Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

16η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, «Ποια είναι η Οικουμενική μας αποστολή στη μελλοντική Ευρώπη»;

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Οκτώβριο (4/10/2023).

– Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί των εργασιών της (16ης) Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας από την 14η έως και την 20ή Ιουνίου 2023.





«Ποια είναι η Οικουμενική μας αποστολή στη μελλοντική Ευρώπη».


Ο κ.κ. Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στη 16η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με θέμα: «Ποια είναι η Οικουμενική μας αποστολή στη μελλοντική Ευρώπη».

Υπενθύμισε ότι από τα μέσα του εικοστού αιώνα, η Ορθόδοξη Εκκλησία προώθησε τον οικουμενικό διάλογο μέσω του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και, στη συνέχεια, μέσω του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. «Ένας διάλογος, ο οποίος δεν περιορίζεται στο διαχριστιανικό επίπεδο, αλλά προχωρά πέρα από αυτό, στο διαθρησκειακό, όπου το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει πρωτοστατήσει σε ακαδημαϊκές συζητήσεις με τις άλλες δύο μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και ειρηνικής συνυπάρξεως» τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την βαθιά του θλίψη και τον αποτροπιασμό του για το πρόσφατο καταδικαστέο περιστατικό της καταστροφής ενός αντιτύπου του Κορανίου από αλλοδαπό επισκέπτη σε τέμενος στην Ξάνθη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://www.ekklisiaonline.gr/nea/vartholomeos-na-xekinisi-syzitisi-gia-to-metanasteftiko-stin-ee-enos-leptou-sigi-gia-ta-thymata-tou-navagiou-anichta-tis-pylou/