Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές Μητροπολιτών κατά του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια

 
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

- Μία φορά και ένα καιρό δύο πάμπτωχοι φίλοι που κοιμόντουσαν στο δρόμο αποφασίζουν να ενοικιάσουν μαζί και έτσι να συμβιώσουν για όσο καιρό τα εισοδήματά τους θα τους το επέτρεπαν. Πέρασαν αρκετά χρόνια μαζί.... ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΛΕΩ, ΣΕΞ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ! ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΑΣ: ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΑΛΛΟΥΣ", ΤΟΥΣ "ΑΝΩΜΑΛΟΥΣ", ΠΟΥ ΣΥΜΒΙΩΝΟΥΝ;
ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ, ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ "ΑΝΤΡΑ" ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΗΣ "ΓΥΝΑΙΚΑΣ"; ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ;
ΜΗΠΩΣ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΚΡΙΤΟΥ ΘΕΟΥ; ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΜΕ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ; ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΤΩΧΥΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΆ ΜΑΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ; ΑΙΣΧΩΣ!

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές Μητροπολιτών κατά του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια

Με τη «σφραγίδα» (και) του Συμβουλίου της Επικρατείας άτομα ιδίου φύλου θα μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με δυο αποφάσεις του απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει κατά της νομοθεσίας που επεκτείνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, καθώς και οι Μητροπολίτες αυτών, η Εστία Πατερικών Μελετών - Μη κυβερνητική οργάνωση αλλά και δεκάδες ακόμη άλλα πρόσωπα ανάμεσά τους μοναχοί, δικηγόροι, πολίτες, κ.ά.
Τις δυο αποφάσεις με τις οποίες απορρίπτονται οι προσφυγές τις έλαβε η επταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, κρίνοντας μεταξύ άλλων πως το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θίγει τον θεσμό του γάμου που προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Κατά το ΣτΕ το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης διαφοροποιείται σημαντικά από το θεσμό του γάμου«δεδομένου ότι στοχεύει στην κάλυψη διαφορετικών κοινωνικών αναγκών και συγκεκριμένα στην αναγνώριση και προστασία de facto συντροφικών σχέσεων, που ενώ αποτελούν μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας παραμένουν εκτός των πλαισίων της έννομης τάξης».
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς δεν υπάρχει αντίθεση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης προς τους δογματικούς κανόνες και παραδόσεις της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας ούτε θίγονται από την εφαρμογή του οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ορθοδόξων Χριστιανών πολιτών εγγάμων γονέων.
Ενώπιον του ΣτΕ η πλευρά της Εκκλησίας υποστήριζε, μεταξύ των άλλων, ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια προσβάλλει τα κρατούντα στην Ελλάδα χρηστά ήθη, όπως αυτά καταγράφονται στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος. Ακόμη, υποστήριζε ότι πλήττονται οι θεσμοί του γάμου και της οικογένειας και τα κρατούντα στην χώρα μας χρηστά ήθη και αντιλήψεις.
Οι προσφεύγοντες με τις αιτήσεις τους στρέφονταν κατά απόφασης του πρώην υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή (ΤΑΔΚ 39/2016/22.1.2016) με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος εγγραφής στα Ληξιαρχεία των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών.
Υπενθυμίζεται πως η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια που υλοποιήθηκε με το νόμο 4356/2015 είναι συνταγματική, σύμφωνη με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.