανακοίνωσε “την έναρξη μιας νέας φάσης των σχέσεων με το Πατριαρχείο Μόσχας”…
“Οι σχέσεις μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Αγίας Έδρας εισήλθαν σε μια νέα φάση”. Αυτήν την άποψη εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Vatican News την Κυριακή o αξιωματούχος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας ιερέας Iakinf Destivel.
Για το 2017 ο π. Iakinf Destivel είπε: «ήταν μια χρονιά γεμάτη από σημαντικά γεγονότα που ακολούθησαν τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Αβάνα το 2016». Το κύριο γεγονός του 2017, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η προσωρινή μεταφορά από την πόλη του Μπάρι στην Ιταλία των λειψάνων του Αγίου Νικολάου στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. «Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός», εξήγησε ο αξιωματούχος του Ποντιφικού Συμβουλίου.
“Ένας σημαντικός χώρος για τον οικουμενισμό είναι ο πολιτισμός”, είπε ακόμη, αναφέροντας δύο εκθέσεις από το Βατικανό στη Ρωσία. «Έχουμε την ίδια πίστη στον Χριστό και μια κατανόηση της εκκλησίας, αν και αυτό βρίσκει διαφορετικές εκφράσεις στους πολιτισμούς», συμπλήρωσε. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Βατικανού, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «επιτρέπουν την καλύτερη γνωριμία μεταξύ τους και τη λήψη μέτρων για την κοινή πορεία προς την ενότητα».
Ο εν λόγω ιερέας είπε ακόμη ότι το 2018 υπόσχεται πως θα είναι “κορεσμένο από την άποψη των οικουμενικών σχέσεων”. Έτσι, στις 12 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη διάσκεψη αφιερωμένη στη δεύτερη επέτειο της συνάντησης της Αβάνας και συζήτηση για κοινή βοήθεια που οι Ρ/Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μπορούν να αποδώσουν στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.