Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ, 407 απορίες

 

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Κ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ

 

407 απορίες

 

 

Δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 6/8/2022 "Επιστολή Τετρακοσίων Επτά (407) Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου" για την επίσκεψη Επιφανίου. 

Απορία: Την επιστολή για ποιον ακριβώς λόγο την απέστειλαν τώρα; Σε τι εξυπηρετεί όταν το θηρίο, έρχεται; Αυτή, γίνεται υποτίθεται αποτρεπτικά. Είχαν προ μηνός οι υπεύθυνοι, επιστολή διαμάντι - όχι του γράφοντος - την οποία απέρριψαν  επειδή περιείχε τμήμα της επιστολής του γέροντα Γαβριήλ που είχε από τον γέροντα τον θεολογικό όρο «αποτείχιση» της ΑΒ Συνόδου του Μ. Φωτίου του 861 και αναφέρονταν και στις διώξεις ιερέων από τον επίσκοπο. Το αιρετικό αφήγημα δηλαδή του εκτός εκκλησίας και της κατάκρισης. Από κει και πέρα είναι άξιοι της μοίρας τους και των πνευματικών τους! Και καλούν τώρα τον Στέφανο Καβάλας να ματαιώσει την επίσκεψη που ανακοινώθηκε μαζικά με όλους τους άρχοντες με τυμπανοκρουσίες;

Μετά από τη χαρά που ένιωσαν, λέξη άλλη για τον παναιρετικό Πατριάρχη που κατεδαφίζει με μανία την Ορθοδοξία και τον αρχιεπίσκοπο συνεργάτη κυβερνητικών που κάποιοι τους λεν και γενοκτόνους! Απλά, το πληροφορήθηκαν. Ύστερα τι; Κι η χαρά τους ως πού φθάνει; Αν δηλαδή έρχονταν μόνο Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος θα είχαν πολλή χαρά. 

Και θα προβούν λένε σε συλλείτουργο με Ουνίτες. Ότι η ψευδοουκρανική εκκλησία συμπορεύεται με Ουνίτες είναι αληθές αλλά τώρα Ουνίτες δεν θα έρθουν σε Καβάλα και Θάσο. Λάθη πάνω σε λάθη και συνεχίζονται παρακάτω και δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά να τα αποδομήσει.  

Το πανηγύρι γίνεται για να ισχυροποιηθεί και επιβληθεί στην Ελλάδα ο Επιφάνιος. Θέλουν και λαό. Αυτό, μόνο με Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο μαζί γίνεται. Και τη Σακελλαροπούλου με όλες τις αρχές Καβάλας και Θάσου. Και το κάνουν. Έξυπνο, οργανωμένο στο Φανάρι που πήγε ο Στέφανος την προπερασμένη εβδομάδα με εκπροσώπους των Δήμων, και την αποκλειστική ευθύνη που θα νομιμοποιήσει το έγκλημα την έχει ο λαός με τους ιερείς της Μητροπόλεως, που θα κατακλύσουν? τους ναούς και θα χειροκροτήσουν το βδέλυγμα.

Και είχαν ανάγκη να ρωτήσουν θεολόγους για να τους πουν τα αυτονόητα που έπρεπε να τα γνωρίζουν από κατήχηση – αλλά από ποιον; Να γνωρίζουν ότι το «κοινωνών ακοινωνήτω ακοινώνητος έστω», δεν είναι «έστω», αλλά «είναι» στον Β΄της Αντιοχείας τον οποίον επικαλούνται. «Ε δ φανεί τις τν πισκόπων,  πρεσβυτέρων,  διακόνων,  τις το κανόνος τος κοινωνήτοις κοινωνν, κα τοτον κοινώνητον εναι, ς ν συγχέοντα τν κανόνα τς κκλησίας». Το τελικό απαρέμφατο μεταφράζεται με υποτακτική. Τουτέστιν, "να γίνεται (ακοινώνητος)". Δηλαδή θέλει Σύνοδο και δεν πάει με τη λανθασμένη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων που αφήνουν να εννοηθεί. Λαβή δηλαδή για αρνητική κριτική από τους πολεμίους. Ομοίως και στον Ι΄ Κανόνα των Αγίων Αποστόλων,  τις κοινωνήτ κν ν οκ συνεύξηται, οτος φοριζέσθω" Από  Σύνοδο φυσικά. 

Δηλαδή μετά την επίσκεψη του αχειροτόνητου, ο επίσκοπος και οι ιερείς της Καβάλας που τυχόν θα συλλειτουργήσουν μαζί του, την επομένη τα Μυστήρια που θα τελούν θα είναι ανυπόστατα; Τα ζευγάρια ανύπαντρα και τα παιδιά τους αβάπτιστα;  Και αν ο Φιλίππων ακοινώνητος "έστω", Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος που έχουν από μερικά σχισματικά συλλείτουργα στην πλάτη τους δεν θα έπρεπε να είναι και αυτοί; Για αυτούς όμως, μόκο εδώ και χρόνια, και 407 και 40.700 και 407.000! Ούτε αυτό να είναι απορία;

Και αλήθεια, γιατί και τι νομίζουν? ότι μία τέτοια ενέργεια  προσβάλλει τον Τριαδικό και Μόνο Αληθινό Θεό; Αυτό λένε. Δεν είναι βέβαιοι για την ομολογία τους; Τα «νομίσματα», δεν περνούν σε Ορθοδοξία.

Και το κείμενο αυτό που υπογράφτηκε από 407 διάφορους, το διάβασαν ολόκληρο όλοι πριν να υπογράψουν; Μήπως ελάχιστοι το διάβασαν και θα το διαβάσουν; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Ούτε κύρους. Συν λάθη στη στίξη και στην αρχιτεκτονική του κειμένου και σε προσωπικές αντωνυμίες ευγενείας. 

Είχαν κείμενο εδώ και ένα μήνα που «φυσούσε» και έπιανε σαν αντιβιοτικό ευρέως φάσματος! Ήθελαν δικό τους. Τώρα ο Επιφάνιος έρχεται. Πολύ αργά. Προσπαθούν να σταματήσουν βράχο που κατρακυλάει, με…καλαμάκι. 

Λάθη τεράστια. Τα ίδια και με τον Πάπα. Επιστολές με λάθη και άνευ ουσίας για να μην έρθουν. Το θέμα είναι ότι και ακόμη αν δεν έρθουν στο μέρος σου, πάνε αλλού. Υπάρχουν δηλαδή. Και ο μόνος τρόπος για να μην υπάρχουν είναι να μην έχουν ποίμνιο. Αυτό, μόνο με διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας γίνεται για λαϊκούς και θεολογική αποτείχιση από τους ρασοφόρους εάν και εφόσον συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις.

Το μόνο που θα μπορούσε και έπρεπε τώρα να γινόταν, ήταν ένα μονοσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο προς τον λαό της Καβάλας για το τι εστί Επιφάνιος και να το μοίραζαν έξω από τους ναούς κατά χιλιάδες αντίτυπα. 

Λυπούμεθα αλλά η αλήθεια είναι αλήθεια. Μετά τις 6 Σεπτεμβρίου είναι το ζητούμενο πλέον! Ο Επιφάνιος υπάρχει, και στο μετά, θα έχουμε δεδομένη κατάσταση με λαϊκούς και ιερείς στην Καβάλα. Η επόμενη ημέρα ενδιαφέρει! Εκτός αν τους τα ανατρέψει ο Θεός.