Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ο μελλοντικός Πατριάρχης Ρωσίας κάνει δυνατό ''άνοιγμα'' στο Φανάρι

Ο μελλοντικός Πατριάρχης Ρωσίας κάνει δυνατό ''άνοιγμα'' στο Φανάρι

DSC_3138.JPG
Η επίσκεψη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι
Το Πατριαρχείο Μόσχας έκανε άνοιγμα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην προσπάθειά του να υπάρξει καταλλαγή έπειτα από την απόπειρα του πρώτου να τορπιλίσει τη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016.
Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Ιλαρίων κόμισε επίσημη πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, όπως τιμήσει με την υψηλή του παρουσία τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Μόσχα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου για την επέτειο της συμπλήρωσης 100 ετών από την Οκτωβριανή Επανάσταση, την έναρξη των διωγμών κατά της Εκκλησίας, την σύγκληση της Συνόδου του 1917 και την αποκατάσταση του Πατριαρχικού θεσμού ύστερα από 200 χρόνια από την κατάργησή του.
Ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων, ο οποίος είναι ο πλέον ισχυρός ανήρ του Πατριαρχείου της Μόσχας και ο μελλοντικός Πατριάρχης Ρωσίας, συνοδευόταν από τον Πρωθιερέα Ιγκόρ Γιακίμσχουκ και τον πρεσβύτερο Aνατόλιο Χουργιάκοφ, έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως, στην οποία παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνα και είπε ότι το θέμα της ανταποκρίσεώς του είναι υπό μελέτη, καθώς συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν διεξοδικά το θέμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κρήτης τον Ιούνιο του 2016.