Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

''Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην ίδια επιστολή υπενθυμίζεται ότι η Ροτόντα είναι μνημείο και από το 1999 λειτουργεί ως εκκλησία μόνον δώδεκα φορές το χρόνο με βάση απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού...''

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΕ ΡΟΤΟΝΤΑ

λήψη.jpg
του Δημήτρη Παπανίκου
Απόπειρα αλλαγής του χαρακτήρα της Ροτόντας διαβλέπει το υπουργείο Πολιτισμού μετά την πρωτοβουλία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.
Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, δια μέσου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προκάλεσε η πρωτοβουλία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου να τοποθετήσει το «παλαιόν εγκαίνιον» μόνιμα επί της Αγίας Τραπέζης στο μνημειακό χώρο της Ροτόντας.
Η τοποθέτηση του «παλαιού εγκαινίου» πρόκειται να γίνει σήμερα, στο πλαίσιο της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας με αφορμή τον εορτασμό του Τροπαιούχου Αγίου Γεωργίου στον οποίο είναι αφιερωμένος ο παλαιοχριστιανικός ιερός ναός, όπως λειτούργησε για μακρά χρονική περίοδο το μνημείο της Ροτόντας. Η πρωτοβουλία αυτή του παναγιότατου περιήλθε σε γνώση του υπουργείου Πολιτισμού εξ αιτίας της αφίσας την οποία ανάρτησε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με την οποία καλεί τους πιστούς να προσέλθουν στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό το απόγευμα του Σαββάτου καθώς και στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία η οποία θα γίνει χοροστατούντος του μητροπολίτη το πρωί της Κυριακής. Στο πλαίσιο αυτής της Λειτουργίας, όπως αναφέρεται στην αφίσα της Ιεράς Μητροπόλεως, «ο κ. Άνθιμος θα μεταφέρει το ‘παλαιόν εγκαίνιον’ του ιερού ναού και θα το τοποθετήσει μονίμως επί της Αγίας Τραπέζης».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr για την πρόθεση του μητροπολίτη να τοποθετήσει μόνιμα στη Ροτόντα το «παλαιόν εγκαίνιον», ενημερώθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, όπως και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κ. Βλαζάκη εξέλαβε την πρωτοβουλία του μητροπολίτη ως έμμεση απόπειρα το μνημείο να αποκτήσει μόνιμο εκκλησιαστικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο είναι έξω από υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας, βάσει του οποίου παραδίδεται για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας μόνον δώδεκα φορές το χρόνο. Κατόπιν αυτού, η γενική γραμματέας του υπουργείου έδωσε εντολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης να ενημερώσει τον μητροπολίτη πως αυτό το οποίο προτίθεται να κάνει δεν είναι συμβατό με το καθεστώς λειτουργίας του μνημείου. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, χθες Παρασκευή η Εφορεία, η οποία είναι Περιφερειακή Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, απέστειλε επιστολή προς τον κ. Άνθιμο στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θα πρέπει, μετά το πέρας πανηγυρικού εορτασμού για τον Τροπαιούχο Άγιο Γεώργιο, να αποσύρει όλα τα λατρευτικά σύμβολα, μαζί φυσικά και με το «παλαιό εγκαίνιον». Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην ίδια επιστολή υπενθυμίζεται ότι η Ροτόντα είναι μνημείο και από το 1999 λειτουργεί ως εκκλησία μόνον δώδεκα φορές το χρόνο με βάση απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.