Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

«Οτι δε οι Λατίνοι είναι αιρετικοί, δεν είναι καμμία χρεία επί του παρόντος να κάμωμεν καμμίαν απόδειξιν» (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)

ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ

Οποιαδήποτε ένωση με τους παπικούς δίχως να διευθετηθούν οι διαφορές  που τους απομάκρυναν από την Εκκλησία ΕΙΝΑΙ «του προτέρου σχίσματος σχίσμα χείρον και διαίρεσις και κατατομή και απάτη» (Μοναχός Ιωσήφ Βρυέννιος).

Ο μαθητής του Βρυεννίου Άγιος Μάρκος Ευγενικός, που τοποθετώντας την ελευθερία της πίστεως πάνω από της πατρίδος την ελευθερία, διακήρυξε· «ημείς δι οὐδέν άλλο απεσχίσθημεν των Λατίνων, αλλ ἤ ότι εισίν, ου μόνον σχισματικοί, αλλά και αιρετικοί».

Και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στην ερμηνεία  του ΜΖ΄ Αποστολικού Κανόνος (Πηδάλιον, 1970, σελ. 55-56) τονίζει: «Λοιπόν ακολουθούντες εις τα ειρημένα, επειδή ο τύπος του Αποστολικοῦ Κανόνος το απαιτεί, λέγομεν, ότι το των Λατίνων βάπτισμα είναι ψευδώνυμον βάπτισμα, και δια τούτο, ούτε κατά τον λόγον της ακριβείας είναι δεκτόν, ούτε κατά τον λόγον της οικονομίας. Δεν είναι δεκτόν κατά τον λόγον της ακριβείας,.... διατί είναι αιρετικοί. Οτι δε οι Λατίνοι είναι αιρετικοί, δεν είναι καμμία χρεία επί του παρόντος να κάμωμεν καμμίαν απόδειξιν»…