Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Παρακμιακά φαινόμενα στην Ιεραρχία (Β´ μέρος) Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 


 

Παρακμιακά φαινόμενα στην Ιεραρχία (Β´ μέρος)

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Παρακολουθώντας από νεαράς ηλικίας, από την ηλικία των 20 ετών και μάλιστα εκ του σύνεγγυς τα εκκλησιαστικά δρώμενα, παρατηρώ ότι ολοένα και βαδίζουμε μία φθίνουσα πορεία και  πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Η κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας βρίσκει μία Διοικούσα Εκκλησία, δυστυχώς, όχι στο ύψος των περιστάσεων που διερχόμεθα. Όχι ότι δεν έχουμε και εκλεκτό κατώτερο και ανώτερο κλήρο. Ευτυχώς που έχουμε! Είναι οι κληρικοί που μας κρατούν κοντά στην Εκκλησία με το παράδειγμά τους. Αλλά είναι οι λίγοι. Η μικρά ζύμη, από την οποία διασωθήκαμε πολλές φορές. 

Όμως δυστυχώς, και στην Εκκλησία, διοικεί το… σύστημα και όσες υγιείς φωνές υπάρχουν και θέλουν να ακουστούν  φροντίζουν κάποιοι με πρωτοστατούντα τον Αρχιεπίσκοπο, να τις καταπνίγουν! Να τις εξαφανίζουν! Να τις εκδικούνται και να τις φιμώνουν. Όπως ο υπογράφων. Αν δεν είχα αυτή την έπαλξη για να παρουσιάζω τις απόψεις μου, δεν θα είχα την δυνατότητα τακτικής επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό, διότι κάποιος φρόντισε να με σταματήσει απ´όπου και αν είχα μια διέξοδο και ένα μέσον βιοπορισμού. Και όταν κάποιος επώνυμος  παράγων του δημόσιου βίου του είπε ότι θα με πάρει κοντά του ως σύμβουλο, εκείνος του απάντησε  με δυσφορία: τι τον θέλεις αυτόν; Μην εκπλήσσεστε! Αυτός ήταν πάντα ο Ιερώνυμος! (Διότι περί αυτού πρόκειται) Και ως γνωστόν «ο λύκος και αν εγέρασε…».

Αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας λόγους που πολλοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι δυσαρεστημένοι με τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλά δεν του το λένε, ούτε του κάνουν τη ζωή του δύσκολη όπως έκανε εκείνος τη ζωή του προκατόχου του Χριστοδούλου! Αποφάσιζαν στις γιάφκες τότε  τι  να του κάνουν και μετά το υλοποιούσαν οι συνήθεις ύποπτοι και έκαναν την Ιεραρχία άνω κάτω. Και τι κατάλαβαν; Ήλθαν στα πράγματα και απέδειξαν πόσοι λίγοι είναι! Και αν φύγουν από τη ζωή δεν θα τους θυμάται κανείς! 

Συνεχίζουμε λοιπόν, σήμερα με τα υπόλοιπα στοιχεία της ανάλυσης που σας υποσχεθήκαμε!

 -Ο Αρχιεπίσκοπος ως Μητροπολίτης Θηβών διαφωνούσε από σύστημα με όλα τα τεκταινόμενα της εποχής εκείνης. Και δεν έμενε στη διαφωνία εντός των Συνοδικών Οργάνων. Φρόντιζε να την κάνει γνωστή με διαρροές και δημοσιεύματα σε δύο εφημερίδες της εποχής, οι οποίες είχαν μεταβληθεί σε φερέφωνά του. Κάποια στιγμή και μάλιστα στα πρώτα δύο χρόνια της Αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου,διαφώνησε υποτίθεται, με τον τρόπο εκλογής των Ιεραρχών και αυτό φρόντισε να το δημοσιοποιήσει με δηλώσεις του και επιστολές. Μάλιστα στην από 7ης Ιανουαρίου 2000 επιστολή του προς τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είχε ζητήσει, τουλάχιστον, δύο μέτρα, για να απομακρυνθεί το Σώμα της Ιεραρχίας «από καταστρεπτικά σχήματα και νοσηράς νοοτροπίας του παρελθόντος» στην εκλογή Αρχιερέων. Πρότεινε  σε αυτή την επιστολή μεταξύ άλλων και τα εξής:

 «Α) Οι εκλέκτορες Αρχιερείς να μην αναγράφουν εις το ψηφοδέλτιον τα ονόματα των υποψηφίων, αλλά να ακολουθούν την παγίαν εις όλους τους χώρους τακτικήν, της εκδηλώσεως δηλαδή της προτιμήσεων των με σταυρόν εις τον ειδικώς προς τούτο καταρτισθησόμενον κατάλογον των προς Αρχιερατείων εκλογίμων. Τοιουτοτρόπως θα αποφευχθούν φοβίαι, πιέσεις, συναλλαγαί…

 Β) Να ορισθή ετέρα τριμελής εξ Αρχιερέων επιτροπή, η οποία θα ασχοληθή με το άνοιγμα της κάλπης, την αποσφράγισιν των φακέλων, την προώθησιν των ψηφοδελτίων προς μονογραφήν – υπό της ήδη υφισταμένης εις τα εκλογάς τριμελούς εξ Αρχιερέων, κατά τα πρεσβεία, επιτροπής – και καταμέτρησίν των. Πώς δύναται να δικαιολογήση η Ιεραρχία την ύπαρξιν ψηφοδελτίων Αρχιερατικής εκλογής, τα οποία ενώ δεν εμονογραφήθησαν υπό της αρμοδίας επιτροπής, συνυπολογίσθησαν εν τούτοις εις τον απαιτούμενον αριθμόν ψήφων; Τι έγινε; Παρέβλεψαν εκ παραδρομής τα μέλη της Επιτροπής να τα μονογράψουν; Προσετέθησαν ταύτα εκ των υστέρων; Έγιναν αλλαγές; Ότι και αν έχη συμβή, το βέβαιον είναι ότι τέτοια φαινόμενα εκφυλίζουν ιεράς στιγμάς της ζωής της Εκκλησίας».

  Εδώ και δεκαπέντε  χρόνια ο κ. Ιερώνυμος διατηρεί και ο ίδιος ως Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Συνόδου,την ίδια «νοσηρή νοοτροπία του παρελθόντος», όπως ακριβώς την χαρακτήριζε. Και ούτε πρόκειται να την αλλάξει! Γιατί ποτέ δεν το είχε στα υπόψη του. Για την ιστορία να πούμε ότι όταν πήρε αυτή την επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και εμείς την πληροφορηθήκαμε  από την διαρροή που έκανε ο ίδιος ο Ιερώνυμος  στην  εφημερίδα «Επενδυτής» στον φίλο μας Φάνη Καλατζή, που ήταν πάντα κοντά στον Ιερώνυμο και δεν του βγήκε σε κακό(αντιθέτως), τον ρωτήσαμε τι θα πράξει. Και με μία απέραντη καλοσύνη ο Χριστόδουλος μας είπε:

 «Τίποτα δεν θα κάνω! Γιατί πιστεύετε ότι αν ήταν εκείνος Αρχιεπίσκοπος θα είχε κάνει κάτι; Απολύτως τίποτα! Δεν πιστεύει αυτά που γράφει και αν τώρα στέλνει αυτή την επιστολή, είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα,για να δημιουργήσει φασαρία και να διχάσει πάλι την Ιεραρχία. Θα το καταλάβετε αυτό από τον τρόπο που θα υποστηρίξει την θέση του. Δεν πρόκειται να επανέλθει σύντομα. Το είπε για να το πει».

Και πράγματι δεν επανήλθε παρά το 2006, στην εκλογή του Μητροπολίτη Κορίνθου Διονυσίου, κατά τη διάρκεια της οποίας πέταξε τα χαρτιά που κρατούσε στα χέρια του στο διάδρομο της αίθουσας της Ιεραρχίας και απεχώρησε. Δεν ψήφισε εννοείται τότε!Α είχε εκδόσει και  μια σχετική δήλωση την οποία προς το παρόν δεν δημοσιεύουμε για να μην φαιδρύνουμε αυτό που γράφουμε!

exapsalmos.gr18 Οκτωβρίου 2023