Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Καμπούρης: “Πρέπει να επιτύχουμε ανοσία στην ανοησία”

 ΣΧΟΛΙΟ: ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΝΩΜΗ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ -ΠΡΩΗΝ ΙΑΤΡΟΣ- ΟΣΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΤΡΑΧΗΛΙ ΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ: περιέχονται προϊόντα εκτρώσεων ...


Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Καμπούρης: “Πρέπει να επιτύχουμε ανοσία στην ανοησία”



Ένας ευσεβής και εργατικός κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, ο

Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Καμπούρης διακονεί τον συνάνθρωπο με διπλή ιδιότητα, αυτή του Ιερέως, αλλά και του Νοσηλευτή στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδος.

Σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η υγεία και η πίστη των ανθρώπων, ο π. Αθανάσιος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο Arxon.gr και στον Επαμεινώνδα Μανδρώνη μιλά για την διακονία του και συνιστά πίστη στο Θεό, στο συνάνθρωπο και την επιστήμη.

Ενημερώνει ότι ο ίδιος εμβολιάστηκε κατά του Covid – 19 και απαντώντας στους συνωμοσιολόγους τονίζει χαρακτηριστικά: “Πρέπει να επιτύχουμε πρωτίστως ανοσία στην ανοησία και μετά ανοσία στην πανδημία”.

Πτυχιούχος Νοσηλευτικής και κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Θεολογία, έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικότατο έργο, τόσο στο χώρο της υγείας, όσο και στον χώρο της Εκκλησίας.

Σήμερα, υπηρετεί την Εκκλησία ως Εφημέριος και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Πτολεμαΐδας.

Ακολουθεί αναλυτικά συνέντευξη:

Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση με σοβαρότατες επιπτώσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ποιες οι συμβουλές στους συνανθρώπους μας;

Όντως βιώνουμε μία παγκόσμια υγειονομική κρίση όπου έχει επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Τι να συμβουλεύσει κανείς τους συνανθρώπους του; Ξέρετε δεν είμαστε υπεράνθρωποι, έχουμε κι εμείς το αυτό φύραμα της φθοράς και του θανάτου. Αυτό που έχουμε να πούμε στους συνανθρώπους μας είναι να μην χάνουν την Υπομονή, την Πίστη και την Ελπίδα τους.

Υπομονή στο να μπορέσουμε να αντέξουμε τούτη την κρίση σε όλα τα επίπεδα ατομικά , κοινωνικά , συναισθηματικά, οικονομικά, προβλήματα απομόνωσης και στοχοποίησης όσων έχουν νοσήσει, αλλά και το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Πίστη πρωτίστως στο Θεό μας αυτή την αχόρταγη Αγάπη, μία πίστη που γεννά την εμπιστοσύνη, ότι ο Θεός μας δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ.
Πίστη όμως και στους συνανθρώπους μας, πίστη στην Ιατρική επιστήμη, πίστη στους ερευνητές, οι οποίοι μοχθούν να βρουν κάποιο φάρμακο και ένα εμβόλιο που να θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό στην Ίωση. Πέρα από προφητείες, συνομοσιολογίες και διάφορες άλλες αντιλήψεις, εμείς πρέπει να εμπιστευθούμε το Θεό, ώστε Αυτός να φωτίσει τους ανθρώπους να πράξουν τα δέοντα. “Τίμα ἰατρὸν πρὸς τὰς χρείας αὐτοῦ τιμαῖς αὐτοῦ, καὶ γὰρ αὐτὸν ἔκτισε Κύριος· -Επιστήμη ἰατροῦ ἀνυψώσει κεφαλὴν αὐτοῦ, καὶ ἔναντι μεγιστάνων θαυμασθήσεται.-Κύριος ἔκτισεν ἐκ γῆς φάρμακα, καὶ ἀνὴρ φρόνιμος οὐ προσοχθιεῖ αὐτοῖς. -Καὶ αὐτὸς ἔδωκεν ἀνθρώποις ἐπιστήμην ἐνδοξάζεσθαι ἐν τοῖς θαυμασίοις αὐτοῦ· ΣΟΦΙΑ ΣΕΙΡΑΧ κεφ. λη΄(38), στίχοι 1-6.”

Η περιφέρειά σας έζησε δύσκολες καταστάσεις με την πανδημία. Εσείς με την ιδιότητα του νοσηλευτή βιώσατε ιδιαίτερες στιγμές, μιλήστε μας για αυτές.

H περιφέρεια μας έζησε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά και στο δεύτερο έντονες και δύσκολες καταστάσεις, στο να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όλο τον όγκο αυτού του εγχειρήματος. Όλοι οι συνάδελφοι Ιατροί, Νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό ,τεχνικό προσωπικό ξεπεράσαμε τον εαυτό μας, βγήκαμε έξω από τα ανθρώπινα δεδομένα και τις αντοχές μας για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανθρώπους στη ζωή, εξασφαλίζοντας αναπνευστήρες και κλίνες με παροχή οξυγόνου. Παλεύουμε μέρα και νύχτα να κρατήσουμε συνανθρώπους μας ασχέτου ηλικίας, φύλλου, φυλής, κοινωνικής τάξης και θρησκείας.

Ξέρετε στην ασθένεια όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι , ίδιοι, το ίδιο αντιμέτωποι με τον κοινό εχθρό βιώνοντας το αίσθημα του επικείμενου θανάτου.

Πραγματικά δύσκολες στιγμές, αλλά τα καταφέραμε, αντέξαμε και κάθε έξοδο ασθενούς με covid-19 από το Νοσοκομείο, ήταν πραγματικά μία Αναστάσιμη εορτή και χαρά. Τα καταφέρνουμε, οπλιζόμενοι με δύναμη και θάρρος και συνεχίζουμε ακόμη…. Μην μας ξεχνάτε στις προσευχές σας, αλλά τηρείστε τα μέτρα προστασίας, έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας…

Εκτός από νοσηλευτής είστε και κληρικός. Το τελευταίο διάστημα ακούγονται μεμονωμένες εκκλησιαστικές φωνές που λένε, ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός και ότι όλα είναι μια συνομωσία. Πείτε μας την άποψή σας;

Εκτός από Νοσηλευτής είμαι και κληρικός της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας και με λυπεί αφάνταστα το γεγονός, ότι κληρικοί όλων των βαθμίδων, όχι όλοι ευτυχώς, έχουν αντίθετη άποψη περί της υπάρξεως του κορωνοϊου και ορισμένοι τον αποκαλούν και κοροϊδοϊό, είναι πολύ λυπηρό γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν την κρισιμότητα της κατάστασης αυτής.
Έχουμε θρηνήσει αρκετούς κληρικούς όλων των βαθμίδων που φεύγουν από την ασθένεια αυτή.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα – ο Ιός υπάρχει, είναι ύπουλος και μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού με τα σταγονίδια, τις αποχρέμψεις, τα χνώτα των ασθενών και των ασυμπτωματικών ακόμα. ΠΡΟΣΟΧΗ !!! στα μέτρα που έχει ορίσει η πολιτεία, μην κάνουμε του κεφαλιού μας. Αποφεύγετε τον συγχρωτισμό.

Εσείς ως νοσηλευτής θα κάνετε το εμβόλιο; Τί συμβουλεύετε τους συνανθρώπους μας;

Από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 εορτή του Αγ. Πρωτομάρτυρος Στεφάνου στον Ιερό Ναό στον οποίο υπηρετώ, ήλθε και το πολυπόθητο εμβόλιο που σιγά – σιγά, δειλά και φοβισμένα ξεκίνησαν πρώτα οι υγειονομικοί υπάλληλοι να εμβολιάζονται και σήμερα εμβολιάζονται οι έχοντες ηλικία 85+.

Υπήρχαν πολλές αμφιβολίες ως προς τη σύσταση και τις παρενέργειες. Δεν το κρύβω και στην υγειονομική κοινότητα, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πιστεύει ότι ήλθε το χάραγμα του αντιχρίστου, το 666 το λεγόμενο τσιπάκι και τόσα πόσα άλλα που έχουμε ακούσει και διαβάσει.
Εγώ προσωπικά έκανα το εμβόλιο χωρίς επιπλοκές και το έκανα αφ΄ ενός για την θωράκιση του εαυτού μου στον Ιό αυτό και κατ΄ επέκταση στην απάντηση του οργανισμού στην όποια επίθεση και προσβολή από τον Ιό. Μιλάμε με λέξεις πολέμου, γιατί είναι ένας αόρατος πόλεμος και εμείς πρέπει να θωρακιστούμε.

Συμβουλεύω λοιπόν, όλους και όλες να συζητήσουν με τον γιατρό τους και αν αυτός κρίνει ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, τότε και μόνον τότε να το κάνουν χωρίς φόβο και δισταγμό.

Πρέπει τελικά να επιτύχουμε Ανοσία στην Ανοησία πρωτίστως και μετά Ανοσία στη Πανδημία.

Ποια η άποψή σας για τα μέτρα που επιβάλλονται στην Εκκλησία για την πανδημία; Πιστεύετε ότι η Πολιτεία μέσα από αυτά βάλει κατά της Εκκλησίας;

Ως προς τα μέτρα που με ρωτάτε τα οποία επιβλήθηκαν στην εκκλησία έχω να καταθέσω στους αγαπητούς αναγνώστες σας ότι έρεπε να λειτουργούσαν οι ναοί και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας με αποστάσεις, που θα ορίζονταν από την πολιτεία ανά τετραγωνικά μέτρα και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δεν ξέρω ποιοι συμβουλεύουν τους ιθύνοντες και πως , αλλά θα έπρεπε να μην έδειχναν ένα πρόσωπο διαφορετικό από αυτό που θα περίμενε ο Ορθόδοξος κόσμος να δει και να καταλάβει.

Εάν έβλεπαν για παράδειγμα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων στον Μητροπολιτικό Ναό την Νύχτα της Αναστάσεως και έκαμναν δηλώσεις ότι πήγαμε στο Ναό ως εκπρόσωποι του λαού, τότε πιστεύω θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα στο να μην αισθάνονται την πολιτεία, ότι αντιτίθεται την εκκλησία και άρα ότι η πίστη διώκετε. Τελικά όλα είναι θέμα σωστών χειρισμών και όχι πανικού.

Ο ορθόδοξος λαός μας είναι εμποτισμένος με τα νάματα της ορθοδόξου εκκλησίας. Οι πολιτικοί άρχοντες έρχονται και παρέρχονται ο Χριστός και χθες και σήμερα και στους Αιώνας μένει ο ίδιος και αναλλοίωτος, μανικός εραστής του κάθε πιστού και της κάθε πιστής που έθεσε την ψυχή του –ψυχή της ως νύμφη Αυτού του Αιώνιου Εραστή.

ΠΙΣΤΗ, ΕΛΠΙΔΑ, ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ στον Θεό και στο πλάσμα του τον άνθρωπο και να είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε!

 

 

ΠΗΓΗ