Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΟΙ Μονοφυσίτες

 ΣΧΟΛΙΟ: Σε ορισμένα ιστολόγια βλέπουμε να χρησιμοποιείται η ανευλόγητη λέξη «λάθος»! Για παράδειγμα: «Το μεγαλύτερο λάθος της διδασκαλίας τους- εξ ου και η ονομασία τους- είναι πως ο Χριστός είχε μια φύση, την θεϊκή»

Αδελφοί, αν ερευνήσουμε το πεδίο των νέων οικουμενιστικών φακέλων-βιβλίων των θρησκευτικών θα βρούμε φράσεις με τη εν λόγω λέξη-κλειδί. Διαβάζουμε εκεί ότι ο Πέτρος έκανε «λάθος» που αρνήθηκε τον Χριστό αλλά μετά μετανόησε. Ο Ιούδας πάλι, έκανε «λάθος» που πρόδωσε τον Χριστό αλλά δεν μετανόησε και πήγε και κρεμάστηκε (φυσικά θα εννοούν ότι ο Ιούδας ενήργησε την αυτοκτονία προς συμφέρον της ψυχής του και ότι εν τέλει έπραξε το θέλημα του Θεού που είπε ότι «συμφέρει» να δέσεις μια μυλόπετρα στον λαιμό σου και να ριχτείς στην θάλασσα, κτλ.)…

Αδελφοί και πάλι, «Το μεγαλύτερο λάθος» μας είναι να εισάγουμε σε θέματα πίστεως την λέξη λάθος μόνο και μόνο για να μην ακούγονται οι λέξεις «πλάνη» και «αίρεση»!

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

.......................................

                                 

Μονοφυσίτες

Με την γενική ονομασία «Μονοφυσίτες» εννοούμε ένα πλήθος θρησκευτικών ομάδων με μικρές δογματικές διαφορές αναμεταξύ τους. Το μεγαλύτερο λάθος της διδασκαλίας τους- εξ ου και η ονομασία τους- είναι πως ο Χριστός είχε μια φύση, την θεϊκή. Αυτό διότι κατά την ένωση της θείας με την ανθρώπινη φύση- όπως υποστηρίζουν- υπερτέρησε η πρώτη και ούτε λίγο ούτε πολύ «απορρόφησε» την δεύτερη.

Αυτήν την αυθαίρετη θεωρία επινόησε ο Αρχιμανδρίτης Ευτυχής τον 5ο αιώνα παρασύροντας μαζί του στην πλάνη πολλούς ακόμη (π.χ. Σεβήρος, Διόσκορος κλπ.). Η 4η Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε αυτήν την αίρεση. Η απόφαση επικυρώθηκε με το γνωστό θαύμα της Αγίας Ευφημίας. Δυστυχώς πολλοί αποκόπηκαν από την Εκκλησία μένοντας έως τώρα στην πλάνη και παραδεχόμενοι μόνον τις 3 πρώτες Συνόδους. Φυσικά όποιος δεν αποδέχεται μέρος τις αληθείας την αρνείται ολόκληρη. Απόγονοι αυτών είναι οι Κόπτες, Συριάνοι, Ιακωβίτες, Αρμένιοι, Αιθίοπες κ.α.


https://www.impantokratoros.gr/monofysites.el.aspx