Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

20 ΧΡΟΝΙΑ (ανθ)ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ; ΛΟΙΠΟΝ, «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΣ!!!

 

ΣΧΟΛΙΟ: Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, 

Για μια ακόμη φορά επαληθεύετε η των Ορθοδόξων Αγία Γραφή που λέγει ότι οι υιοί του σκότους εργάζονται νύχτα και μέρα, ενώ οι υιοί του Φωτός (θαμπωμένοι από τους των άθεων επιστημόνων φακούς) κοιμούνται «όρθιοι»!

Εν προκειμένω το πρόβλημά μας είναι ότι μικροί μαθητές (οι βαπτισμένοι στο όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος) που καλούνται να ολοκληρώσουν μια σχολική εργασία (π.χ. για τις 10 πληγές του Φαραώ) θα αναζητήσουν να ποτίσουν τις σελίδες τους με νερό που θα αντλήσουν από τον μεγάλο ποταμό της «Βικιπαίδειας», και τότε αλίμονό τους…

Αλίμονο και στον Καθηγητή εκείνον που θα φτάσει στην ημέρα της Παρουσίασης των εργασιών των μαθητών του χωρίς να ελέγξει πλήρως το περιεχόμενο των εν λόγω εργασιών! Το τι έχει να ακούσουν οι γονείς…. Άστο!

 Ή καλύτερα «δες το» διαβάζοντας τις παρακάτω  «Εναλλακτικές ερμηνείες», μαζί και τις «Πηγές» (π.χ. την δίτομη σκληρόδετη εγκυκλοπαίδεια της Αγίας Γραφής Ενόραση στις Γραφές (ΠΟΥ) εκδόθηκε από τη Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά το 1988 στην Αγγλική…)

ΛΟΙΠΟΝ,

«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΣ!!!

……………………………………………………




«Η Βικιπαίδεια στα Ελληνικά, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, κλείνει 20 χρόνια ιστορίας το Δεκέμβριο του 2022. Έχοντας ιδρυθεί το 2002, σήμερα η Ελληνική Βικιπαίδεια, η εγκυκλοπαίδεια που γράφεται συνεργατικά αποκλειστικά από εθελοντές, προσφέρει στον καθένα πληροφορίες που βρίσκονται στα πάνω από 215.000 λήμματα που διαμορφώθηκαν με >9.800.000 επεξεργασίες, με 42.000.000 θεάσεις σελίδων το μήνα. Για την ανάπτυξη της Βικιπαίδειας προσέφεραν τις συνεισφορές τους αρκετοί από τους >378.000 εγγεγραμμένους εθελοντές αλλά και πολλοί από τους μη εγγεγραμμένους χρήστες.» (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:20_%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1)


20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ!

Δέκα πληγές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Δέκα Πληγές του Φαραώ ή αλλιώς Πληγές της Αιγύπτου ήταν, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση, δέκα καταστροφικές συμφορές με τις οποίες έπληξε ο Θεός του Ισραήλ τον Φαραώ της Αιγύπτου και το λαό του, καθώς δεν επέτρεπε στον καταπιεσμένο λαό του Ισραήλ να φύγει από την Αίγυπτο ώστε να λατρεύει ελεύθερα το Θεό του.

Περιγραφή

Οι δέκα[1] πληγές ήταν οι εξής:

1.       1.Τα νερά του ποταμού Νείλου μετατράπηκαν σε αίμα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τα πλάσματα που ζούσαν σε αυτόν και να υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού (εδ. 7:14-21)

2.      2. Βάτραχοι κάλυψαν όλη την επικράτεια της Αιγύπτου, μπαίνοντας στα σπίτια των ανθρώπων.

3.       3.Ο αέρας της Αιγύπτου γέμισε με σκνίπες και άλλα μικρά πλάσματα παρενοχλώντας ανθρώπους και ζώα (εδ. 8:16-19)

4.      4. Σμήνος από αλογόμυγες εισέβαλε σε κάθε κατοικία των Αιγυπτίων, σε σημείο που, όπως αναφέρει η αφήγηση, «η γη καταστράφηκε από τις αλογόμυγες» (εδ. 8:20-32)

5.      5. Βαριά επιδημία έπληξε όλα τα κοπάδια των Αιγυπτίων, ώστε «κάθε είδους ζωντανά της Αιγύπτου άρχισαν να ψοφούν» (εδ. 9:1-7)

6.       6.Άνθρωποι και ζώα γέμισαν εξανθήματα, μεγάλα σπυριά και πληγές (εδ. 9:8-12)

7.       7.Έπεσε πολύ βαρύ χαλάζι και φωτιά από τον ουρανό, που όμοιό του δεν είχε πέσει ποτέ στην Αίγυπτο μέχρι τότε, τσακίζοντας ανθρώπους, ζώα και βλάστηση (εδ. 9:13-26)

8.       8.Σκοτείνιασε η γη της Αιγύπτου από τα σμήνη των ακρίδων, τα οποία κατέφαγαν τη βλάστηση και τους καρπούς που είχαν απομείνει από την πληγή του χαλαζιού με αποτέλεσμα να καταστραφούν τελειωτικά οι σοδειές

9.       9.Για τρεις ημέρες πυκνό σκοτάδι σκέπασε όλη την αιγυπτιακή επικράτεια, σκοτάδι που «μπορούσε κανείς να το ψηλαφίσει» σαν να επρόκειτο για πολύ πυκνή ομίχλη

1-   10.Σκοτώθηκαν όλοι οι πρωτότοκοι γιοι των Αιγυπτίων < περιλαμβανομένου και του γιου του Φαραώ > καθώς και τα πρωτότοκα των ζώων τους...

Εναλλακτικές ερμηνείες

Αρκετοί επιστήμονες σήμερα ερευνούν πιθανή σχέση της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας-Σαντορίνης-το 1460-1426 π.Χ. με τις καταστροφές στην Αίγυπτο, καθώς με συγκρίσεις που έγιναν τόσο σε δείγματα πάγου στην Αλάσκα, όσο και σε κορμούς δέντρων στη Σαντορίνη, συμπίπτουν χρονικά. «Με βάση τα χαρακτηριστικά της έκρηξης και τα συμπτώματα που αναφέρονται στους παπύρους, οι περισσότερες από τις 10 πληγές του Φαραώ ερμηνεύονται με χαρακτηριστική ευκολία. Η κοκκινωπή τέφρα της πρώτης φάσης της έκρηξης, που έπεσε στον Νείλο, έβαψε το ποτάμι κόκκινο, ενώ το διοξείδιο του θείου διαλύθηκε στο νερό και έδωσε θειώδες οξύ. Οι βάτραχοι βγήκαν στη στεριά ακριβώς για να αποφύγουν το μολυσμένο νερό. Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας κάλυψε τον ουρανό, εμποδίζοντας τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στη Γη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη Γη είχαν μεγαλύτερη ένταση στην Αίγυπτο. Έπεσε βαρύ χαλάζι και οι έντονες βροχές προκάλεσαν τον αφύσικο πολλαπλασιασμό πολλών ειδών εντόμων. Τέλος, η όξινη βροχή και η ηφαιστειακή τέφρα γέμισαν με πληγές το δέρμα των ανθρώπων και προκάλεσαν το θάνατο των οικόσιτων ζώων».

Υποσημειώσεις

1.       Σύμφωνα με το έργο Ενόραση στις Γραφές, ο αριθμός δέκα υποδηλώνει μέσα στην Αγία Γραφή πληρότητα, ολότητα και το σύνολο κάποιου πράγματος. Έτσι, οι δέκα πληγές που εκχύθηκαν επάνω στην Αίγυπτο αποτέλεσαν την πλήρη έκφραση της κρίσης του Θεού κατά της Αιγύπτου—ήταν ό,τι απαιτούνταν για να ταπεινωθούν πλήρως οι ψεύτικοι θεοί της Αιγύπτου και να πάψει η παρεμπόδιση του λαού Ισραήλ. (Τομ. 2, λήμμα "Αριθμός, Αριθμητικά")

Βιβλιογραφία

The Catholic Encyclopedia [1], Τόμος 10, 1911, στην αγγλική.

Ενόραση στις Γραφές, Τόμος 2, 1989, Β. & Φ. Ε. Σκοπιά, στην αγγλική.

https://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/1200002176

 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Θοδωρής Λαΐνας, «Οι δέκα πληγές του Φαραώ ήταν οι εξής δύο..., Το Βήμα, 03/04/2010, [2]

Βάρβογλης Χάρης, «Η Σαντορίνη και οι δέκα πληγές του Φαραώ», Το Βήμα, 21/05/2006, [3]

………………………………………………………..


Ενόραση στις Γραφές

Προβολή ιστορικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. Μπορείτε να βοηθήσετε προσθέτοντας την κατάλληλη τεκμηρίωση. Υλικό που είναι ατεκμηρίωτο μπορεί να αμφισβητηθεί και να αφαιρεθεί.

Η σήμανση τοποθετήθηκε στις 22/07/2010.

Ενόραση στις Γραφές

Θέμα     Αγία Γραφή

δεδομένα (π • σ • ε )

 

Το Ενόραση στις Γραφές τέθηκε σε κυκλοφορία στην Ελληνική στα μέσα του 2008

Η δίτομη σκληρόδετη εγκυκλοπαίδεια της Αγίας Γραφής Ενόραση στις Γραφές εκδόθηκε από τη Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά το 1988 στην Αγγλική. Οι δύο τόμοι αποτελούνται από περισσότερες από 2.500 σελίδες. Το Ενόραση είναι πλέον διαθέσιμο σε αρκετές γλώσσες, περιλαμβανομένης και της Ελληνικής στην οποία κυκλοφόρησε το 2008. Ο πρώτος τόμος καλύπτει τα λήμματα από το Α ως το Ι ενώ ο δεύτερος από το Κ ως το Ω.

 

Το έργο αυτό περιέχει έγχρωμες εικόνες, διαγράμματα, πίνακες, χάρτες και άλλα οπτικά βοηθήματα, καθώς επίσης λεπτομερείς αναλύσεις όλων των θεμάτων που βρίσκονται στην Αγία Γραφή. Η άποψη της Αγίας Γραφής αναλύεται για θέματα όπως το «έλεος» και ο «θάνατος» κάτω από τις αντίστοιχες επικεφαλίδες. Δεν καλύπτονται δογματικά θέματα, όπως η Τριάδα, η Θεολογία και η Αποστολική Διαδοχή, καθώς δεν γίνεται άμεση αναφορά σε αυτά μέσα στην Αγία Γραφή. Επίσης, οι τόμοι του Ενόραση περιέχουν άρθρα για κάθε βιβλίο της Αγίας Γραφής με ένα συνοπτικό περίγραμμα των κυρίων σημείων καθενός από αυτά.

 

Ο συμβολισμός που χρησιμοποιείται διεθνώς για αναφορές στους τόμους του έργου είναι το λατινικό γράμμα it και δίπλα ο αριθμός του τόμου ακολουθούμενος από τη σελίδα. Για παράδειγμα, το «it-2-G 1180» σημαίνει: ελληνική έκδοση του έργου, τόμος 2, σελίδα 1180.

 

Πηγές

Ενόραση στις Γραφές (διαδικτυακή έκδοση).

……………………………..

 

«Οι δέκα πληγές του Φαραώ ήταν οι εξής δύο...

ΔΙΟΤΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ. ΕΝΟΧΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΙΤΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΥΚΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΟΞΙΚΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΕΙΤΕ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Πριν από 3.500 χρόνια η Αίγυπτος βίωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μια σειρά τρομερές καταστροφές και «περίεργα» φαινόμενα τα οποία, σύμφωνα με τη Βίβλο, ήταν θεόσταλτα με στόχο να πληγούν οι Αιγύπτιοι και να απελευθερωθεί ο εβραϊκός λαός. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, όσα συνέβησαν ήταν άσχημα παιχνίδια που έπαιξε η φύση στους Αιγυπτίους. Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις αιτίες που προκάλεσαν τις δέκα πληγές του Φαραώ. Δύο από αυτές είναι οι επικρατέστερες.

Το τοξικό φύκος

Από τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες είναι αυτή που μιλάει για μια αλυσιδωτή αντίδραση την οποία προκάλεσαν τα φύκια του Νείλου η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς φαινομένων τα οποία εξηγούν πολλές από τις «πληγές». Κάποια στιγμή οι Αιγύπτιοι βλέπουν τα νερά του Νείλου να γίνονται κατακόκκινα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, δεν επρόκειτο βέβαια για αίμα αλλά για ένα κόκκινο φύκος (εν δράσει και στην εποχή μας και γνωστό ως red tide = κόκκινη παλίρροια) το οποίο τη δεδομένη στιγμή βρήκε στον Νείλο συνθήκες εξαιρετικά ευνοϊκές για τον πολλαπλασιασμό του. Αποτέλεσμα ήταν να εξαπλωθεί παντού στον ποταμό χρωματίζοντας τα νερά του κόκκινα. Η γιγάντωση αυτή προκάλεσε μια ανισορροπία στο τοπικό οικοσύστημα απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες τοξινών στον υδροφόρο ορίζοντα. Αποτέλεσμα ήταν η εξόντωση των ψαριών του Νείλου, τα οποία ανάμεσα στα άλλα θα έτρωγαν και τα αβγά των βατράχων.

Από τα αβγά που δεν φαγώθηκαν γεννήθηκε ένας τεράστιος αριθμός βατράχων που μεταγενέστερα βγήκαν στη στεριά και πέθαναν. Τα αποσυνθεμένα πτώματα των βατράχων προσείλκυσαν ψείρες και μύγες. Οι ψείρες έγιναν φορείς του ιού Βlue Τongue εξοντώνοντας το 70% των βοοειδών της Αιγύπτου. Οι μύγες με τη σειρά τους έγιναν φορείς του Glanders, μιας μόλυνσης που στους ανθρώπους προκαλεί αποστήματα στο δέρμα. Λίγο αργότερα η κοιλάδα του ποταμού Νείλου επλήγη από μια τριήμερη αμμοθύελλα, γνωστή και ως «πληγή του σκότους». Στη διάρκεια της θύελλας η θερμοκρασία, συνδυαζόμενη με ένα επικείμενο χαμηλό βαρομετρικό, δημιούργησε όχι μόνο χαλάζι αλλά και μια καταιγίδα με αστραπές που στους αρχαίους Αιγυπτίους φάνηκε σαν φωτιά από τον ουρανό. Ο άνεμος που ακολούθησε αποπροσανατόλισε τον πληθυσμό των αστακών της Αιθιοπίας και τους οδήγησε μέσα στις αστικές περιοχές. Ο συνδυασμός του χαλαζιού και των περιττωμάτων των αστακών παρήγαγε μυκοτοξίνες. Στο δείπνο των αρχαίων Αιγυπτίων το πρωτότοκο παιδί έπαιρνε τη μεγαλύτερη μερίδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν το ωφέλησε: από τη στιγμή που κατανάλωνε και τη μεγαλύτερη ποσότητα τοξίνης, οδηγείτο στον θάνατο...

Η αποκρυπτογράφηση έξι αιγυπτιακών παπύρων οδήγησε ορισμένους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι ορισμένες από τις «πληγές» του Φαραώ ήταν αποτέλεσμα της γιγαντιαίας έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Ιχνη της έκρηξης έχουν εντοπιστεί σε πολύ μακρινές από την Ελλάδα περιοχές του πλανήτη και έτσι εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι βόρειες περιοχές της Αιγύπτου θα αντιμετώπισαν- και μάλιστα πολύ έντονα- την ηφαιστειακή στάχτη αλλά Η «πληγή» της Θήρας και την όξινη βροχή που ήταν τα βασικά προϊόντα της έκρηξης.

Σε αυτούς τους έξι παπύρους περιέχονται οδηγίες για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων που δεν προέρχονται από συνηθισμένες για την εποχή εκείνη αιτίες, όπως π.χ. τα ηλιακά εγκαύματα, ο ερεθισμός των ματιών, ο βήχας, το άσθμα και τα δερματικά έλκη. Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να ερμηνευθούν ως βλάβες που προέρχονται από επαφή, κατάποση ή εισπνοή οξέων. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τα εγκαύματα, τα έλκη και τα ερεθισμένα μάτια δεν θα έπρεπε να συνιστάται πλύσιμο με νερό του Νείλου, συνηθισμένη πρακτική της εποχής, αλλά, όπως γνωρίζουμε σήμερα, πλύσιμο με ούρα, άσηπτο υγρό που έχει αλκαλική αντίδραση, ή επιθέματα με λάσπη από νερό πηγής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έγινε σε τρεις φάσεις. Αρχικά υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα για μερικά χρόνια. Στη συνέχεια, και στην πρώτη φάση της έκρηξης, εκτοξεύθηκαν γιγαντιαίες ποσότητες κόκκινης τέφρας, ενώ στη δεύτερη φάση ανάλογες ποσότητες διοξειδίου του θείου. Οι θιασώτες της θεωρίας ότι η έκρηξη συνδέεται με τις «πληγές» υποστηρίζουν πως η κοκκινωπή τέφρα της πρώτης φάσης της έκρηξης έπεσε στα νερά του Νείλου δίνοντάς του το κόκκινο χρώμα που αναφέρεται στη Βίβλο, ενώ στη συνέχεια το διοξείδιο του θείου διαλύθηκε στο νερό παράγοντας θειικό οξύ. Οι βάτραχοι βγήκαν στη στεριά για να αποφύγουν το μολυσμένο νερό. Το νέφος της τέφρας κάλυψε τον ουρανό εμποδίζοντας τις αχτίδες του ηλίου να φθάσουν στη γη προκαλώντας διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επεσε χαλάζι και σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις αυξήθηκε κατακόρυφα ο πληθυσμός πολλών ειδών εντόμων. Τέλος, η όξινη βροχή και η ηφαιστειακή τέφρα γέμισαν με πληγές το δέρμα των ανθρώπων και προκάλεσαν τον θάνατο των οικόσιτων ζώων. Η μόνη «πληγή» που δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί εύκολα ως συνέπεια της ηφαιστειακής έκρηξης είναι ο θάνατος των πρωτότοκων ανθρώπων και ζώων.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ

1 Τα νερά του ποταμού Νείλου μετατράπηκαν σε αίμα,με αποτέλεσμα να ψοφήσουν τα πλάσματα που ζούσαν σε αυτόν και να υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού.

2 Βάτραχοι κάλυψαν όλη την επικράτεια της Αιγύπτου μπαίνοντας στα σπίτια των ανθρώπων.

3 Ο αέρας της Αιγύπτου γέμισε με σκνίπες παρενοχλώντας ανθρώπους και ζώα.

4 Σμήνη από αλογόμυγες εισέβαλαν σε κάθε κατοικία των Αιγυπτίων,σε σημείο που, όπως αναφέρει η αφήγηση,«η γη καταστράφηκε από τις αλογόμυγες».

5 Βαριά επιδημία έπληξε όλα τα κοπάδια των Αιγυπτίων ώστε «κάθε είδους ζωντανά της Αιγύπτου άρχισαν να ψοφούν».

6 Ανθρωποι και ζώα γέμισαν εξανθήματα,μεγάλα σπυριά και πληγές.

7 Επεσε βροχή από «πολύ βαρύ χαλάζι,που όμοιό του δεν είχε πέσει ποτέ στην Αίγυπτο ως τότε»,τσακίζοντας ανθρώπους,ζώα και βλάστηση.

8 Σκοτείνιασε η γη της Αιγύπτου από τα σμήνη των ακρίδων τα οποία κατέφαγαν τη βλάστηση και τους καρπούς που είχαν απομείνει από την πληγή του χαλαζιού.

9 Για τρεις ημέρες πυκνό σκοτάδι σκέπασε όλη την αιγυπτιακή επικράτεια,σκοτάδι που «μπορούσε κανείς να ψηλαφήσει» σαν να επρόκειτο για πολύ πυκνή ομίχλη.

10 Πατάχτηκαν με θάνατο όλοι οι πρωτότοκοι γιοι των Αιγυπτίων- περιλαμβανομένου και του γιου του Φαραώ-,καθώς και τα πρωτότοκα των ζώων τους, πράγμα που προκάλεσε ανείπωτο θρήνο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=323933&dt=03/04/2010#ixzz0k7GaBYs8

Θοδωρής ΛαΊνας Σάββατο Απριλίου 2010

https://kallistorwntas.blogspot.com/2010/04/blog-post_04.html

 

…………………………………………………………………………………….

Εξι αιγυπτιακοί πάπυροι που αποκρυπτογραφήθηκαν πρόσφατα και περιέχουν ιατρικές συμβουλές «δείχνουν» την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ως υπαίτια για τις δέκα πληγές του Φαραώ

H ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και οι δέκα πληγές του ΦΑΡΑΩ

H ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και οι δέκα πληγές του ΦΑΡΑΩ | tovima.gr

H ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και οι δέκα πληγές του ΦΑΡΑΩ Εξι αιγυπτιακοί πάπυροι που αποκρυπτογραφήθηκαν πρόσφατα και περιέχουν ιατρικές συμβουλές «δείχνουν» την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ως υπαίτια για τις δέκα πληγές του Φαραώ X. ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ Γκραβούρα αναπαριστά την αρχαία Αίγυπτο που έχει κατακλυσθεί από βατράχια Σύμφωνα με το βιβλίο «Εξοδος» της Παλαιάς Διαθήκης, ο Θεός έστειλε δέκα συμφορές

Χ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ

25 Νοεμβρίου 2008, 00:00 Ενημερώθηκε: 21 Μαΐου 2006, 00:00

Σύμφωνα με το βιβλίο «Εξοδος» της Παλαιάς Διαθήκης, ο Θεός έστειλε δέκα συμφορές στο βασίλειο της Αιγύπτου για να πείσει τον Φαραώ να αφήσει ελεύθερο τον λαό του Ισραήλ να επιστρέψει στην Παλαιστίνη. Στην ελληνική μετάφραση της Εξόδου από τους εβδομήντα σοφούς της πτολεμαϊκής εποχής οι συμφορές αυτές αποκαλούνται «πληγές». Φαίνεται ότι ο όρος αυτός δεν είναι τυχαίος. Μια νέα θεωρία, που βασίζεται στην αποκρυπτογράφηση έξι αιγυπτιακών παπύρων, υποστηρίζει ότι οι περισσότερες από τις 10 πληγές μπορούν να ερμηνευθούν ως αποτέλεσμα της όξινης στάχτης και βροχής που έπεσαν στην Αίγυπτο μετά τη γιγαντιαία έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, χημικά εγκαύματα σε ανθρώπους και ζώα.

H έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης την εποχή του χαλκού είχε σίγουρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και στις γύρω παράκτιες περιοχές. Το πιο εμφανές σήμερα αποτέλεσμα είναι, φυσικά, ο τεράστιος κρατήρας μπροστά από τα Φηρά, που έχει «καταπιεί» το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, όμως οι συνέπειες της έκρηξης είχαν σίγουρα φτάσει πολύ μακρότερα. Γεωλογικές έρευνες αποκάλυψαν ότι εκείνη την εποχή είχαν συμβεί «αφύσικα» φαινόμενα σε ολόκληρο τον πλανήτη μας, από επεισόδια όξινης βροχής στη Γροιλανδία και παγετό στην Ιρλανδία και στην Καλιφόρνια ως έντονες κλιματικές αλλαγές στην Κίνα. Σίγουρα στην κοντινή Αίγυπτο τα φαινόμενα θα έπρεπε να είναι πολύ έντονα, όπως υποδεικνύει η ύπαρξη ενός γεωλογικού στρώματος ηφαιστειακής στάχτης από τη Σαντορίνη στα βόρεια παράλια της χώρας. Αναζητώντας ιστορικές αναφορές στο επεισόδιο που προκάλεσε τη δημιουργία αυτού του στρώματος κατά τη 2η χιλιετία π.X., οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες από τις δέκα πληγές του Φαραώ που αναφέρονται στην Εξοδο της Παλαιάς Διαθήκης μπορούν να ερμηνευθούν ως συνέπειες της πτώσης ηφαιστειακής τέφρας στην Αίγυπτο.

Μια τόσο μεγάλη οικολογική καταστροφή τη 2η χιλιετία π.X. θα έπρεπε να είχε αφήσει γραπτά τεκμήρια, ειδικά σε μια χώρα όπου η γραφή σε παπύρους είχε εμφανιστεί ήδη από την 4η χιλιετία π.X. Ενα τέτοιο τεκμήριο φαίνεται ότι περιλαμβάνεται σε έξι αιγυπτιακούς παπύρους, στους οποίους αναφέρονται μέθοδοι θεραπείας χημικών εγκαυμάτων, όμοιων με αυτά που αναμένεται να προξενήσει η όξινη βροχή. Μια προσεκτικότερη σύγκριση του κειμένου της Παλαιάς Διαθήκης με το κείμενο των παπύρων και τις σημερινές γνώσεις για της συνέπειες μιας μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης δείχνει ότι οι εννέα από τις δέκα πληγές του Φαραώ μπορούν να ερμηνευθούν σχετικά αβίαστα ως αποτελέσματα ηφαιστειακών εκρήξεων.

H έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης χρονολογήθηκε με ακρίβεια πριν από μερικές εβδομάδες, με τη ραδιοχρονολόγηση ενός κλαδιού ελιάς που βρέθηκε θαμμένο σε ηφαιστειακή τέφρα. Συνέβη εκατό χρόνια νωρίτερα από την ως σήμερα δεκτή χρονολογία, κοντά στο 1.600 π.X., και είχε μέγεθος 6, ίδιο με αυτό της έκρηξης του ηφαιστείου Κρακατόα, που διέλυσε στα 1883 το νησί Ρακάτα της Ινδονησίας. Ηταν όμως ένα πολύ περισσότερο πολύπλοκο φαινόμενο. Στην αρχή ισχυροί σεισμοί ταρακουνούσαν την περιοχή για αρκετά χρόνια. Στη συνέχεια ακολούθησε η πρώτη φάση της έκρηξης με την εκτόξευση κοκκινωπής τέφρας πλούσιας σε διοξείδιο του θείου. Τέλος, ύστερα από ένα διάλειμμα περίπου ενός έτους, ακολούθησε η δεύτερη φάση, που εκτόξευσε και πάλι τέφρα και λάβα σε μεγάλη απόσταση και εξαφάνισε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Ενα σημαντικό τμήμα του κειμένου των έξι παπύρων περιέχει οδηγίες για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων που δεν προέρχονται από συνηθισμένες για την εποχή εκείνη αιτίες, όπως για παράδειγμα είναι τα ηλιακά εγκαύματα, για ερεθισμό των ματιών, βήχα, άσθμα και δερματικά έλκη. Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να ερμηνευθούν ως βλάβες που προέρχονται από επαφή, κατάποση ή εισπνοή οξέων. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τα εγκαύματα, τα έλκη και τα ερεθισμένα μάτια δεν συνιστάται πλύσιμο με νερό του Νείλου, συνηθισμένη πρακτική της εποχής, αλλά πλύσιμο με ούρα, άσηπτο υγρό που έχει αλκαλική αντίδραση, ή επιθέματα με λάσπη από νερό πηγής.

Με βάση τα χαρακτηριστικά της έκρηξης και τα συμπτώματα που αναφέρονται στους παπύρους, οι περισσότερες από τις 10 πληγές του Φαραώ ερμηνεύονται με χαρακτηριστική ευκολία. H κοκκινωπή τέφρα της πρώτης φάσης της έκρηξης, που έπεσε στον Νείλο, έβαψε το ποτάμι κόκκινο, ενώ το διοξείδιο του θείου διαλύθηκε στο νερό και έδωσε θειώδες οξύ. Οι βάτραχοι βγήκαν στη στεριά ακριβώς για να αποφύγουν το μολυσμένο νερό. Το νέφος της τέφρας κάλυψε τον ουρανό, εμποδίζοντας τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στη γη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη Γη είχαν μεγαλύτερη ένταση στην Αίγυπτο. Επεσε χαλάζι και οι έντονες βροχές προκάλεσαν τον αφύσικο πολλαπλασιασμό πολλών ειδών εντόμων. Τέλος, η όξινη βροχή και η ηφαιστειακή τέφρα γέμισαν με πληγές το δέρμα των ανθρώπων και προκάλεσαν τον θάνατο των οικόσιτων ζώων.

H μόνη «πληγή» που δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί εύκολα ως συνέπεια της ηφαιστειακής έκρηξης είναι ο θάνατος των πρωτότοκων ανθρώπων και ζώων. Τα τελευταία χρόνια έχουν προταθεί πολλές σχετικές θεωρίες, άλλες με μεγαλύτερη και άλλες με μικρότερη επιτυχία. Πάντως δεν είναι απίθανη η εκδοχή ότι μια τέτοια αλληλουχία καταστροφών προκάλεσε τόσο μεγάλες κοινωνικές εντάσεις ώστε αποσταθεροποιήθηκε η κοινωνική ισορροπία και έγινε τελικά δυνατή η διαφυγή των σκλάβων Εβραίων.

https://www.tovima.gr/2008/11/25/science/h-santorini-kai-oi-deka-pliges-toy-faraw/