Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Θαυμαστό σημείο του αγίου Νικολάου

 


                               Θαυμαστό σημείο του αγίου Νικολάου

 

Ο ΠΥΡΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο «ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ»

Πρόκειται για μόνιμο στρατιωτικό του πολεμικού ναυτικού, πυράρχης (υπεύθυνος για τον οπλισμό και τα πυρομαχικά τα οποία φροντίζει και ετοιμάζει καταλλήλως, ώστε όταν δοθεί το πρόσταγμα βολής, να εκτελεστεί επιτυχώς), που σε καιρό άσκησης έπρεπε να παραλληλίσει το πυροβόλο με το ραντάρ. «Παραλληλίζουμε, είπε, το πυροβόλο πάνω στο ραντάρ ώστε να βλέπουν-σημαδεύουν τον ίδιο στόχο». Και συνέχισε λέγοντας πως «Το ραντάρ όπου βλέπει, π.χ. εντοπίζει ένα αεροπλάνο και εφόσον το πυροβόλο είναι με ακρίβεια παραλληλισμένο με το ραντάρ, τότε το βλήμα βρίσκει τον στόχο. Αν όμως για ποικίλους λόγους (απορρύθμιση λόγω κραδασμών, κλπ.) το πυροβόλο δεν βλέπει ό,τι ακριβώς στοχεύει το ραντάρ, τότε ο πυράρχης με το επιτελείο του επαναλαμβάνει τη διαδικασία του παραλληλισμού.». Και συμπλήρωσε: «Καθώς ο χειριστής του ραντάρ σημαδεύει τον ήλιο, ως άλλο στόχο, το πυροβόλο αυτομάτως παραλληλίζεται με το ραντάρ (σημαδεύοντας κι αυτό τον ήλιο), αλλά όχι επακριβώς. Ο πυράρχης με μικροεργαλεία και συγκεκριμένη διαδικασία, σε συνεργασία με το επιτελείο του, ρυθμίζει πλήρως το πυροβόλο με τη βοήθεια διόπτρας (που φέρει στο μέσον της το σημείο του σταυρού και τοποθετείτε ως άλλο βλήμα εντός του πυροβόλου)».

Και πρόσθεσε:  «Ο πυράρχης, όπως και ο χειριστής ραντάρ, σημαδεύει τον ήλιο που είναι το άπειρο. δηλαδή ό,τι πιο μακρινό μπορείς να στοχεύσεις, με σκοπό να μηδενιστούν οι  πιθανότητες αστοχίας. Όταν σε μία τόσο μεγάλη απόσταση, το πυροβόλο παραλληλιστεί με το ραντάρ, ακόμη κι αν χαθούν κάποια δέκατα του χιλιοστού, οι πιθανότητες αστοχίας, π.χ. σε μία απόσταση 5-10 χιλιομέτρων σχεδόν μηδενίζονται. Όταν ο ήλιος λάμπει πάνω από το κεφάλι σου η διαδικασία του παραλληλισμού, αργά-αργά μπορεί να ολοκληρωθεί το πολύ σε μία (1) ώρα.».

 

ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

 

Μας διηγείται: «Για πολλές ημέρες ο ουρανός ήταν κατασκότεινος, σκεπασμένος από μαύρα πυκνά σύννεφα. Προ ημερών, ένα μεγάλο κύμα που σηκώθηκε, χτύπησε το πυροβόλο και το μετατόπισε. Αλλά σε συννεφιασμένο ουρανό πως να κάνεις παραλληλισμό! Η ώρα της άσκησης ερχόταν αλλά ο ήλιος δεν φαινόταν. Η αγωνία του κυβερνήτη και των αξιωματικών είχε φτάσει στο ζενίθ· η άσκηση ξεκίνησε και τα πολεμικά πλοία το ένα μετά το άλλο πυροβολούσαν τους προκαθορισμένους στόχους. Εγώ, μαζί με το επιτελείο, είμασταν σε θέση αναμονής και πλήρης αγωνίας. Ο κυβερνήτης του πλοίου ίδρωνε, φυσούσε-ξεφυσούσε· ‘’Να έλθει η σειρά μας και να μην είναι έτοιμο το πυροβόλο’’… ‘’Πως θα εκτελεστεί εύστοχη βολή χωρίς παραλληλισμό του πυροβόλου με το ραντάρ… ‘’Τι επιπτώσεις θα είχε αυτό για όλους… στέρηση βαθμού και όχι μόνο… και η προσβολή του πλοίου και όλων των ναυτών’’! Οι σκέψεις αυτές βασάνιζαν το μυαλό όλων!

Μα ξαφνικά, μέσα από τα σύννεφα ξεπήδησε ο ήλιος, την τελευταία στιγμή. Γρήγορα-γρήγορα, μέσα σε δύο με τρία λεπτά προλάβαμε και παραλληλίσαμε και κλειδώσαμε το πυροβόλο. Αμέσως μετά χάθηκε, τα σύννεφα άνοιξαν και έκλεισαν μέσα σε λίγα λεπτά… Ένας αξιωματικός, που εκείνη τη στιγμή περνούσε δίπλα από το πυροβόλο και με είδε να το κλειδώνω, εξέστη, τα έχασε όταν του είπα: “Είμαστε έτοιμοι”! “Δώστε σήμα, είμαστε έτοιμοι”! Ο κυβερνήτης που άκουσε τον ίδιο λόγο δεν τον πίστεψε παρά μόνο όταν έγινε η βολή και έπληξε τον στόχο».

Προς δόξα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.  


Δ.Β.Ε.

Χανιά 29 Αυγούστου 2024