Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΥΜΑΙ ! ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «ΑΧΡΙ ΚΑΙΡΟΥ»

ΕΠΡΕΠΕΝ Ο ΕΛΥΜΑΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΗ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΗ
ΤΗΝ ΕΚ ΘΕΟΥ [ΟΜΩΣ] ΤΙΜΩΡΙΑΝ! 
ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ;


Δια την πονηράν λοιπόν και διεστραμμένην αυτού καρδίαν όχι μόνον έπρεπεν ο Ελύμας να ελεγχθή δημόσια, αλλά και να τιμωρηθή. Διό και ο Παύλος εξαγγέλλει εν συνεχεία την εκ του θεού τιμωρίαν. «Ιδού, χειρ Κυρίου επί σε, και έση τυφλός μη βλέπον τον ήλιον άχρι καιρού» 
(Πραξ. 13, 11)


Αποτέλεσμα εικόνας για καντιωτης

ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΧΡΙ ΚΑΙΡΟΥ»

«Ιδού, χειρ Κυρίου επί σε, και έση τυφλός
μη βλέπον τον ήλιον άχρι καιρού» ((Πραξ. 13, 11)

Εις την νήσον (Κύπρον) ήλθον οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας. Ήρχισαν το κήρυγμα. Λαός επίστευε και μετενόει και ούτως ιδρύετο εν Κύπρω η πρώτη Εκκλησία της. Ζωηρά κίνησις. Παντού συνεζητείτο το όνομα του Χριστού. Ο διοικητής της νήσου Σέργιος Παύλος, ανήρ συνετός, δεν προέβη εις καμμίαν δίωξιν των αποστόλων. Τουναντίον, αν και διετέλει υπό την άμεσον επίδρασιν του περιβόητου μάγου Ελύμα, διαρκώς διαμένοντος εν τω διοικητήριω εζήτησε να ίδη και ν’ ακούση τον Παύλον και τον Βαρνάβαν, δια να μορφώση προσωπικήν ιδέαν της νέας θρησκείας, την οποίαν εκήρυττον οι δύο απόστολοι. Οι δύο απόστολοι προθύμως μετέβησαν εις το διοικητήριον.
     Παρουσία και του μάγου Ελυμά οι απόστολοι εξέθεσαν τα του Ευαγγελίου εις τον ανθύπατον. Ούτος ήκουε μετά προσοχής. Αλλ’ ο μάγος Ελύμας, φοβούμενος ίνα μη και ο Σέργιος Παύλος συλληφθή εις τα σωτήρια δίκτυα της διδασκαλίας των αποστόλων, διαρκώς διέκοπτε τους αποστόλους και αντέλεγεν εις τον λόγον του Θεού. Και ναι μεν οι απόστολοι αντέκρουον τας αντιλογίας του μάγου, αλλ’ ο Ελύμας δεν ηννόει να καταπαύση την αντιλογίαν και την παρεμβολήν εμποδίων εις τον λόγον του Θεού. Είχε γίνει πλέον ανυπόφορος και έπρεπε να τεθή εκποδών.Έπρεπεν να σιγήση το στόμα το απύλωτον. Έπρεπεν ο Ελύμας να παταχθή και να ταπεινωθή. Όπερ και εγένετο. 
Ο απόστολος Παύλος, φωτισθείς από το Πνεύμα το Άγιον, εστράφη προς τον μάγον και ήλεγξεν αυτόν σφοδρώς, ειπών’ «Ω πλήρης παντός δόλου και πάσης ραδιουργίας, υιέ διαβόλου, εχθρέ πάσης δικαιοσύνης, ου παύση διαστρέφων τας οδούς Κυρίου τας ευθείας;» (Πραξ.  13, 10). Ευθεία είνε η οδός του κυρίου. Ενώ ο Ελυμάς ο μάγος ειλίσσετο ως όφις, όστις ουδέποτε κινείται εις ευθείαν γραμμήν, αλλά πάντοτε εις διακεκομμένην, εις τρόπον ώστε δυσκόλως δύναταί τις να διακρίνει την συνέχειαν της πορείας του. Δια την πονηράν λοιπόν και διεστραμμένην αυτού καρδίαν όχι μόνον έπρεπεν ο Ελύμας να ελεγχθή δημόσια, αλλά και να τιμωρηθή. Διό και ο Παύλος εξαγγέλλει εν συνεχεία την εκ του θεού τιμωρίαν. «Ιδού, χειρ Κυρίου επί σε, και έση τυφλός μη βλέπον τον ήλιον άχρι καιρού» (Πραξ. 13, 11)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ Ν. ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, "ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ" (80 ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ), ΑΘΗΝΑΙ 1975, Σελ. 418


ΑΦΙΕΡΟΥΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΧΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΚΑΤΗΧΗΤΡΙΑΣ,
ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ
ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΝ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ
ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΛΗ
ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΡΙΟΝ