Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Ω! αδελφοί μου, πόσο ακόμη αυτή η σκοτεινή ειδωλολατρία θα σέρνεται πάνω στη γη;

 

1ο Σχόλιο: Ποιος γνωρίζει για το δερμάτινο προφίλ του προσώπου του εν λόγω ρομπότ; Είναι από σάρκα και αίμα ή όχι; Σε ποιο μεταμοσχευτικό κέντρο άραγε να κόβουν (από εγκεφαλικά νεκρούς) και να ράβουν τα νέα ΠΡΟΣΩΠΟ-κοστούμια του/της;

 

"Για πόσο ακόμη η γη θα όζει από την μοιχεία του ανθρωπίνου γένους με τα είδωλά του από πέτρα και ξύλο, από ασήμι και χρυσό, από σάρκα και αίμα;"

 

Ομιλία

για την ειδωλολατρία ως πορνεία και μοιχεία

 

«Εμοιχάτο η κατοικία Ισραήλ […]

Και ουκ εφοβήθη η ασύνθετος Ιούδα […]  

Και επόρνευσε και αυτή και εγένετο εις ουθέν η πορνεία αυτής και εμοίχευσε το ξύλον και τον λίθον.» (Ιερεμ. 3,8-9)

 

Τι είδους πορνεία και μοιχεία διέπραξαν οι φυλές του Ισραήλ και του Ιούδα με πέτρες και ξύλα;

 Ήταν η λατρεία των ειδώλων από πέτρα και ξύλα.

Πριν απ’ αυτή την αμαρτία είχαν διαπράξει μία άλλη αμαρτία: αποστράφηκαν την λατρεία του Αληθινού Θεού, του Ζώντος Θεού, του Ενός Θεού.

Γιατί ονομάστηκε πορνεία και μοιχεία η ειδωλολατρία τους;

Διότι προηγουμένως ήσαν συνδεδεμένοι με αγάπη για τον Αληθινό Θεό, τον Ζώντα Θεό, τον Ένα Θεό∙ κατόπιν όμως πρόδωσαν αυτή την αγάπη και έδωσαν τις καρδιές τους σε ξένα είδωλα, από πέτρα και ξύλο. Αυτός είναι ο λόγος, που ο Θεός ονομάζει την ειδωλολατρία τους πορνεία και μοιχεία.

            Αυτή η επίπληξη από τον Θεό άρμοζε μόνο στους αρχαίους χρόνους και όχι στην εποχή μας; Την άξιζαν μόνον οι φυλές του Ισραήλ και του Ιούδα και όχι οι χριστιανοί; Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα σε πολλούς χριστιανούς αρμόζει αυτή η επίπληξη από τον Θεό: πράγματι αρμόζει σε οποιονδήποτε έχει ψυχρανθεί η αγάπη του για τον Αληθινό Θεό, τον Ένα, τον Ζώντα Θεό, ενώ αντίθετα έχει αναζωπυρωθεί η αγάπη του για τα γεώδη, από πέτρα και ξύλο, για τα φθαρτά και ρέοντα πράγματα και για τα θνητά πλάσματα – διότι αυτός διαπράττει μοιχεία και πορνεία και επισύρει στον εαυτό του την επιτίμηση του Θεού. Έτσι λοιπόν, η θεϊκή επίπληξη είναι και σήμερα κατάλληλη όσο και τότε, πολλώ δε μάλιστα επειδή οι άνθρωποι τότε αμάρταναν χωρίς να έχουν γνωρίσει τον Χριστώ, ενώ σήμερα αμαρτάνουν ενώ Τον έχουν γνωρίσει.

 

            Ω! αδελφοί μου, πόσο ακόμη αυτή η σκοτεινή ειδωλολατρία θα σέρνεται πάνω στη γη; Για πόσο ακόμη η γη θα όζει από την μοιχεία του ανθρωπίνου γένους με τα είδωλά του από πέτρα και ξύλο, από ασήμι και χρυσό, από σάρκα και αίμα; Δεν συνέτριψε όλα τα είδωλα ο Παντοδύναμος Θεός, μετατρέποντάς τα σε σκόνη και στάχτη; Γιατί ακόμη κάποιοι σκύβουν και υποκλίνονται, φτιάχνοντας απ’ αυτή τη σκόνη «θεούς» για τους εαυτούς τους; Επειδή πλανώνται από τα ψεύδη του διαβόλου και από την δική τους αυταπάτη.

            Κύριε, δια του Τιμίου Σου Σταυρού τήρησε και φύλαξέ μας από την επονείδιστη πορνεία και μοιχεία με τα είδωλα. Βοήθησέ μας, Κύριε, Εσένα μόνον αδιαλείπτως να λατρεύουμε, τον μόνο Αληθινό Θεό, τον Ζώντα Θεό, τον Ένα Θεό.

            Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων! Αμήν.

 

«Ο πρόλογος της Αχρίδος» (Πνευματικό ημερολόγιο), Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς,  Σελ. 43-45