Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

«Είμαστε Έλληνες»: Τα ελληνόπουλα της Β. Ηπείρου καλούν όλους τους ομογενείς να δηλώσουν την καταγωγή τους στην απογραφή της Αλβανίας


 

 

«Είμαστε Έλληνες»: Τα ελληνόπουλα της Β. Ηπείρου καλούν όλους τους ομογενείς να δηλώσουν την καταγωγή τους στην απογραφή της Αλβανίας

Ομογενείς: Συγκίνηση και περηφάνεια για τα παιδιά που δηλώνουν Έλληνες και Χριστιανοί ορθόδοξοι - Ένα βίντεο ελπίδας για τον ελληνισμό της Β. Ηπείρου

Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος

Ομογενείς – Βόρεια Ήπειρος: Με ένα πολύ συγκινητικό βίντεο που μας γεμίζει με ελπίδα για τον καταπιεσμένο ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, τα ελληνόπουλα της νέας γενιάς φωνάζουν περήφανα το σύνθημα «Είμαι Έλληνας», προσκαλώντας όλους τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες να συμμετάσχουν στη εθνική απογραφή της Αλβανίας, ώστε να δώσουν το δημογραφικό στίγμα τους.

Κόντρα στην εκστρατεία ανθελληνισμού στη Βόρεια Ήπειρο που προωθείται από την Αλβανική κυβέρνηση, η νεολαία της Ομογένειας δηλώνει παρούσα και περήφανη για την ελληνορθόδοξη ταυτότητά της και την ελληνική γλώσσα της.

«Στην παρούσα απογραφή μας δίνεται η ιστορική ευκαιρία να δηλώσουμε ελεύθερα την Ελληνική εθνική καταγωγή μας, την Ελληνική μητρική μας γλώσσα και την Ορθόδοξη πίστη μας. Συμμετέχουμε δυναμικά!», αναφέρει η ανάρτηση του Himara.gr που έχει σκοπό να παροτρύνει τους Έλληνες να απογραφούν.

Νέοι και παιδιά όλων των ηλικιών εμφανίζονται μπροστά στην κάμερα και δηλώνουν ότι είναι Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι, για να καταλήξουν στο μήνυμα ότι «δεν αρκεί μόνο να το λέμε, πρέπει και να το δηλώνουμε».

Η απογραφή πληθυσμού θα συνεχιστεί έως τις 28 Οκτωβρίου στην Αλβανία και αυτό το βίντεο που απευθύνεται στην Ομογένεια έχει την ιδιαίτερη σημασία του, αν αναλογιστεί κανείς τις καταγγελίες ότι στη Βόρεια Ήπειρο εν πολλοίς διεξάγεται μια απογραφή – παρωδία, με εμφανή στόχο την στέρηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των Ελλήνων πολιτών.

Επιστρατεύονται πιέσεις και αθέμιτες πρακτικές ώστε να μην καταγράφονται οι απαντήσεις των ομογενών για την Ελληνική τους καταγωγή και την Ορθόδοξη πίστη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι απογραφείς δεν προχωρούν καν στο σκέλος του ερωτηματολογίου που αφορά στα στοιχεία εθνικότητας, θρησκεύματος και μητρικής γλώσσας.

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι μεν επισήμως αναγνωρισμένη, αλλά η Αλβανία έχει μείνει στους πλαστούς αριθμούς της εποχής του κομμουνισμού. Αναγνωρίζει μόνο 60.000 Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο, ενώ οι ομογενείς μας έχουν κάνει τη δική τους απογραφή και μιλούν για έναν αριθμό όχι μικρότερο από 280.000. Ήδη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει καλέσει τα μέλη της να δηλώσουν ευθαρσώς το θρήσκευμά τους και να ελέγξουν αν το καταχώρισε ο αρμόδιος υπάλληλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», έχει παρατηρηθεί ότι απολύονται απογραφείς που κάνουν σωστά τη διαδικασία απογραφής ενώ όπως υποστηρίζει έγιναν ήδη δύο απολύσεις στη Χειμάρρα όπου προέκυπτε στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα «υπερβολικός αριθμός ελληνικής καταγωγής πολιτών».

Στη σκιά της παρατεινόμενης παράνομης φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο Έντι Ράμα συνεχίζει απρόσκοπτα το σχέδιο του ξεριζωμού του ελληνισμού στην Βόρεια Ήπειρο και της υφαρπαγής περιουσιών των Ελλήνων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια να δοθεί εκ νέου μια πλαστή δημογραφική εικόνα για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου που θα αποδυναμώσει την επίσημη φωνή της Ομογένειας. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα της απογραφής θα αποτελέσει ένα – κορυφαίας σημασίας – «εργαλείο» για τη μειονότητα, για τις σχέσεις της με την κεντρική εξουσία.

Το βίντεο με τα νέα παιδιά των ηρωικών ακριτών του Ελληνισμού, μόνο αισιοδοξία μπορεί να φέρει για τη νέα γενιά που αντιστέκεται στην αναίμακτη «εθνοκάθαρση» που επιχειρεί η αλβανική κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι όσο ακούγεται το «Είμαι Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος» στη Βόρεια Ήπειρο, ο ελληνισμός δεν πρόκειται να παραδοθεί ποτέ στο έλεος των ανθελληνικών σχεδίων.

sportime.gr