Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Εξώδικο Αμβρόσιου κατά Ξυδάκη - «Πέρασε ο καιρός των αφορισμών» απαντά ο βουλευτής



ΣΧΟΛΙΟ: «Πέρασε ο καιρός των αφορισμών»;
Αλήθεια τί νομίζουν οι άνθρωποι α) για την "εξουσία του δεσμείν καί λύειν αμαρτίας" (Ματθ. ιη΄18); Και β) για τη θαυματουργική διάσταση των άλιωτων αφορισμένων; Τί λέγει "Η πραγματεία του Χρύσανθου Ιεροσολύμων "Περί αφορισμού"; - Σύνοψη του βιβλίου "Η πραγματεία του Χρύσανθου Ιεροσολύμων "Περί αφορισμού" Στα τέλη του 17ου αιώνα, ο αρχιμανδρίτης -αργότερα πατριάρχης Ιεροσολύμων- Χρύσανθος Νοταράς με προτροπή του ηγεμόνα της Ουγγροβλαχίας Κωνσταντίνου Μπασαράμπα συνθέτει πραγματεία για το επιτίμιο του αφορισμού. Η πραγματεία αυτή που σώζεται ολόκληρη σε δύο χειρόγραφα και ένα τμήμα της σε ένα τρίτο, παρέμεινε ως τώρα ανέκδοτη, μολονότι αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια μελέτης της ποινής του αφορισμού, ποινής που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα "εργαλεία" της Εκκλησίας για την άσκηση της πολιτικής της, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στο κείμενο αυτό που εκδίδεται τώρα, ο Χρύσανθος αναλύει διεξοδικά την προέλευση της ποινής, τη χρήση της, τα αρνητικά αποτελέσματα που επιφέρει η επιβολή της, τη θαυματουργική διάσταση των άλιωτων αφορισμένων κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό η πραγματεία αποτελεί μια καλή και εμπεριστατωμένη προσέγγιση του αφορισμού και των συνεπειών του.

Εξώδικο Αμβρόσιου κατά Ξυδάκη - «Πέρασε ο καιρός των αφορισμών» απαντά ο βουλευτής

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό, Νίκο Ξυδάκη
Ο ιεράρχης ζητά από τον Νίκο Ξυδάκη να δώσει «αποδείξεις και ονόματα», σε σχέση με όσα είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (στις 19 Νοεμβρίου) για τον φόβο των ιερέων έναντι της υπερεξουσίας των ιεραρχών, με αφορμή την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.
Ο μητροπολίτης ζητά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει άμεσα τα στοιχεία αυτά, αλλιώς απειλεί ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους ως πολίτης, όπως υποστηρίζει.
Στην έγκληση του ιεράρχη απάντησε με δήλωσή του ο Νίκος Ξυδάκης: «Ευτυχώς δεν είναι αυτό το πράγμα η Εκκλησία. Και ευτυχώς έχει περάσει ο καιρός του αναθέματος κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου και των αφορισμών» σχολίασε.


Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Αμβρόσιο ότι επιδίδεται στη δημόσια υποκίνηση βίας και στην κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος.
Αναλυτικά η δήλωση Ξυδάκη
«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση σε κάθε καλόπιστο δημοκρατικό πολίτη ο τρόπος που μερικοί ιεράρχες αντιλαμβάνονται τον δημόσιο βίο. Πολιτικολογούν από άμβωνος, αποφαίνονται επί αστρονομικών θεμάτων, εξαπολύουν κηρύγματα μίσους, αρές και κατάρες, αλλά απαιτούν από τους αιρετούς αντιπροσώπους του ελληνικού λαού να μην εκφέρουν πολιτικές κρίσεις.
Κάποιοι ιεράρχες έχουν απομακρυνθεί φαίνεται από την ουσία της εκκλησιαστικής ζωής και της χριστιανικής παράδοσης, τόσο ώστε να θεωρούν ότι μια κρίση, μια σκέψη, ακόμη και η καλόπιστη, είναι ικανή να απειλήσει το οικοδόμημα της Εκκλησίας. Ισως διότι δεν ανέχονται την ελεύθερη σκέψη, ίσως διότι ανησυχούν για την άτυπη κοσμική εξουσία τους, ίσως διότι έτσι έχουν συνηθίσει: να επιδίδονται στη δημόσια υποκίνηση βίας και στην κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος, και όχι στον λόγο του ποιμένα, τον λόγο της αγάπης και της καταλλαγής.
Ευτυχώς δεν είναι αυτό το πράγμα η Εκκλησία.
Και ευτυχώς έχει περάσει ο καιρός του αναθέματος κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου και των αφορισμών».